GP Κίνας 2014 – Πρόλογος

Σχετικά άρθρα

Formula One World Championship, Rd 3, Chinese Grand Prix, Practice Day, Shanghai, China, Friday 15 April 2011.

Τελευταίος αγώνας πριν περάσουμε στο Ευρωπαϊκό κομμάτι του πρωταθλήματος, είναι αυτός στην Shanghai της Κίνας. Οι Ασιάτες προπορεύονται κατά πέντε ώρες σε σχέση με την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει πως όποιος θελήσει να παρακολουθήσει live τις διαδικασίες θα πρέπει να ξυπνήσει νωρίς το πρωί, καθώς και να θυσιάσει μέρος από το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία, αφού για μια ακόμη χρονιά θα έχουμε Grand Prix μαζί με το Ορθόδοξο Πάσχα.

Η πίστα Shanghai International Circuit κτίστηκε μέσα σε 18 μήνες, στοιχίζοντας στην κυβέρνηση της Κίνας περίπου 370 εκατομμύρια ευρώ, φιλοξενώντας από τα εγκαίνιά της (το 2004) το πρωτάθλημα της Formula 1. Η κατασκευή της έγινε σε περιοχή όπου υπήρχε βάλτος, μεταμορφώνοντας εντελώς το εκεί τοπίο. Εν μέρει λόγω της θέσης του σιρκουί, οι περιοχές γύρω από τις στροφές 1, 8 και 14 συχνά-πυκνά πλημμυρίζουν, δημιουργώντας κατά το παρελθόν προβλήματα στους διοργανωτές.

Το μήκος της διαδρομής φτάνει τα 5.451 μέτρα, με τη χάραξη της πίστας να είναι εμπνευσμένη από το χαρακτήρα shang (上), τον πρώτο στο όνομα της πόλης Shanghai, που σημαίνει “ανεβαίνω” ή “πάνω από”. Διαθέτει 16 στροφές και τη μεγαλύτερη ευθεία στο πρωτάθλημα, μήκους 1.170 μέτρων. Όντας άλλη μια από τις εμπνεύσεις του Γερμανού αρχιτέκτονα Hermann Tilke, μετά από τη μεγαλύτερη ευθεία ακολουθεί φουρκέτα, ούτως ώστε να ευνοηθούν τα προσπεράσματα.

Shanghai_International_Racing_Circuit_track

Δυσκολίες δημιουργούν στους οδηγούς οι στροφές 1 και 2, στην ουσία πρόκειται για μια παρατεταμένη δεξιά με δυο apex, καθώς και ο παρόμοιος συνδυασμός 12-13 που οδηγεί στην πίσω ευθεία. Οποιοδήποτε λάθος εκεί, καταστρέφει στην κυριολεξία ολόκληρο το γύρο, αφού η ευθεία αποτελεί το 21,4 τοις εκατό αυτού. Το πρώτο και το τρίτο χρονομετρημένο κομμάτι απαιτούν καλή μηχανική πρόσφυση για τις αργές στροφές, καθώς και δυνατό κινητήρα εξαιτίας των δυο ευθειών. Από την άλλη, το δεύτερο κομμάτι διαθέτει μερικές γρήγορες καμπές, όπου η αεροδυναμική δίνει το πλεονέκτημα.

Grands Prix: 10

Πολυνίκης οδηγός: 2 F.Alonso, L.Hamilton

Πολυνίκης ομάδα: 4 Ferrari

Ταχύτερος γύρος: 1:32.238 M.Schumacher, Ferrari (2004)

https://www.youtube.com/watch?v=NCQBIUUiHsI

Ήδη από το 2012 τα μονοθέσια της Mercedes δείχνουν να βολεύονται στη συγκεκριμένη πίστα. Η δύναμη του κινητήρα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη γρήγορου γύρου, με το δίδυμο της Ferrari (Alonso-Raikkonen) που τερμάτισε πέρυσι στο 1-2, να μην συγκεντρώνει ελπίδες για παρόμοια καλή εμφάνιση. Αυτό που μπορεί να κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον είναι το ζευγάρι Rosberg-Hamilton, με τους δυο πιλότους να έχουν καλές εμφανίσεις τα προηγούμενα χρόνια στο Shanghai International Circuit.

Έτος Νικητής Ομάδα-Κινητήρας Pole Position Ομάδα-Κινητήρας
2013 F.Alonso Ferrari L.Hamilton Mercedes
2012 N.Rosberg Mercedes N.Rosberg Mercedes
2011 L.Hamilton McLaren-Mercedes S.Vettel Red Bull-Renault
2010 J.Button McLaren-Mercedes S.Vettel Red Bull-Renault
2009 S.Vettel Red Bull-Renault S.Vettel Red Bull-Renault
2008 L.Hamilton McLaren-Mercedes L.Hamilton McLaren-Mercedes
2007 K.Raikkonen Ferrari L.Hamilton McLaren-Mercedes
2006 M.Schumacher Ferrari F.Alonso Renault

 

Για μια ακόμη φορά θα έχουμε δυο ζώνες ενεργοποίησης του DRS. Η πρώτη θα βρίσκεται στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού, με σημείο ανίχνευσης τη στροφή 16 και η δεύτερη στην πίσω ευθεία, με ανίχνευση στις 14 και 15. Εξαιτίας του μεγάλου μήκους της πίσω ευθείας και για να μην γίνουν πολύ εύκολα τα προσπεράσματα εκεί, το κινητό πτερύγιο θα ενεργοποιείται κοντά στο μέσο αυτής. Από πλευράς ελαστικών, η Pirelli θα φέρει μαζί της τη μαλακή γόμα (κίτρινο χρώμα) και τη μέση (λευκό χρώμα), ενώ περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά μπορείς να βρεις στο βίντεο που ακολουθεί.

https://www.youtube.com/watch?v=fH7p-wuvTYQ

Δυο εβδομάδες μεσολάβησαν από τον αγώνα στο Μπαχρέιν μέχρι αυτόν στην Κίνα και αρκετές ομάδες σκοπεύουν να φέρουν αναβαθμίσεις, πριν το πρώτο μεγάλο πακέτο της Ισπανίας, με τις Mercedes να δείχνουν το ακλόνητο φαβορί για ένα ακόμη Grand Prix.

Το πρόγραμμα του φετινού αγώνα:

Διαδικασία Ημέρα Ώρα Ελλάδος
Ελεύθερες δοκιμές 1 Παρασκευή 5:00
Ελεύθερες δοκιμές 2 Παρασκευή 9:00
Ελεύθερες δοκιμές 3 Σάββατο 6:00
Κατατακτήριες Σάββατο 9:00
Αγώνας Κυριακή 10:00

 

Bonus: Δες από τη θέση του οδηγού τα καλύτερα στιγμιότυπα του αγώνα του 2006, της τελευταίας από τις νίκες του Michael Schumacher στη Formula 1.

[Photo Copyrights: Sahara Force India]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Lewis Hamilton: Δεν έχω ξεκινήσει χειρότερα στη καριέρα μου στην F1

Έχουν διεξαχθεί ήδη τρία Grand Prix στη φετινή σεζόν και ο Lewis Hamilton είναι μόλις 10ος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος των οδηγών, έχοντας συγκεντρώσει...

O Horner αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο Carlos Sainz να πάει στη Red Bull

Ο Carlos Sainz είναι ο μόνος πιλότος που έχει καταφέρει να νικήσει την Red Bull πέρυσι και φέτος και ο Ισπανός δεν έχει εξασφαλίσει...
Autoblog.gr