Brazilian Formula One champion Ayrton Senna poses

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 20 ολόκληρα χρόνια από το τραγικό Σαββατοκύριακο στην Ίμολα, όπου ο Roland Ratzenberger και ο Ayrton Senna έχασαν τη ζωή τους. Για την οικογένεια του Βραζιλιάνου θρύλου, η μαύρη αυτή Κυριακή δεν φαντάζει τόσο μακρινή. Όπως μας λέει ο αγαπημένος του ανιψιός Bruno Senna, όλη η οικογένεια παρακολουθούσε μαζεμένη τους αγώνες του Ayrton από την τηλεόραση και τη στιγμή του ατυχήματος κανείς τους δεν περίμενε να εξελιχθεί η κατάσταση με τόσο άσχημο τρόπο.

Για μένα και την οικογένειά μου δεν φαίνεται τόσο μακρινό όπως όταν σκέφτεστε τα 20 χρόνια. Εννοώ πως 20 χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά έχει περάσει τόσο γρήγορα. Δεν το αισθανόμαστε μακρινό, το αισθανόμαστε σαν να συνέβη πριν από λίγα χρόνια.

Το παρακολούθησα στην τηλεόραση, πάντα παρακολουθούσα (τους αγώνες) με την οικογένειά μου, και ως παιδί είναι δύσκολο να καταλάβεις, γιατί νομίζεις πως θα βγει από το αυτοκίνητο ή θα βρεθεί για λίγες μέρες στο νοσοκομείο και όλα θα είναι καλά. Δεν καταλαβαίνεις τη σοβαρότητα της κατάστασης και εμείς δεν περιμέναμε το χειρότερο. Στη συνέχεια μάθαμε τα άσχημα νέα​​.

Σίγουρα άλλαξαν πολλά πράγματα στη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειάς μου. Όμως, είναι μέρος της ζωής, οπότε πρέπει να το αντιμετωπίσεις και εμείς το κάναμε με τον καλύτερο τρόπο που μπορούσαμε. Η ζωή προχωρά, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που συνέβησαν μετά από αυτό.

williams-1994-senna-sanmarino-04

Ο Bruno δεν μπαίνει στη διαδικασία να σχολιάσει πράγματα όπως τα αίτια του ατυχήματος ή τις δίκες που ακολούθησαν στην Ιταλία. Αντ’ αυτού, στρέφεται στα όσα θετικά ήρθαν σαν απόρροια του ατυχήματος, που δεν είναι άλλα από τις ραγδαίες εξελίξεις στην ασφάλεια της Formula 1.

Ακόμα κι αν είναι κρίμα να το πω με αυτό τον τρόπο, βοήθησε την ασφάλεια του αθλήματος να βελτιωθεί γρήγορα. Μπορείτε να δείτε τα αυτοκίνητα να γίνονται όλο και πιο ασφαλή, με τις αλλαγές στους κανονισμούς, αλλά και οι πίστες, οι αγωνιστικές διαδρομές, είναι πολύ πιο ασφαλείς σήμερα από ό,τι ήταν τότε.

Υπάρχει ίσως μια χούφτα από πίστες που είναι ακόμα περισσότερο επικίνδυνες από ό,τι κάποιες άλλες, αλλά σε γενικές γραμμές το επίπεδο ασφαλείας είναι πραγματικά υψηλό.

Ayrton και Bruno συνήθιζαν να τρέχουν με go-karts στην οικογενειακή φάρμα, με τον Senna να δηλώνει χαρακτηριστικά σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του: Αν νομίζετε ότι εγώ είμαι γρήγορος, απλά περιμένετε μέχρι να δείτε τον ανιψιό μου Bruno”. Ο Bruno, με τη βοήθεια του παππού του Milton da Silva, έκανε τα πρώτα του βήματα στις κατηγορίες καρτ, ώστε να ακονίσει και να εξελίξει τις ικανότητες του. Όμως το ατύχημα του Ayrton έβαλε φρένο στις όποιες φιλοδοξίες του, έως ότου βρεθεί -δέκα χρόνια μετά και σε ηλικία 21ος ετών- πίσω από το τιμόνι της Lotus 98T του θείου του.

BrunoSennadrivingAyrtons1986Lotus

Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια δεν οδήγησε κάποιο αγωνιστικό, μένοντας πίσω στην εξέλιξή του ως οδηγός, όμως το ταλέντο του τον βοήθησε να ξεχωρίσει στις κατηγορίες της Formula 3 και του GP2, ενώ το όνομά του, του άνοιξε το δρόμο προς τον απώτερο στόχο, τη Formula 1. Κι αν εκεί η υστέρηση σε εμπειρίες έγινε ακόμη πιο εμφανής, δεν απέτρεψε το Bruno από το να αποδείξει όσα ήθελε με την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση.

Ήμουν γρήγορος κι έτσι σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να έχω μέλλον (ως οδηγός). Ήταν ενδιαφέρον, αλλά (μετά το ατύχημα) υπήρξε τεράστια διάσταση απόψεων στην οικογένειά μου και κάποιοι με υποστήριζαν, ενώ μερικοί όχι.

Με τον καιρό τα πράγματα ηρέμησαν και άλλαξαν και η επιτυχία στο μηχανοκίνητο αθλητισμό έχει γίνει ένα καλό πράγμα για την οικογένειά μου και για μένα, αλλά ναι, ήταν αρκετά σκληρό.

Δεν ήθελαν να επαναληφθεί ό,τι συνέβη στον Ayrton, αλλά με τον καιρό συνειδητοποίησαν πως η ασφάλεια έχει προχωρήσει πολύ και είχα τη μεγάλη μου ευκαιρία για να αποδείξω πως τα αυτοκίνητα είναι πιο ασφαλή αυτές τις μέρες.

2012 Formula One Jerez Test Day Three

[Photo Copyrights: Williams F1 Team/Instituto Ayrton Senna/Getty Images]