Mike Rockenfeller, Marco Wittmann, Edoardo Mortara

Σε έναν αγώνα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στο πρώτο μισό του, με αλλεπάλληλες επαφές και συγκρούσεις μεταξύ των οδηγών, μετά από 49 γύρους, ο Marco Wittmann σημείωσε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του και τέταρτη μέσα στη χρονιά και βρίσκεται πολύ κοντά στον τίτλο, αφού πρέπει να συμβεί ένα θαύμα για τον χάσει,  δεύτερος τερμάτισε ο Mike Rockenfeller και το podium συμπλήρωσε ο Eduardo Mortara. Πολύ καλή εμφάνιση για τη Mercedes, 5 οδηγοί της τερμάτισαν μέσα στη βαθμολογούμενη δεκάδα. Η Audi παραμένει χωρίς νίκη στο DTM για παραπάνω από ένα χρόνο, αφού η τελευταία της νίκη ήταν πέρσι στον αγώνα της Μόσχας.

Άστατος καιρός στα χθεσινά ελεύθερα και χρονομετρημένα δοκιμαστικά, με την βροχή άλλοτε να κάνει την εμφάνισή της, με τους Glock και Di Resta να είναι οι ταχύτεροι στα 2 επιμέρους ελεύθερα το πρωί του Σαββάτου. Το μεσημέρι στα επίσημα χρονομετρημένα, οι οδηγοί ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους με βαρύ ουρανό πάνω από την πίστα του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, έχοντας τα βρόχινα ελαστικά, αφού σε πολλά σημεία η πίστα ήταν ακόμη βρεγμένη από την πρωινή βροχή, αλλά, όσο αυτή στέγνωνε, μπήκαν όλοι στα pits για slicks.

Ο δεύτερος στη βαθμολογία, Mattias Ekström, έχασε αρκετό έδαφος  ήδη από το Σάββατο, αφού δεν κατάφερε να προκριθεί ούτε στο Q2, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει τον αγώνα από τη 22η θέση. Πρώτος στα επίσημα, μετά από ένα συγκλονιστικό τελευταίο τρίλεπτο στο Q3, ανεδείχθη ο Wittmann, κατακτώντας τη δεύτερη pole positionτης χρονιάς και ήταν ο μόνος από τους οδηγούς της BMW που προκρίθηκε στο Q3. Δίπλα του στην εκκίνηση, ξεκίνησε ο Eduardo Mortara και τρίτος ο Mike Rockenfeller, αμφότεροι με RS 5. Μέχρι την 6 θέση υπήρχαν μόνο οδηγοί της Audi, ενώ το πρώτο Μercedes ήταν έβδομο με τον Daniel Juncadella.

_M142500 (Custom)

Κύριο θέμα προς συζήτηση και ανάλυση αυτές τις 2 εβδομάδες από τον προηγούμενο αγώνα στην Αυστρία, ήταν η ποινή στον Wickens και εν τέλει ο αποκλεισμός του από τον αγώνα, λόγω μη συμμόρφωσης στην ποινή διέλευσης από τα pits που του επεβλήθη. Η Mercedes έστειλε ανοιχτή επιστολή προς την αρμόδια αρχή του DTM, της οποίας το περιεχόμενο ήταν η άδικη, για αυτήν, ποινή προς τον Καναδό οδηγό της και εξηγεί εκτενώς τους λόγους που τη θεωρεί άδικη, μαζί με φωτογραφικό υλικό από τον επίμαχο 22ο γύρο στα pits της πίστας του Spielberg.

Μάλιστα, η Mercedes έκλεινε την επιστολή με την επιθυμία της ως πιο παλιάς εταιρείας που συμμετέχει στο θεσμό, ο τελευταίος να παραμείνει το ίδιο ενδιαφέρων και ελκυστικός, αν όχι και πιο πολύ, με το να απλοποιηθούν οι κανονισμοί και να υλοποιηθεί ένα πιο “διαφανές” σύστημα κανονισμών και κυρώσεων, να επιτρέψουν οι αγωνοδίκες τις μάχες των οδηγών (πρακτικά να μην καραδωκούν με ποινές, ευνουχίζοντας στην ουσία το θέαμα) και τέλος η λήψη των αποφάσεων να είναι στο πνεύμα του σπορ και του θεάματος.

