11083737_10152732573557411_1673896756055421859_o

Δεύτερη νίκη για τον Lewis Hamilton, μετά από έναν σχετικά ήρεμο αγώνα, με την δεύτερη θέση του podium να καταλαμβάνει ο team mate του, Nico Rosberg. Άλλη μια τρίτη θέση πήρε ο Vettel, με τη Ferrari να δείχνουν αρκετά ανταγωνιστικές ακολουθώντας από κοντά της Mercedes, αλλά να μην έχουν το κάτι παραπάνω. Ο καιρός ήταν καταπληκτικός καθόλη τη διάρκεια του αγώνα, αν και κάποια στιγμή ακούστηκε ότι μπορεί να υπήρχε κάποιο ενδεχόμενο επιδείνωσης.

Ξεκινώντας, ο Hamilton είχε τοποθετήσει έτσι το μονοθέσιο του στη σχάρα εκκίνησης, για να κλείσει τον Rosberg και να αμυνθεί την χθεσινή του pole position. Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα δεν είχαμε δράματα, και ο Hamilton έμεινε μπροστά και ο Rosberg. Ο Vettel δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί κάποιο κενό, και στην πρώτη στροφή ήταν καθαρά πίσω από τις δύο Mercedes. O Kimi Raikkonen κατάφερε να προσπεράσει και τις δυο Williams μέχρι την τρίτη στροφή της πίστας, ενώ στην μάχη ανάμεσα στους δύο οδηγούς της βρετανικής ομάδας, ο Massa κατάφερε να είναι μπροστά από τον Bottas.

Στην έβδομη θέση στα μέσα του πρώτου γύρου ήταν ο Grosjean με τη Lotus του, έχοντας πίσω του τις δύο Sauber με πρώτο τον Felipe Nasr και μετά τον Erickson. Τη δεκάδα με το κλείσιμο του πρώτου γύρου έκλεισε ο Pastor Maldonado με την έτερη Lotus, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα μαχητικός και στους επόμενους γύρους κατάφερε να περάσει και τις δυο Sauber. Πιο πίσω, ο Alonso κατάφερε να περάσει τον Button ενώ ο εξαιτίας της πολύ κακής εκκίνησης του ο Ricciardo είχε βρεθεί να παλεύει με τους δυο οδηγούς της βρετανικής ομάδας από το Woking.

Με τους πρώτους δέκα γύρους να έχουν ολοκληρωθεί, στις πρώτες 10 θέσεις βρίσκονταν οι οδηγοί 5 ομάδων σε σχηματισμό, για να έρθει και η πρώτη εγκατάλειψη από τον Hulkenberg εξαιτίας μηχανικού προβλήματος, και πιο συγκεκριμένα κιβωτίου. Ο χορός των pit stops άνοιξε από τον Maldonado να μπαίνει στον 12 γύρο, με τον Ricciardo να έχει προβλήματα με το πρώτο σετ ελαστικών του. Ο Hamilton βρισκόταν στον δικό του αγώνα, και μόλις στον 13 γύρο ίσα να σπάσει το φράγμα του 1:44. Στον επόμενο γύρο μπήκε για αλλαγή ελαστικών ο Γερμανός της Ferrari για να τοποθετήσει τα μαλακά ελαστικά και να έχει την ευκαιρία να επιτεθεί, ώστε να περάσει τουλάχιστον τη μια από τις δυο Mercedes που βρίσκονταν 6 δευτ. μπροστά.

Στον 16 γύρο μπήκαν μαζί Rosberg και Raikkonen, με Γερμανό να φοράει τα ίδια ελαστικά με τον Vettel. Με την ολοκλήρωση των pit stop ο Hamilton βρισκόταν στη θέση που ήταν και πριν, με την απόσταση από τον Rosberg να είναι σχεδόν 2 δευτ. Ακολουθούσαν οι Ferrari σε αρκετά ανταγωνιστικό ρυθμό, με την απόσταση του Vettel από τον Rosberg να μικραίνει με αργό αλλά σταθερό ρυθμό και τον Raikkonen να ακολουθεί. Στον 17 γύρο είχαμε μια θεαματική εγκατάλειψη, καθώς ο κινητήρας της Renault του Danil Kvyat παρέδωσε το πνεύμα του μέσω σε ένα εντυπωσιακό σύννεφο καπνού.

