Δεν άρεσε στους Αυστραλούς το Κυριακάτικο Grand Prix. Μπορεί να κινηθούν νομικά οι διοργανωτές για τον άσχημο ήχο των μονοθεσίων

Σχετικά άρθρα

844099666-562411732014

Οι περίεργες και κατά γενική ομολογία άσχημες μύτες των μονοθεσίων, οι διπλοί βαθμοί στον τελευταίο αγώνα και ειδικά ο αδύναμος ήχος των νέων turbo V6 κινητήρων, δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί σύμφωνα με τους Toto Wolff και Claire Williams, εφόσον ο Κυριακάτικος αγώνας προσέφερε θέαμα. Προσωπικά, κατατάσσω το χθεσινό Grand Prix στα μέτρια, από πλευράς θεάματος, των τελευταίων ετών, αφού οι μάχες ήταν λίγες, τα προσπεράσματα λιγότερα και η έκβασή του προβλέψιμη.

Οι Αυστραλοί έγιναν οι πρώτοι που γνώρισαν από κοντά το νέο αυτό πρόσωπο της Formula 1 και αν κρίνουμε από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τις δηλώσεις των θεατών, αλλά και αυτές των διοργανωτών, οι υψηλές προσδοκίες δεν καλύφθηκαν. Ξεκινώντας από τα πρωτοσέλιδα, ο Mark Fogerty της εφημερίδας Age, εξέφρασε φόβους για την απαρχή των πρώτων συμπτωμάτων μιας ανίατης ασθένειας. Μάλιστα, αναφέρει πως αν δεν ήταν ο Daniel Ricciardo και η δεύτερη θέση που κατέλαβε το Σαββάτο, οι θεατές δεν θα γέμιζαν τις κερκίδες την Κυριακή, ενώ δεν θα είχαν τίποτα για να τους ενθουσιάσει τη μέρα του αγώνα.

Μπορεί να μην ήταν η μέρα που πέθανε η Formula 1, αλλά την Κυριακή, σε ένα Αυστραλιανό Grand Prix που ήταν ανιαρό από όποια πλευρά και να το δεις, άρχισε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ανίατη ασθένεια.

Ο ήχος από τα αυτοκίνητα ήταν απαίσιος, ο αγώνας προκαλούσε νύστα και το θέαμα εντελώς απογοητευτικό. Οι αρχές της F1, μαζί με τις ομάδες, πρέπει να αντιμετωπίσουν επειγόντως την αποτυχία των ριζοσπαστικών νέων κανονισμών, που έχουν στειρώσει σε μεγάλο μέρος το παραδοσιακό ενδιαφέρον που υπάρχει γύρω από τα μονοθέσια.

Αν δεν ήταν ο νέος Αυστραλός ήρωας Daniel Ricciardo που τερμάτισε δεύτερος, το μεγάλο πλήθος που προσέλκυσε η εκπληκτική του απόδοση στις κατατακτήριες του Σαββάτου, δεν θα είχε τίποτα για να ενθουσιαστεί.

GP Spanien 2013

Αντίστοιχα αρνητικά συναισθήματα, προκάλεσε και ο μηδενισμός του Ricciardo και ιδιαίτερα η πεντάωρη καθυστέρηση, από τον έλεγχο του μονοθεσίου μέχρι και την απόφαση, η οποία βέβαια μπορεί να ξανά αλλάξει μετά την έφεση του κατέθεσε η ομάδα της Red Bull. Η Herald Sun είχε σημερινό τίτλο “Μεγάλη Φάρσα”, ενώ ο Kevin Eason των Times έγραψε:

Για όλη την αυταρέσκεια, εξυπνάδα και διανοητική της λάμψη, η F1 είναι μια τρελή υπόθεση. Το να κάνεις τους οπαδούς να περιμένουν να ανακαλύψουν το αποτέλεσμα ενός grand prix, που είχαν δει σχεδόν έξι ώρες πριν, είναι ταπεινωτικό και στην τελική, απλά χαζό…

Η καλύτερη ημέρα της Αυστραλίας στη F1 εδώ και αιώνες, καταστράφηκε από μια τεχνική παράβαση, που θα ακούγεται ακαταλαβίστικη ακόμη και στους πιο αφοσιωμένους οπαδούς.