Κάτι το οποίο είχε απήχηση, αφού όλοι σχεδόν οι οδηγοί θεώρησαν σωστή την κίνηση αυτή της Mercedes. Στο πλαίσιο του προηγούμενου αγώνα, “επανίδρυσαν” τον σύνδεσμο των αγωνιζομένων, με κύριο “ενδιάμεσο” σε αυτούς και τις ITR και DMSB, τον Manuel Reuter, πρωταθλητή του 1996 με το Opel Calibra. Σκοπός του συνδέσμου αυτού είναι να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας όλων των συμμετεχόντων στο θεσμό για την αποσαφήνιση αγωνιστικών και τεχνικών κανονισμών, ώστε το πρωτάθλημα να γίνει απλούστερο και πιο πρακτικό για οδηγούς και φιλάθλους, καθώς πολλά τεκταινόμενα παραμένουν ασαφή από την αρχή της χρονιάς και στους 2. Σύμφωνα με τον Timo Scheider, σκοπός του συνδέσμου είναι «να οδηγήσει το σπορ προς το μέλλον, προτείνοντας λύσεις και αλλαγές και όχι απλά να εκφράζουμε δημόσια την άποψή μας.»

Motorsports / DTM 7. race Nürburgring

Νεφελώδεις συνθήκες επικρατούσαν πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα, με τη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα να βρίσκεται στους 14,5 βαθμούς Κελσίου και η αντίστοιχη στην πίστα στους 19,3. Ο Wittmann υπερασπίστηκε την pole στην εκκίνηση του αγώνα και ο Rockenfeller πέρασε τον Mortara για την δεύτερη θέση. Juncadella, Di Resta βρίσκονται στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα, ενώ ο Μolina αναγκάζεται να μπει στα pits για αλλαγή του κλαταρισμένου ελαστικού, ύστερα από επαφή στην αρχή του αγώνα.

Στο δεύτερο γύρο, έχουμε μάχες στις πιο πίσω θέσεις, με τους Glock και Paffett να αλληλοσυγκρούονται και να οδηγούν ο ένας τον άλλον εκτός των ορίων της πίστας, ενώ ο δεύτερος της βαθμολογίας Ekström οδηγείται σε εγκατάλειψη στον τρίτο γύρο εξαιτίας μηχανικού προβλήματος. Ήδη στον τέταρτο γύρο, ο Juncadella είναι ο πιο γρήγορος στην πίστα με τη C Class Coupe, ενώ στον ίδιο γύρο, ο Molina εγκαταλείπει με τη σειρά του.

Motorsports / DTM 7. race Nürburgring

Μπροστά, η διαφορά παραμένει σταθερή στα 1,7″ για τον Wittmann, κάτι που σημαίνει ότι ο δεύτερος Rockenfeller βρίσκεται εντός χρονικού ορίου του DRS. Λίγο μετά, είχαμε «δράματα» στην πρώτη στροφή, αφού ο Wickens χάνει το σημείο φρεναρίσματος, πέφτει πάνω στον Scheider, o οποίος με τη σειρά του εμβολίζει τον προπορευόμενο Müller, με συνέπεια, οι 2 οδηγοί της Audi να βρεθούν προσωρινά εκτός πίστας. Ο Scheider δε θα συνεχίσει τον αγώνα για πολύ, αφού μπαίνει στα Pits και εγκαταλείπει, με την αριστερή πλευρά του RS 5 να είναι αρκετά πληγωμένη μετά τη σύγκρουση με τον Καναδό. Κατόπιν, δήλωσε στη δημοσιογράφο του ARD, εμφανώς θυμωμένος, ότι η ενέργεια του Wickens ήταν άκρως περιττή και ανόητη.

Σε αυτό το σημείο του αγώνα, οι κερδισμένοι είναι οι Farfus και Tomczyk έχοντας κερδίσει μετά από την εκκίνηση 7 και 6 θέσεις αντίστοιχα. Πριν καν συμπληρωθεί ο δέκατος γύρος, εγκαταλείπει και ο Nico Müller, συμπληρώνοντας ένα εφιαλτικό ξεκίνημα αγώνα για την Audi, που βλέπει 4 από τους 8 οδηγούς να έχουν εγκαταλείψει.

_Q8T6014 (Custom)

Juncadella και Di Resta έχουν τη δική τους μάχη για την τέταρτη θέση, ενώ Green και Farfus έχουν τη δική τους στιγμή, με πολλαπλές επαφές και τον Green, μετά την πρώτη στροφή, να παρασέρνει (!) τον Βραζιλιάνο για πάνω από 50 μέτρα μέχρι τη δεύτερη στροφή και να τον οδηγεί εκτός πίστας, με τον Farfus να εκφράζει την απορία του στην ομάδα του ξαφνιασμένος από την αψυχολόγητη ενέργεια του Βρετανού. Μέχρι εκείνο το σημείο, οι αγωνοδίκες έχουν πολλή δουλειά και τα 2 περιστατικά με Wickens και Green θα διερευνηθούν μετά τη λήξη του αγώνα.