Αυτό που φάνηκε ενδιαφέρον στους πρώτους 20 γύρους ήταν η πολύ επίδοση και των δυο μονοθεσίων της Lotus, καθώς ο Malndonado με τον Grosjean βρόσκονταν στην 7η και 8η θέση. Την μχαητικότητα του προηγούμενου αγώνα συνέχισε να δείχνει ο 17χρονος Verstapen, καθώς είχε ενδιαφέρουσα μάχη με τον Nasr, παίρνοντας του την 9η θέση. Ο Ricciardo προσπάθησε να προσπεράσει τον Erickson, αλλά έχασε τα φρένα με αποτέλεσμα τα δώσει μεγαλύτερο πλεονέκτημα τον Σουηδό.

Στον 25 γύρο προβλήματα αξιοπιστίας εμφάνισε και η Toro Rosso του Carlos Sainz Jr., καθώς ο κιβώτιο φάνηκε να έχει προβλήματα, με τον Ισπανό να κινείται αρκετά αργά, μέχρι να καταφέρει να κάνει το σύστημα μετάδοσης να λειτουργήσει και πάλι. Πλησιάζοντας τα μέσα του αγώνα η πρώτη τετράδα ακολουθούσε αγώνα τακτικής και αναμονής, καθώς το μόνο που γινόταν ήταν το κλείσιμο τη ψαλίδας με πολύ αργό ρυθμό, με τον Raikkonen να βρίσκεται λιγότερο από 8 δευτ. από τον πρώτο Hamilton.

O Ricciardo είχε συνεχόμενη μάχη με τον Marcus Erickson για την 11η θέση, για να καταφέρει να τον περάσει στον 29ο γύρο. Ο Hamilton κάπου εκεί ενημερώθηκε από την ομάδα του ότι θα πρέπει να κατεβάσει και άλλο το χρόνο του, στο 1:43,3 για να είναι άνετος στο επόμενο pit stop. Η Ferrari εκείνη τη στιγμή, ζητάει στον Vettel αν μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό του, αλλά ο Γερμανός απάντησε ότι είναι ήδη στο “γυρίζει” ήδη στο όριο. Παρόλα αυτά, προσπάθησε να πιέσει όσο μπορούσε, καθώς θα έμπαινε για το δεύτερο pit stop του στο τέλος του 32ου γύρου. Εκεί είχε ένα τέλειο pit stop, βάζοντας τα μεσαία ελαστικά για το υπόλοιπο του αγώνα και επανήλθε στη πίστα στην 4η θέση, πίσω από τον ομόσταβλο του. Από την άλλη, ο Rosberg παραπονιόταν ότι το εμπρός ελαστικό του αρχίζει να κάνει εμφανή τα σημάδια φθοράς του, ενώ ταυτόχρονα ο Hamilton έκανε νέο ρεκόρ γύρου. Στον ίδιο γύρο ο Rosberg μπήκε για το δικό pit stop και βγήκε εξαιρετικά κοντά αλλά μπροστά από τη Ferrari του Vettel.

Ο μηχανικός του Raikkonen τον ενημέρωσε ότι θα μείνουν στη πίστα για λίγο περισσότερο, ώστε να κάνουν ένα μικρότερο τρίτο μέρος. Με το που ολοκλήρωσαν όλοι την αλλαγή των ελαστικών τους, η κατάταξη δεν είχε αλλάξει, με τον Hamilton να πηγαίνει εκτός απρόοπτου για ακόμα μια νίκη. Στον 33ο γύρο ο Grosjean και ο Verstappen μπήκαν για το δικό τους pit stop, με τον Button από τις πιο πίσω θέσεις να παραπονιέται και αυτός για τη φθορά του εμπρός αριστερού ελαστικού του, ενώ ο Perez πέρασε τον Button στη μάχη για την 12η θέση στην 14η στροφή της πίστας.

