Η Ferrari ξοδεύει 40€ εκατ. για μια νέα δυναμική πλατφόρμα προσομοίωσης

Σχετικά άρθρα

ferrari factory

Η Ιταλική ομάδα ξεκίνησε συνεργασία με την Αυστριακή εταιρεία AVL, πρωτοπόρο στον τομέα της έρευνας και προσομοίωσης κινητήρων και σασί. Η Scuderia φέρετε να ανέθεσε στην AVL, σύμφωνα με πληροφορίες της Gazzetta Dello Sport, τη δημιουργία μιας δυναμικής πλατφόρμας προσομοίωσης, στην οποία μπορεί να δοκιμαστεί ολόκληρο το αυτοκίνητο, μαζί με τον κινητήρα, το κιβώτιο, το πλαίσιο, αλλά και το πολύ σημαντικό brake-by-wire που ταλαιπώρησε πέρυσι τον Kimi Raikkonen.

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα της προσομοίωσης στην Formula 1 και ενσωματώνει ό,τι συνέβαινε μέχρι χθες στον κλασικό προσομοιωτή της Ferrari, στον πάγκο δοκιμής του κινητήρα και στους πάγκους δοκιμών των αναρτήσεων. Στις κινητές πλατφόρμες της AVL, το μονοθέσιο βρίσκεται πάνω σε κυλιόμενο διάδρομο, προσομοιώνοντας τη δυναμική συμπεριφορά του, μέχρι και σε ταχύτητες των 360 χλμ/ώρα.

Η νέα αυτή πλατφόρμα κατασκευάζεται σε ειδικό κτίριο στο Maranello και τροφοδοτείται από μια αυτόνομη ηλεκτρική γεννήτρια, με τις πηγές των Ιταλών να αναφέρουν πως θα κοστίσει περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Άλλο ένα θετικό εντοπίζεται και στη δυνατότητα σύνδεσής της με άλλο προσομοιωτή, που λειτουργεί παράλληλα, βοηθώντας στην απόκτηση δεδομένων διάφορων δομών και την βελτιστοποίηση της στρατηγικής.

Kimi-Raeikkoenen-Ferrari-Formel-1-GP-Brasilien-Sao-Paulo-7-November-2014

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως η πλατφόρμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσομοιωθούν τα φορτία κάθετης δύναμης, που παράγουν οι πτέρυγες ή εν γένει το μονοθέσιο. Αυτό απαγορεύεται από τους κανονισμούς και αποτέλεσε σημείο τριβής, όταν πραγματοποιήθηκε καταγγελία εις βάρος της Red Bull, η οποία χρησιμοποίησε πριν την έναρξη της περσινής σεζόν μονοθέσιο της Toro Rosso, στα κεντρικά της AVL στο Gratz, για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Από την άλλη, στη δυναμική πλατφόρμα είναι δυνατό να γίνει προσομοίωση της επίδρασης του αέρα, μόνο για το σκοπό της ψύξης και ως προς τις άμεσες ροές στον κινητήρα.

Στη Ferrari φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν και τον παλιό προσομοιωτή, για ένα νέο τελευταίας γενιάς και παρόμοιο με εκείνους των McLaren και Red Bull, ο οποίος θα διαθέτει διαφορετικό hardware, διαφορετικό λογισμικό και διαφορετική μορφή, με συμπαγές κελί.

[Photo Copyrights: Ferrari SpA]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα