Τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τις BMW Μ3/M4

Σχετικά άρθρα

BMW M4 Concept Live Photos at Pebble Beach 2013

Κάθε νέο αυτοκίνητο της BMW με το σήμα Μ δίπλα από ένα νούμερο είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό νέο. Η επόμενη γενιά όμως της Μ3 θα φέρει μαζί της πολλές αλλαγές, αρχής γενομένης όπως όλοι γνωρίζουμε από την ονομασία, καθώς η sedan έκδοση θα ονομάζεται Μ3 και η coupe M4. Τη προηγούμενη εβδομάδα η βαυαρέζικη φίρμα ανακοίνωσε τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων που θα μοιράζονται τα ίδια μηχανικά μέρη. Ας δούμε όμως, συνοπτικά, το δεκάλογο του αυτοκινήτου, που όπως φαίνεται θα αποτελέσει το “next best thing” για τους απανταχού λάτρεις της σπορ οδήγησης και έχει όλα τα φόντα να γράψει και αυτό με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία της αυτοκίνησης:

Ιπποδύναμη 430 ίππων, ροπή 500 Nm

New BMW M3/M4 Engine

Η νέα γενιά θα χάσει την ατμοσφαιρική της αναπνοή για χάρη του εξακύλινδρο S55 3,0-λιτρος turbo κινητήρα που θα αποδίδει 430 άλογα και 500 Nm ροπής. Πληρεί τις προδιαγραφές του Euro6 και θα στροφάρει έως τις 7.500 σ.α.λ. Το peak της δύναμης του θα βρίσκεται μεταξύ των 5.000 και 7.300 σ.α.λ. ενώ το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης ροπής από τις 2.000 μέχρι τις 5.000 σ.α.λ. Η “καρδιά” του βασίζεται πάνω στον εξακύλνδρο εν σειρά N55 που φορά η M135i και η 640i, και διαθέτει ενισχυμένο αλουμινένιο μπλοκ, νέα κυλιδροκεφαλή, τεχνολογία TwinPower Turbo, VALVETRONIC, άμεσο ψεκασμό και το τελευταίο σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων Double-vanos. Το μόνο που απομένει να μάθουμε είναι τα νούμερα των επιδόσεων του.

Ελαφρύτερο σασί

BMW M3 and M4 official Specs

Τόσο η M3 όσο και η M4 θα ζυγίζουν κάτι λιγότερο από 1.500 κιλά, χωρίς οδηγό και με το ρεζερβουάρ στο 90%. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος τους είναι 80 λιγότερα από την M3 E92, με τα αυτοκίνητα να κάνουν εκτενή χρήση CFRP, σε διάφορα μέρη, όπως την οροφή, πορτμπαγκάζ και τον άξονα μετάδοσης, ο οποίος είναι πιο στιβαρός και κατά 40% ελαφρύτερος από ένα νορμάλ άξονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτός από καλύτερη οδηγική συμπεριφορά, τα αυτοκίνητα να καταναλώνουν και λιγότερο καύσιμο κατά 25% σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά της M3. Ακόμα έχει χρησιμοποιηθεί αλουμίνιο στο καπό και στην ανάρτηση, ενώ κράμα αλουμινίου/μαγνησίου στις ζώνες πρόσκρουσης. Όλη αυτή η προσπάθεια έχει σαν αποτέλεσμα η BMW, να πετύχει τα αυτοκίνητα να έχουν το ιδανικό ζύγισμα 50:50.

Ηλεκτρική κρεμαργίερα

BMW M3 and M4 official Specs

Δυστυχώς, η υποβοήθηση του τιμονιού, ακολουθώντας τη τάση της εποχής, είναι πλήρως ηλεκτρική. Η BMW εξέλιξε το σύστημα διεύθυνσης μαζί με την ZF και θα διαθέτει τρεις ρυθμίσεις (Confort, Sport και Sport+). Υπόσχεται, δε, ότι δεν έχει χάσει την εκπληκτική αμεσότητα και πληροφόρηση που είχε το τιμόνι της M3 (E92). Μακάρι!!

50% διαφορετική

BMW M3 and M4 official Specs

Η γερμανική εταιρία δηλώνει ότι οι Μ εκδοχές των αυτοκινήτων της θα είναι κατά το ήμισυ θα διαθέτει εντελώς νέα μέρη, σε σχέση με τις νορμάλ Σειρά 3 και 4, καθιστώντας έτσι τις γρήγορες εκδόσεις μοναδικές και με δικό τους χαρακτήρα.