Ο Nasr είχε βρεθεί στο πίσω μέρος του Perez, για να καταφέρει να τον περάσει στην τελευταία στροφή, κάτι που θα φέρει τον Βραζιλιάνο στην 9η θέση και τον Perez στη 10η. Ο Maldonado μιμήθηκε την είσοδο στα pits αυτή που είχε κάνει ο Hamilton το 2007, καθώς μπήκε πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να χάσει την είσοδο, για να ξαναμπεί στη πίστα από τους ανθρώπους της πίστας. Ο Hamilton ακούστηκε να ενημερώνει την ομάδα του ότι το κάθισμα άρχισε να ζεσταίνεται, πρόβλημα που είχε όλο το τριήμερο.

Εξαιτίας του αργού pit stop του, ο Maldonado βρέθηκε στις πίσω θέσεις για να καταφέρει να περάσει τον Button στην στροφή 14 για την 14η θέση. at Turn 14 for P14, με τον Alonso να βρίσκεται μια θέση πίσω του, μετά και το δικό του pit stop. O Ricciardo έκανε τη δικιά του στάση στον 37ο γύρο, έβαλε τα μεσαία ελαστικά και θα πήγαινε με αυτά μέχρι το τέλος του αγώνα. Εντελώς διαφορετική στρατηγική ακολούθησε ο Perze, καθώς ο Μεξικάνος παρότι βρέθηκε στην 8η θέση έπρεπε να σταματήσει για τρίτη φορά, όντας ο μοναδικός που το έκανε ανάμεσα στους 20 οδηγούς. Ο Verstappen έδειξε ότι έχει τσαγανό, καθώς έκανε μια ενδιαφέρουσα κίνηση στην στροφή 5 και πέρασε τον Perez, με τον Ολλανδό να ανεβαίνει στην 8η θέση.

Κάπου εκεί ακούστηκε ο Raikkonen σε άλλο ένα επικό team radio, καθώς είχε φτάσει πίσω από τους Button και Maldonado και φώναξε “Πάρτε από τη μέση αυτούς τους δύο”. Οι Williams σε ένα απροβλημάτιστο και ήσυχο αγώνα κρατούσε με ασφαλεία την 5η και 6η θέση, κάνοντας το δικό τους αγώνα. Ο Alonso έκανε επιδεικτικά στην άκρη για να βοηθήσει τον Raikkonen να μη χάσει επαφή με τον Vettel, με τον Φιλανδο να είναι 2,8 δευτ. πίσω απόν Γερμανό.

Ο Ricciardo και ο Ericsson συνέχισαν να μάχονται ρόδα-ροδα, με τον Αυστραλό να καταφέρνει να τον περνάει στη στροφή 6, ανεβαίνοντας στη 10η θέση. Ο Maldonado συνέχισε τη “παράσταση” του, καθώς έχασε το πίσω μέρος της Lotus, αλλά ευτυχώς δεν είχε ατύχημα και συνέχισε ανενόχλητος στη πίστα. Στον 49ο γύρο ο Maldonado είχε μάχη με τον Buuton με τον Βρετανό να έχει το πλεονέκτημα του DRS. To αποτέλεσμα ήταν να έχουν μια επαφή, με υπαιτιότητα του δεύτερου, με τον Alonso που ακολουθούσε να χρειαστεί να φρενάρει δυνατά για να αποφύγει τους δυο οδηγούς. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψει ο οδηγός από τη Βενζουέλα, εξαιτίας όμως προβλήματος στα φρένα, με τον Grosjean να βρίσκεται στην 7η θέση και να οδεύει προς τους βαθμούς μετά τον αγώνα του Μονακό πέρσι.