Motorsports / DTM 7. race Nürburgring

Ευχάριστη έκπληξη είναι η είσοδος του Petrov στον 13ο γύρο στην δεκάδα (ένατος) και ο Di Resta, αφού έχει περάσει τον Juncadella στον 16ο γύρο, επιτίθεται στον Mortara για την τρίτη θέση στη Mercedes Arena ένα γύρο μετά. Στην κορυφή, καμιά αλλαγή, με τον Wittmann μόνο πρώτο με 3,5″ διαφορά από τον Rockenfeller και ο πρώτος που μπαίνει στα pits για αλλαγή ελαστικών είναι ο Farfus στον 19ο γύρο. Ακολουθεί ο Wittmann 2 γύρους μετά, ενώ ο Rockenfeller μένει λίγο παραπάνω στην πίστα για γρήγορους γύρους. Ωστόσο, μπαίνει στον 23ο γύρο στα pits, μαζί με τους Di Resta, Mortara, αλλά δεν μπορεί να καλύψει τη διαφορά από τον Wittmann, με αποτέλεσμα να βγει πίσω από τον Γερμανό. Ο Mortara κέρδισε μια θέση από τον Σκωτσέζο Di Resta μέσα στα pits.

Motorsports / DTM 7. race Nürburgring

Η κορυφή μένει αμετάβλητη μετά το ένα και υποχρεωτικό pit stop (Wittmann, Rockenfeller, Mortara, Di Resta, Juncadella) και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις πιο πίσω θέσεις, με τους Farfus, Wickens, Da Costa να μάχονται για την είσοδο στη δεκάδα. Ο Τambay, σε ένα από τα highlights του αγώνα, περνάει τους Da Costa και Spengler στην πρώτη στροφή και ο Wittmann, χάνοντας λίγο την αυτοσυγκέντρωσή του, κάνει λάθος στο τελευταίο S της πίστας (πήγε ευθεία) και ο Rockenfeller μείωσε προσωρινά τη διαφορά. Τέλος του αγώνα για τον Farfus, ο οποίος εγκαταλείπει στον 36ο γύρο, με προβλήματα στο αμάξωμα και τα αεροδυναμικά βοηθήματα της Μ4 μετά την σύγκρουση με τον Green.

Motorsports / DTM 7. race Nuerburgring

Οι 9 πρώτοι έχουν ήδη αρχίσει να ξεχωρίζουν μετά από 38 γύρους αγώνα, ο Wittmann είναι άνετα μπροστά, αν και αγωνίζεται με μειονέκτημα βάρους, η Μ4 του είναι 10 κιλά βαρύτερη από το RS 5 του Rockenfeller. O Tomczyk, με τη μαλακή γόμα, πιέζει τον Green (έχει την πιο σκληρή γόμα) για την όγδοη θέση, ενώ 7 γύρους πριν το τέλος, τα σύννεφα αρχίζουν και πυκνώνουν, αλλά τελικώς να μη δίνουν βροχή. Είναι εμφανές ότι ο Wittmann έχει κόψει ρυθμό τρεις γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας και ο Wickens επιτίθεται και περνά τον Green για την δέκατη θέση.

10547282_771175989588231_3245505424018581907_o

Μετά από 49 γύρους, νικητής αναδεικνύεται ο Wittmann, με τον Rockenfeller δεύτερο με 1,2″ διαφορά. Πλέον, αρκεί μια τέταρτη θέση στον επόμενο αγώνα για τον Wittmann για να αναδειχθεί πρωταθλητής για πρώτη φορά στην καριέρα του στο DTM και το εντυπωσιακό είναι ότι η χρονιά αυτή είναι μόλις η δεύτερη στο θεσμό. Με τη νίκη του, έχει περισσότερους από τους διπλάσιους βαθμούς από τον δεύτερο στη βαθμολογία Rockenfeller. H BMW είναι πρώτη στις βαθμολογίες ομάδων και κατασκευαστών.

Επόμενος αγώνας στις 14 Σεπτεμβρίου, στην πίστα του Lausitzring. Ακολουθούν τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες.

[tabs slidertype=”top tabs” fx=”slide”] [tabcontainer] [tabtext]Αποτελέσματα[/tabtext] [tabtext]Βαθ/γία Οδηγών[/tabtext] [tabtext]Βαθ/γία Ομάδων[/tabtext] [tabtext]Βαθ/γία Κατασκευαστών[/tabtext]  [/tabcontainer][tabcontent] [tab]