Αν οι Αυστραλιανές εφημερίδες νιώθουν περισσότερο απογοητευμένες για το δικό τους παιδί ή για το θέαμα που παρουσίασε η Formula 1, είναι κάτι το συζητήσιμο. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός πως το θέαμα δεν ενθουσίασε, ο ήχος ήταν κακός, η τηλεοπτική κάλυψη μέτρια και κυρίως, πάνω σε αυτό που αναφέρει ο Eason στην τελευταία του παράγραφο, η αιτία του αποκλεισμού του Ricciardo υπερβολικά περίπλοκη για την πλειοψηφία των θεατών, που απλά θέλουν να ψυχαγωγηθούν.

Motor Racing - Formula One World Championship - Australian Grand Prix - Race Day - Melbourne, Australia

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, από τη στιγμή που οι διοργανωτές του Grand Prix επικοινώνησαν με το Bernie Ecclestone και σκέφτονται σοβαρά να κινηθούν νομικά(!) για το υποτονικό θέαμα που παρουσιάστηκε στη Μελβούρνη. Ο γενικός διευθυντής του AGPC (Australian Grand Prix Corporation), Andrew Westacott, ανέφερε πως οι αλλαγές επηρέασαν τη “σεξουαλικότητα” της Formula 1 και το τελικό προϊόν δεν ανταποκρίνεται στα χρήματα τα οποία πλήρωσαν οι θεατές για να το παρακολουθήσουν από κοντά.

Ο πρόεδρος του AGPC, Ron Walker, επικοινώνησε με τον Ecclestone, στο πρόσωπο του οποίου αναμένει να βρει ένα σύμμαχο, τονίζοντας τη δυσαρέσκεια των διοργανωτών. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το Westacott, ο οποίος θεωρεί πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο ήχος, προειδοποιώντας παράλληλα τους Ευρωπαίους θεατές για το τι πρόκειται να αντικρίσουν.

Μια πτυχή της ήταν πιο ανιαρή από ποτέ και αυτό είναι μέρος της χημείας που πρέπει να επιτύχουν. Ο Ron (Walker) μίλησε (με τον Ecclestone) μετά τον αγώνα και είπε ότι οι θεατές δεν ευχαριστήθηκαν τη διοργάνωση.

Πληρώνουμε για ένα προϊόν, έχουμε σε ισχύ συμβάσεις και τις εξετάζουμε πάρα πολύ σοβαρά, διότι πιστεύουμε πως μάλλον υπήρξαν ορισμένες παραβάσεις.

Προηγουμένως, (ο ήχος) σου ταρακουνούσε τα κόκαλα και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε διαφορετικό ήχο το επόμενο έτος.

Το ερώτημα που έθεσα στο τέλος προηγούμενου άρθρου, εξακολουθεί να πλανάται και δηλώνω για μια ακόμη φορά ανήμπορος να σταματήσω να παρακολουθώ Formula 1. Δεν ξέρω όμως αν θα κάνουν το ίδιο πολλοί άλλοι θεατές/τηλεθεατές, ενώ οι ενδοιασμοί μου για το επόμενο ταξίδι σε Grand Prix, μεγαλώνουν εκθετικά. Το επόμενο Grand Prix θα δώσει ακόμη σαφέστερα δείγματα για τη νέα αυτή εποχή και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε πριν τα τελικά συμπεράσματα. Όμως η υπομονή κάποιων ανθρώπων δείχνει να τελειώνει και οι αντιδράσεις να αυξάνονται, κι ο διχασμός δεν μπορεί να είναι θετικό σημάδι για το δρόμο που ακολουθεί το σπορ.

Χωρίς τίτλο

[Πηγή: ESPNF1 (1),(2) | Photo Copyrights: Mercedes AMG Petronas F1 Team/Sahara Force India/Sauber F1 Team/Herald Sun]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υπάλληλος τράκαρε μια Ferrari F40

Ένας 24χρονος Γερμανός υπάλληλος της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Mechatronik, είχε την ατυχία να τρακάρει μια Ferrari F40 ενώ την οδηγούσε για να την πάει να...