Τρεις γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας ο Hamilton ήταν άνετος πρώτος, έχοντας πλεονέκτημα 7,3 δευτ. από τον Rosberg, με τους Vettel και Raikkonen να ακολουθούν, με τον Φιλανδό να είναι 1,7 δευτ. πίσω από τον Vettel και να θέλει να μπει σε απόσταση DRS, αλλά να μη τα καταφέρνει. Ο αγώνας όμως δεν είχε ευτυχή κατάληψη για τον Verstappen, καθώς σταμάτησε στην ευθεία εκκίνησης, εξαιτίας μηχανικού προβλήαμτος. Το αποτέλεσμα ήταν να μπει αυτοκίνητο ασφαλείας, και κάπου εκεί τελείωσε ο αγώνας, καθώς τους δυο εναπομείναντες γύρους έγιναν πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας.

Ταχύτερος γύρος από τον Hamilton στον 31ο γύρο με 1.42.208. Το επόμενο Grand Prix θα πραγματοποιηθεί στο Σακχίρ του Βαχρέιν, στις 17-19 Απριλίου. Ακολουθούν τ’ αποτελέσματα και οι βαθμολογίες σε οδηγούς και κατασκευαστές μετά από τον τρίτο αγώνα της σεζόν.

*Ανανέωση: Ο Button πήρε ποινή για το ατύχημα με τον Maldonado

[tabs slidertype=”top tabs” fx=”slide”] [tabcontainer] [tabtext]Κατάταξη Αγώνα[/tabtext] [tabtext]Βαθμολογία Οδηγών[/tabtext] [tabtext]Βαθμολογία Κατασκευαστών[/tabtext] [/tabcontainer] [tabcontent] [tab]

Θέση Οδηγός Ομάδα Χρόνος Βαθμοί
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:39:42.008 25
2 Nico Rosberg Mercedes +0.714s 18
3 Sebastian Bettel Ferrari +2.988s 15
4 Kimi Räikkönen Ferrari +3.835s 12
5 Felipe Massa Williams +8.544s 10
6 Valtteri Bottas Williams +9.885s 8
7 Romain Hrosjean Lotus +19.008s 6
8 Felipe Nasr Sauber +22.625s 4
9 Daniel Ricciardo Red Bull +32.117s 2
10 Marcus Ericsson Sauber +1 γύρο 1
11 Sergio Perez Force India +1 γύρο 0
12 Fernando Alonso Mclaren +1 γύρο 0
13 Carlos Sainz Toro Rosso +1 γύρο 0
14 *Jenson Button Mclaren +1 γύρο 0
15 Will Stevens Marussia +2 γύρους 0
16 Roberto Merhi Marussia +2 γύρους 0
17 Max Verstappen Toro Rosso DNF 0
RT Pastor Maldonado Lotus DNF 0
RT Daniil Kvyat Red Bull DNF 0
RT Nico Hulkenberg Force India DNF 0

[/tab] [tab]

Θέση Οδηγός Βαθμοί
1 Lewis Hamilton 68
2 Sebastian Vettel 55
3 Nico Rosberg 51
4 Felipe Massa 30
5 Kimi Raikkonen 24
6 Valtteri Bottas 18
7 Felipe Nasr 14
8 Daniel Ricciardo 11
9 Romain Grosjean 6
10 Nico Hulkenberg 6
11 Max Verstappen 6
12 Carlos Sainz 6
13 Marcus Ericsson 5
14 Daniil Kvyat 2
15 Sergio Perez 1
16 Fernando Alonso 0
17 Jenson Button 0
18 Roberto Merhi 0
19 Pastor Maldonado 0
20 Kevin Magnussen 0
21 Will Stevens 0

[/tab] [tab]

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 Mercedes 119
2 Ferrari 79
3 Williams 48
4 Sauber 19
5 Red Bull 13
6 Toro Rosso 12
7 Force India 7
8 Lotus 6
9 McLaren 0
10 Manor 0

[/tab] [/tabcontent] [/tabs]