Χειροκίνητο και Αυτόματο κιβώτιο

BMW M3 and M4 official Specs

Τόσο η sedan όσο και η coupe έκδοση θα μπορούν να επιλεχθούν είτε με το εξατάχυτο χειροκίνητου είτε προαιρετικά με το 7-τάχυτο M-DCT Drivelogic αυτόματου, το οποίο θα διαθέτει και σύστημα εκκίνησης. Η κίνηση φυσικά μεταδίδεται στους πίσω τροχούς και θα υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης του ενεργού Μ διαφορικού, όπως ακριβώς και στην Μ5, το οποίο θα μπορεί να “κλειδώσει” από 0 έως 100%.

Λιγότερη υστέρηση (turbolag)

BMW M3 and M4 official Specs

Στα προγράμματα οδήγησης Sport και Sport +, οι μηχανικοί της BMW έχουν ρυθμίσει το κινητήρα ώστε να εξαλειφθεί το turbolag. Αυτό συμβαίνει γιατί τα δύο turbo συνεχίζουν να δουλεύουν ενώ η παροχή καυσίμου έχει σταματήσει, κάτι που σημαίνει ότι έχεις ανά πάσα στιγμή και άμεσα διαθέσιμη την δύναμη του κινητήρα.

Κεραμικά δισκόφρενα

Στο βασικό εξοπλισμό θα υπάρχουν τα συμβατικά φρένα με τις τετραπίστονες εμπρός και διπίστονες πίσω δαγκάνες να είναι βαμμένες σε μπλε χρώμα. Αντίστοιχα, οι εξαπίστονες εμπρός και τετραπίστονες πίσω δαγκάνες στα κεραμικά θα είναι βαμμένες χρυσές.

Δυνατή ψύξη

BMW M3 and M4 official Specs

Ο S55 κινητήρας για να βγάλει όλα αυτά τα άλογα απροβλημάτιστα θέλει και τα κατάλληλα ψυγεία. Έτσι, διαθέτει διπλό ψυγείο λαδιού, ενώ πέρα από το κλασικό ψυγείο νερού υπάρχουν και για την μετάδοση αλλά και το turbo. Τέλος, το μεγάλο intercooler θα είναι τοποθετημένο ψηλά σε σχέση με τον κινητήρα, ενώ η αντλία νερού θα είναι ηλεκτρονική και θα ρυθμίζει τη θερμοκρασία αυτόματα.

25% λιγότερο καύσιμο

New BMW M3/M4 Engine Cover

Εξαιτίας του μειωμένου βάρους και των τεχνολογιών του κινητήρα, η BMW ανακοίνωσε ότι η M3 και M4 θα καταναλώνουν 25% λιγότερο καύσιμο. Αν και αυτό πρακτικά φαντάζει ιδανικό νούμερο, ένα πιο προσγειωμένο νούμερο της τάξης του 14%, σύμφωνα με Ολλανδούς, θα είναι πιο κοντά στη πραγματικότητα.

Sound generator;

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν η M3 και M4 θα διαθέτουν το sound composer αντίστοιχο με αυτό που πρωτοείδαμε στη Μ5. Όσες φήμες έχουν κυκλοφορήσει ότι τα Μ αυτοκίνητα θα έχουν το σύστημα που ενισχύει τον ήχο του κινητήρα στη καμπίνα επιβατών μέσω των ηχείων του ηχοσυστήματος, άλλες τόσες λένε ότι τελικά οι νέες M3 και Μ4 δεν χρειάζονται αυτό το σύστημα. Ίδωμεν…

Αυτά ήταν κάποια από τα στοιχεία που μας έχουν επιστήσει τη προσοχή για τα νέα Μ3/Μ4, τα οποία θα παρουσιάζονται επίσημα στην έκθεση του Detroit τον Ιανουάριο του 2014 και στιλιστικά θα δανείζονται πάρα πολλά στοιχεία της Μ4 Concept . Για περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες των νέων M3 και M4 μπορείς να διαβάσεις σε αυτό το PDF.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η AC Schnitzer βελτιώνει την BMW X5 facelift

Ο βελτιωτικός οίκος AC Schnitzer παρουσιάζει το νέο bodykit που ετοίμασε για την ανανεωμένη BMW X5. Αυτό αποτελείται spoiler στον μπροστινό προφυλακτήρα, αεροτομή, φουσκώματα...

Η Renegade Design βελτιώνει τη νέα BMW Σειρά 5

Η Renegade Design είναι ένας βελτιωτικός οίκος με έδρα το Ντουμπάι και έχει προσφέρει ένα bodykit για τη νέα γενιά της BMW 5 Series. https://youtu.be/mJN_poHtpLs Το...

Ανανέωση για τις BMW 4 Series Gran Coupe και i4

Λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη των ανανεωμένων 4-Series και M4, η BMW παρουσιάσει τις ανανεωμένες 4 Series Gran Coupe και i4. Τα αυτοκίνητα αποκτούν...