01

Χθες διάβασες ότι η BMW στο περιθώριο του International Vienna Motor Symposium στην Αυστρία παρουσίασε ένα νέο τετράτουρμπο εξακύλινδρο 3.0-λίτρων diesel κινητήρα, όμως, σε αυτή την εκδήλωση βρισκόταν και η αυστριακή εταιρία κινητήρων AVL, η οποία παρουσίασε μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση για την Alfa Romeo 4C.

Η AVL παρουσίασε μια πρωτότυπη 4C, η οποία διαθέτει το υβριδικό σύστημα HyPer 200, και διαθέτει τρεις μορφές υπερτροφοδότησης. Από τον 1.750 κ.εκ. τετρακύλινδρο εργοστασιακό κινητήρα έχει αφαιρεθεί το turbo και τα περιφερειακά του, και στη θέση του υπάρχει ένας ηλεκτρικός κομπρέσορας δύο σταδίων για τις χαμηλές στροφές, και ένα bi-turbo, μαζί με το κατάλληλου μεγέθους intercooler.

02

Ο κομπρέσορας λειτουργεί με ηλεκτρικό κύκλωμα 48 V και το αποτέλεσμα αυτού του τριπλού συστήματος υπετροφοδότησης είναι η απόδοση του συνόλου να φτάνει τα 474 άλογα στις 8.000 σ.α.λ., χωρίς να αναφέρεται η τιμή της ροπής. Το όνομα του συστήματος προήλθε από την απόδοση του κινητήρα 200 kW (272 ίππων) ανά λίτρο, με την εταιρία να θεωρεί ότι αυτή θα είναι η απόδοση των κινητήρων παραγωγής στο άμεσο μέλλον, ενώ το βάρος του αμαξώματος ανέρχεται στα 1.000 κιλά.