Ο Toto Wolff επιβεβαιώνει τις συζητήσεις περί συγχώνευσης Marussia και Williams

Σχετικά άρθρα

Toto Wolff

Πρόσφατα διαβάσαμε για τις βλέψεις του ιδιοκτήτη της Marussia, Andrei Cheglakov, ώστε να συγχωνεύσει την ομάδα του με μια εκ των Williams ή Sauber. Σκοπός του Cheglakov ήταν να αγοράσει το 15 % των μετοχών της Williams, που κατέχει ο Toto Wolff, όμως η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε, αφού η Claire Williams ήθελε η ομάδα της να παραμείνει ανεξάρτητη.

Τώρα, ο Toto Wolff επιβεβαιώνει τις συζητήσεις, αναφέροντας και συγκεκριμένα νούμερα.

Μία από τις συζητήσεις που είχαμε ήταν με τη Marussia, η οποία είχε συζητήσει και με τη Sauber. Έχετε ένα πλούσιο, υψηλού προφίλ άτομο, που χρηματοδοτεί την ομάδα με 50, 60 ή 70 εκατομμύρια το χρόνο, όπως κάνει και ο Tony Fernandes, αλλά από την πλευρά της απόδοσης, δεν πάει καλά.

Έπειτα έχετε μια ομάδα που είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, όπου μπορείτε να αγοράσετε ένα σημαντικό μερίδιο μειοψηφίας, 5% ίσως και περισσότερο και θα μπορούσατε με αυτό να μπείτε στο συμβούλιο. Την ίδια στιγμή, αντί να πληρώνετε 50, 60, 70 εκατ. ευρώ το χρόνο, θα πληρώσετε 20 ή 30 και θα προωθήσετε το brand σας. Αυτό θα κλείσει τη Marussia, θα κλείσει την Caterham ή οτιδήποτε άλλη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτές οι συζητήσεις δεν βγάζουν πουθενά.

Ρίχνοντας μια ματιά στα παρακάτω νούμερα, γίνεται προφανές το πόσο ασύμφορο είναι να διευθύνεις μια μικρότερη ομάδα στη σύγχρονη Formula 1. Η Marussia, το 2012, είχε ζημία της τάξης των 59 εκατομμυρίων λιρών, 27.4% μεγαλύτερη από το 2011, με τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 2.9%. Εάν υπολογίσουμε πως τη φετινή, μεταβατική χρονιά, τα έξοδα μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο, τότε δυο τινά μπορούν να συμβούν για την μικρή αυτή ομάδα. Τα £76.1 m (που χάλασε πέρσι), είτε δεν θα είναι αρκετά ώστε να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο και κατ’ επέκταση θα βρεθεί ακόμη πιο πίσω στο grid ή θα δημιουργήσει μεγαλύτερη τρύπα στα ταμεία της, ώστε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες. Λογικό λοιπόν ο Cheglakov να θέλει να απεμπλακεί από αυτή την κατάσταση.

Pastor Maldonado

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της Williams, εκείνη μπορεί να έχασε τα 45 εκατομμύρια δολάρια του Maldonado, όμως ο Wolff επιμένει πως τα οικονομικά της ομάδας βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Η Williams ήταν πάντοτε υγιής και παρόλο που, ας πούμε, τα κέρδη έχουν κάπως πέσει, εξακολουθεί να είναι μια εταιρεία που έχει δημιουργήσει θετικές ταμειακές ροές κατά τα τελευταία χρόνια, επειδή είναι μια επιχείρηση που ασχολείται με ποικίλες δραστηριότητες.

Το τμήμα advanced engineering που διαθέτει, ήταν πολύ κερδοφόρο πέρυσι και έχει πολύ μικρό χρέος, σχεδόν μηδενικό. Επίσης, χτίζουν ένα πολύ μεγάλο κτίριο για το συγκεκριμένο τμήμα, με σκοπό να αναπτύξουν αυτοκίνητα δρόμου.

Είναι μια πολύ σταθερή και πολύ διαφανής εταιρεία.

Ο Αυστριακός είναι μέτοχος της Williams από το 2009, όμως τον περασμένο Ιανουάριο αγόρασε το 30% της ομάδας της Mercedes και αυτή τη στιγμή προσπαθεί να πουλήσει τα δυο τρίτα των μετοχών του από τη Βρετανική ομάδα.

Ποτέ δεν θα έκανα κάτι ενάντια στα συμφέροντα του Frank (Williams).

Πρέπει να βρω τον κατάλληλο συνεργάτη. Πρέπει να είναι κάποιος που όχι μόνο θα αγοράσει τις μετοχές, αλλά κάποιος που να αγοράζει για την οικογένεια και που είναι δυνητικά χορηγός ή φέρνει κάποια προστιθέμενη αξία στην Williams.

Δεν ξέρω αν σας ζάλισαν τα παραπάνω υψηλά νούμερα, όμως εμένα σίγουρα το έκαναν.

[Πηγή: gptoday ]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024: Άπιαστος Verstappen

Για έναν ακόμα ακόμα θαυμάσαμε το μεγαλείο της Red Bull και του Max Verstappen και ταυτόχρονα διασκεδάσαμε με τις μάχες για τις πίσω θέσεις. Ούτε...