Honda Jade Hybrid 2015 (10)

H Honda παρουσίασε το νέο Jade, ένα 6-θέσιο μοντέλο που θα προσφέρεται αποκλειστικά με υβριδικό κινητήρα. Το πολυμορφικό wagon αυτοκίνητο διαθέτει ξύλινες/carbon/μεταλλικές επενδύσεις στο εσωτερικό, μεγάλη οθόνη στο κέντρο του ταμπλό και το σύστημα ασφαλείας Honda SENSING, το οποίο μέσω αισθητήρων, αντιλαμβάνεται το πότε ενδεχομένως θα συμβεί ατύχημα, ειδοποιώντας τον οδηγό.

Κίνηση παίρνει από έναν 1.300αρη κινητήρα βενζίνης και έναν ηλεκτροκινητήρα 15 kW (20 ίππων). Η Honda θέλει να το πουλά σε Κίνα και Ιαπωνία, αλλά κανείς δεν ξέρει αν ποτέ ξεκινήσει εμπορική πορεία σε Ευρώπη και Αμερική.

New_CR-V

Η Honda παράλληλα ανακοίνωσε και ένα έξυπνο ενεργό cruise control. Το ονομάζει Intelligent Adaptive Cruise Control (i-ACC) το οποίο είναι σε θέση να προβλέπει αυτόματα την αντίδραση και να αντιδρά αυτόματα στην ξαφνική είσοδο άλλων οχημάτων στη λωρίδα του οχήματος. Το σύστημα λειτουργεί με μια κάμερα και έναν αισθητήρα, τα οποία σκανάρουν συνεχώς τον δρόμο για την ανίχνευση άλλων αυτοκινήτων. Τα δεδομένα αυτά στη συνέχεια αναλύονται με έναν αλγόριθμό, ο οποίος προβλέπει την πιθανότητα αιφνίδιας εισόδου οχημάτων που κινούνται σε γειτονικές λωρίδες αξιολογώντας σχέσεις μεταξύ πολλαπλών οχημάτων, και δίνοντας τη δυνατότητα στο όχημα με το σύστημα να αντιδρά με αμεσότητα, ασφάλεια και άνεση.

Η Honda υποστηρίζει πως το σύστημα μπορεί να υπολογίζει την πιθανότητα εισόδου ενός οχήματος από άλλη λωρίδα μέχρι πέντε δευτερόλεπτα πριν συμβεί, επομένως είναι σχεδιασμένο για να αντιδρά πολύ ομαλά ώστε να μην ξαφνιάζει τον ανυποψίαστο οδηγό. Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα εφαρμόζει αρχικά ήπια πέδηση, ενώ ένα εικονίδιο εμφανίζεται στην οθόνη του οδηγού, ενημερώνοντάς τον για το λόγο της επιβράδυνσης. Στη συνέχεια παρεμβαίνει με ισχυρότερο φρενάρισμα για προσαρμογή της ταχύτητας ώστε να διατηρηθεί μία ασφαλής απόσταση. Το σύστημα αρχικά θα τοποθετηθεί στο ευρωπαϊκό CR-V, ενώ αργότερα θα προστεθεί και σε άλλα μοντέλα.

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

Η Honda θα παρουσιάσει το πρώτο στον κόσμο Σύστημα Προληπτικής Ασφάλειας Cruise Control

Η Honda πρόκειται να παρουσιάσει το πρώτο παγκοσμίως σύστημα προληπτικής ασφάλειας cruise control γνωστό ως Intelligent Adaptive Cruise Control (i-ACC), που μπορεί να προβλέπει και να αντιδρά αυτόματα στην ξαφνική είσοδο άλλων οχημάτων στη λωρίδα του οχήματος που είναι εφοδιασμένο με αυτό.

