Ο στρατός της Αγγλίας εξελίσσει GPS που δουλεύει χωρίς δορυφόρους

Σχετικά άρθρα

ASTUTE-CLASS-SUBMARINE.jpeg

Τα GPS, δεν δουλεύουν υποβρύχια. Όταν πχ ένα υποβρύχιο βουτά, η πλοήγηση γίνεται μέσω επιταχυνσιόμετρων που καταγράφουν κάθε κίνηση του, όσο μικρή και αν είναι. Όπως καταλαβαίνεις όμως, η μέθοδος αυτή δεν παράγει ιδιαίτερα αξιόπιστα αποτελέσματα. Το πρόβλημα μάλιστα είναι τόσο μεγάλο που το Υπουργείο Άμυνας του Η. Βασιλείου, εξελίσσει μία” γήινη” λύση που θα επιτρέπει ακριβέστερη πλοήγηση για τα υποβρύχια (και τα πλοία). Μία λύση που σε βάθος χρόνου, ίσως βρει τον δρόμο της και στα GPS του εμπορίου. Ποιο είναι το όνομα αυτής της λύσης; Κβαντική πυξίδα.

Χρησιμοποιώντας υποατομικά σωματίδια που αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης, η κβαντική πυξίδα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια της υποβρύχιας πλοήγησης. Επιπλέον, δεν υπόκειται σε παρεμβολές ή σε επιθέσεις. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες κατάφεραν να εξελίξουν ένα τέτοιο σύστημα όμως το μέγεθος του είναι όμοιο με αυτό ενός κουτιού με μήκος ενός μέτρου. Για υποβρύχια ή μεγάλα πλοία δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως οι επιστήμονες θέλουν τέτοια συστήματα και για τους στρατιώτες. Οπότε δουλεύουν στο να μικρύνουν τις διαστάσεις. Πιστεύουν δε, ότι σε 3-5 χρόνια, θα έχουν επιτύχει τους στόχους τους. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως εταιρίες όπως η Nokia, η Hitachi και η Toshiba έχουν ήδη ιδρύσει κβαντικά εργαστήρια στην Βρετανία.

ΠηγήGPS Daily

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...