Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στα διάφανα “ηλιακά” τζάμια αυτοκινήτων

Σχετικά άρθρα

solar-dest

Μία ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Michigan, εξέλιξε έναν νέο τύπο διάφανου, ηλιακού συλλέκτη. Ονομάζεται “Transparent Luminescent Solar Concentrator” ή στα ελληνικά, Διάφανος Φωταυγής Ηλιακός Συλλέκτης και μπορεί να τοποθετηθεί σε κτίρια, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα ή οτιδήποτε άλλο έχει μία καθαρή επιφάνεια.

Η αλήθεια είναι πως αυτή, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε το concept του διάφανου ηλιακού συλλέκτη, αλλά ο τρόπος της ομάδας από το MSU είναι ενδιαφέρον και φαίνεται πως έχει προοπτικές. Το σύστημα ανάκτησης, χρησιμοποιεί οργανικά μόρια που απορροφούν μη-ορατά μήκη κύματος του ηλιακού φωτός. Το μόρια αυτά, μπορούν να “ρυθμιστούν” ώστε πχ να απορροφούν μόνο τα υπεριώδη και σχεδόν υπέρυθρα μήκη κύματος και να “λάμπουν” σε άλλα υπέρυθρα μήκη κύματος. Το υπέρυθρο μήκος κύματος της λάμψης των υλικών, οδηγείται στα άκρα του πλαστικού, όπου μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια από λεπτές λωρίδες φωτοβολταϊκών κυττάρων. Επειδή τα υλικά δεν απορροφούν, ούτε εκπέμπουν ορατό φως, μοιάζουν εξαιρετικά διάφανα στο ανθρώπινο μάτι.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της νέας αυτής εξέλιξης, είναι η ευελιξία της τεχνολογίας. Μπορεί να εφαρμοστεί σε βιομηχανικό επίπεδο με αρκετά μικρό κόστος. Το μειονέκτημα όμως σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, είναι ο βαθμός απόδοσης. Προς το παρόν, ο βαθμός απόδοσης είναι περίπου 1% με την ομάδα να στοχεύει –και να πιστεύει πως είναι εφικτό- ένα 5%. Να σημειώσουμε πως οι χρωματιστοί συλλέκτες, έχουν βαθμό απόδοσης της τάξης του 7%.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...