Επιστροφή του Αυστριακού Grand Prix το 2014

Σχετικά άρθρα

57894

Επιστροφή στο καλεντάρι της Formula 1 για μια από τις πιο ιστορικές πίστες, αυτή του Österreichring (A1 Ring αργότερα, Red Bull Ring σήμερα). Η Red Bull ανακοίνωσε πως ήρθε σε συμφωνία με τον ισχυρό άντρα της F1, Bernie Ecclestone, ώστε να επιστρέψει το πρωτάθλημα στην Αυστρία το 2014. Η λυτή ανακοίνωσε έγραφε τα εξής:

Ο Dietrich Mateschitz και ο Bernie Ecclestone, κατέληξαν σε συμφωνία ώστε να επιστρέψει η F1 στην επαρχία Στυρία το επόμενο έτος (2014).

Πέρα από τις ανακοινώσεις υπάρχουν και προβλήματα, αφού δεν ξέρουμε την θέση ποιας πίστας θα πάρει το Red Bull Ring. Το όριο για τους αγώνες που μπορούν να διεξαχθούν, εντός ενός αγωνιστικού έτους, είναι 20 (με σκέψεις για αύξησή τους) και ήδη φέτος έχουμε 19, με το Ρωσικό και το grand prix Νέας Υόρκης να είναι προ το πυλών. Πάντως θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρη την έξοδο ενός από τα επτά Ευρωπαϊκά grand prix, αφού οι οικονομικές συγκυρίες και κυρίως τα πολλά συμφέροντα (ομοσπονδίας και ομάδων) στις ηπείρους της Ασίας και της Αμερικής, δεν θα επιτρέψουν την ματαίωση κάποιου από τους εκεί αγώνες.

Ιστορική Αναδρομή

Το Αυστριακό grand prix φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά το 1964 στο αεροδρόμιο του Zeltweg. Έπειτα πήρε σειρά η πίστα του Österreichring, με 18 συνεχόμενους αγώνες να διεξάγονται από το 1970 έως και το 1987. Η πίστα ήταν πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους οδηγούς, αφού η χάραξή της είχε σπουδαία ροή και συνεχείς γρήγορες καμπές, ενώ ευνοούσε το slipstreaming και τα προσπεράσματα. Μια από τις σπουδαιότερες μάχες που έγιναν ποτέ, ήταν αυτή του 1976, με περισσότερους από πέντε οδηγούς να μάχονται για την πρώτη θέση και τελικά τον John Watson να παίρνει την πρώτη καρό σημαία της καριέρας του.

Το 1987 έγινε ο τελευταίος αγώνας σε αυτή την πίστα, αφού η FIA την έκρινε εξαιρετικά επικίνδυνη. Το 1997 είχαμε την επιστροφή στην Αυστρία, αυτή τη φορά στο A1 Ring, το οποίο δεν ήταν τίποτε περισσότερο από το ανακατασκευασμένο από τον Hermann Tilke και με αρκετές διαφορές στη χάραξη, Österreichring. Ο αγώνας συνέχισε να είναι δημοφιλής και τα grands prix απρόβλεπτα και εντυπωσιακά, όμως η στροφή της Formula 1 προς νέες αγορές και κατ’ επέκταση νέες και πιο σύγχρονες πίστες, οδήγησε για μια ακόμη φορά στην κατάργηση του Αυστριακού αγώνα το 2003. Από τα τέλη του 2004, η πίστα ανήκει στον Dietrich Mateschitz, ο οποίος τη μετονόμασε σε Red Bull Ring και ξεκίνησε τις πιέσεις για την επιστροφή της στην F1.

Στατιστικά Red Bull Ring (A1 RING)

Πολυνίκης οδηγός: M.Schumacher, M.Hakkinen – 2 νίκες

Πολυνίκης ομάδα: Ferrari, McLaren – 3 νίκες

Περισσότερες pole: M.Schumacher, M.Hakkinen – 2 pole positions

Ταχύτερος γύρος: M.Schumacher (Ferrari) 1:08.337 – 2003

[Πηγή: Red Bull Racing]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024: Άπιαστος Verstappen

Για έναν ακόμα ακόμα θαυμάσαμε το μεγαλείο της Red Bull και του Max Verstappen και ταυτόχρονα διασκεδάσαμε με τις μάχες για τις πίσω θέσεις. Ούτε...