Θέση Οδηγός Γύροι Χρόνος Διαφορά
1 Marco Wittmann
(BMW Team RMG)
49 1:09:42.802
2 Mike Rockenfeller
(Audi Sport Team Phoenix)
49 1:09:44.088 1.286
3 Edoardo Mortara
(Audi Sport Team Abt)
49 1:09:54.821 12.019
4 Paul Di Resta
(Mercedes AMG)
49 1:09:55.617 12.815
5 Daniel Juncadella
(Petronas Mercedes AMG)
49 1:09:56.519 13.717
6 Christian Vietoris
(Original-Teile Mercedes AMG)
49 1:10:07.720 24.918
7 Maxime Martin
(BMW Team RMG)
49 1:10:11.723 28.921
8 Martin Tomczyk
(BMW Team Schnitzer)
49 1:10:21.323 38.521
9 Robert Wickens
(FREE MAN´S WORLD Mercedes AMG)
49 1:10:25.999 43.197
10 Pascal Wehrlein
(gooix Mercedes AMG)
49 1:10:28.179 45.377
11 Adrien Tambay
(Audi Sport Team Abt)
49 1:10:30.873 48.071
12 Bruno Spengler
(BMW Team Schnitzer)
49 1:10:32.636 49.834
13 António Félix da Costa
(BMW Team MTEK)
49 1:10:32.952 50.150
14 Joey Hand
(BMW Team RBM)
49 1:10:33.757 50.955
15 Jamie Green
(Audi Sport Team Rosberg)
49 1:10:35.573 52.771
16 Gary Paffett
(EURONICS Mercedes AMG)
49 1:10:39.858 57.056
17 Timo Glock
(BMW Team MTEK)
49 1:10:41.359 58.557
18 Vitaly Petrov
(Mercedes AMG)
48 1:09:46.399 1L
Εγκατέλειψαν
Augusto Farfus
(BMW Team RBM)
35 50:59.133 14L
Nico Müller
(Audi Sport Team Rosberg)
10 14:35.598 39L
Timo Scheider
(Audi Sport Team Phoenix)
8 11:52.912 41L
Miguel Molina
(Audi Sport Team Abt Sportsline)
4 6:54.003 45L
Mattias Ekström
(Audi Sport Team Abt Sportsline)
3 5:19.460 46L

[/tab] [tab]

Θέση Οδηγός Ομάδα Βαθμοί
1 Marco Wittmann BMW Team RMG 120
2 Mattias Ekström Audi Sport Team Abt Sportsline 56
3 Edoardo Mortara Audi Sport Team Abt 56
4 Mike Rockenfeller Audi Sport Team Phoenix 53
5 Bruno Spengler BMW Team Schnitzer 42
6 Christian Vietoris Original-Teile Mercedes AMG 41
7 Maxime Martin BMW Team RMG 39
8 Adrien Tambay Audi Sport Team Abt 36
9 Augusto Farfus BMW Team RBM 33
10 Timo Glock BMW Team MTEK 33
11 Jamie Green Audi Sport Team Rosberg 28
12 Miguel Molina BAudi Sport Team Abt Sportsline 26
13 Robert Wickens FREE MAN´S WORLD Mercedes AMG 25
14 Paul Di Resta Mercedes AMG 24
15 Martin Tomczyk BMW Team Schnitzer 24
16 Timo Scheider Audi Sport Team Phoenix 19
17 Pascal Wehrlein gooix Mercedes AMG 15
18 Daniel Juncadella Petronas Mercedes AMG 10
19 Nico Müller Audi Sport Team Rosberg 10
20 Joey Hand BMW Team RBM 7
21 António Félix da Costa BMW Team MTEK 4
21 Gary Paffett EURONICS Mercedes AMG 4

[/tab] [tab]

Θέση Ομάδα Κατασκευαστής Βαθμοί
1 BMW Team RMG
(Marco Wittmann Maxime Martin)
BMW 159
2 Audi Sport Team Abt
(Edoardo Mortara / Adrien Tambay)
Audi 92
3 Audi Sport Team Abt Sportsline
(Mattias Ekström / Miguel Molina)
Audi 82
4 Audi Sport Team Phoenix
(Mike Rockenfeller / Timo Scheider)
Audi 72
5 BMW Team Schnitzer
(Bruno Spengler / Martin Tomczyk)
BMW 66
6 Original-Teile Mercedes AMG
(Christian Vietoris Paul Di Resta)
Mercedes-Benz 65
7 BMW Team RBM
(Augusto Farfus / Joey Hand)
BMW 40
8 Audi Sport Team Rosberg
(Nico Müller / Jamie Green)
Audi 38
9 BMW Team MTEK
(Timo Glock / António Félix da Costa)
BMW 37
10 EURONICS / FREE MAN’S WORLD Mercedes AMG
(Gary Paffett / Robert Wickens)
Mercedes-Benz 31
11 gooix Mercedes AMG
(Pascal Wehrlein)
Mercedes-Benz 15
10 Petronas Mercedes AMG
(Daniel Juncadella / Vitaly Petrov)
Mercedes-Benz 10

[/tab] [tab]

Θέση Κατασκευαστής Βαθμοί
1 BMW 302
2 Audi 284
3 Mercedes-Benz 121

[/tab] [/tabcontent] [/tabs]