Βασισμένο σε εκτενή έρευνα σε πραγματικές συνθήκες όπου ελήφθησαν υπόψη τα πιο χαρακτηριστικά Ευρωπαϊκά οδηγικά στυλ, το Intelligent Adaptive Cruise Control (i-ACC) της Honda χρησιμοποιεί κάμερα και ραντάρ για την ανίχνευση της θέσης άλλων οχημάτων στο δρόμο. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να προβλέψει την πιθανότητα αιφνίδιας εισόδου οχημάτων που κινούνται σε γειτονικές λωρίδες αξιολογώντας σχέσεις μεταξύ πολλαπλών οχημάτων, και δίνοντας τη δυνατότητα στο όχημα με το σύστημα να αντιδρά με αμεσότητα, ασφάλεια και άνεση.

Το i-ACC θα πρωτοχρησιμοποιηθεί στο ανανεωμένο Ευρωπαϊκό CR-V*, βασισμένο στο παραδοσιακό σύστημα Adaptive Cruise Control (ACC). Τα παραδοσιακά συστήματα ACC διατηρούν μία προεπιλεγμένη ταχύτητα που μειώνεται μόνον για να διατηρηθεί μία ασφαλής απόσταση από ένα προπορευόμενο όχημα. Ωστόσο, εάν ένα άλλο όχημα εισβάλει ξαφνικά από διπλανή λωρίδα, το παραδοσιακό σύστημα ACC αντιδρά πιο αργοπορημένα με αποτέλεσμα να απαιτείται ισχυρότερο φρενάρισμα.

Το νέο σύστημα i-ACC μπορεί να υπολογίζει την πιθανότητα εισόδου ενός οχήματος από άλλη λωρίδα μέχρι πέντε δευτερόλεπτα πριν συμβεί, επομένως είναι σχεδιασμένο για να αντιδρά πολύ ομαλά ώστε να μην ξαφνιάζει τον ανυποψίαστο οδηγό. Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα εφαρμόζει αρχικά ήπια πέδηση, ενώ ένα εικονίδιο εμφανίζεται στην οθόνη του οδηγού, ενημερώνοντάς τον για το λόγο της επιβράδυνσης. Στη συνέχεια παρεμβαίνει με ισχυρότερο φρενάρισμα για προσαρμογή της ταχύτητας ώστε να διατηρηθεί μία ασφαλής απόσταση. Ο Dr. Kleinehagenbrock, υπεύθυνος του i-ACC στο Honda R&D Europe (Γερμανία) GmbH δήλωσε, «το i-ACC προάγει τα συστήματα cruise control σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, προσφέροντας αυτό που ονομάζουμε ‘προληπτική ασφάλεια».

Το i-ACC αναγνωρίζει την πλευρά του δρόμου στην οποία οδηγείτε, είτε βρίσκεστε στη Βρετανία ή στην υπόλοιπη Ευρώπη και ανιχνεύει αυτόματα ποιο από τα διπλανά οχήματα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο κίνδυνο οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή.

Το i-ACC είναι αποτέλεσμα εσωτερικού προγράμματος Έρευνας & Εξέλιξης (R&D) το οποίο ανέλαβε μία διεθνής ομάδα της Honda σε Ευρώπη και Ιαπωνία, και είναι ειδικά σχεδιασμένο για τους Ευρωπαϊκούς δρόμους. Έρευνα πάνω στη συμπεριφορά των οδηγών για τη δημιουργία του αλγορίθμου διεξήχθη σε όλη την Ευρώπη.

Ο Dr. Schmuedderich, υπεύθυνος του i-ACC στο Honda Research Institute Europe GmbH σχολιάζει: «Το i-ACC είναι πραγματική επανάσταση και σημαντικό βήμα εξέλιξης για μία νέα γενιά συστημάτων υποστήριξης οδηγού που προβλέπουν τη συμπεριφορά άλλων χρηστών του δρόμου.»

*Το i-ACC θα διατίθεται μόνο με το Ευρωπαϊκό μοντέλο CR-V, Executive του 2015.

[/learn_more]