Μεγάλα τα bonus στη VW παρά το σκάνδαλο

Σχετικά άρθρα

Hans Dieter Pοtsch Matthias Muller

Ανεξαρτήτως των υψηλών ζημιών των 4,1 δισ. ευρώ, που εμφάνισε η Volkswagen το παρελθόν έτος κυρίως εξαιτίας του σοβαρότατου σκανδάλου απάτης στις εκπομπές ρύπων, τα πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη της θα αποζημιωθούν αδρά. Συνολικά θα τους δοθούν μισθοί και μπόνους της τάξεως των 63 εκατ. ευρώ για το 2015. Ωστόσο, τα ποσά θεωρούνται μειωμένα εν συγκρίσει με τα όσα θα ελάμβαναν, εάν δεν είχε μεσολαβήσει το σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών.

Αποσκοπώντας να περισωθεί ως ένα βαθμό η πληγείσα φήμη της Volkswagen και να σταλεί ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς τους εργαζομένους της, τις κυβερνήσεις, τις απανταχού αντιπροσωπείες, το καταναλωτικό κοινό, τις αγορές και τους επενδυτές, ο Hans Dieter Pötsch, ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας, και τα μέλη του Δ.Σ. συμφώνησαν σε μειώσεις των μη πάγιων αμοιβών κατά 25%. Η απόφαση αυτή ελήφθη, όπως τόνισαν τα διοικητικά στελέχη της VW, «ως μία ένδειξη σεβασμού της κατάστασης, που δημιουργήθηκε». Εν τω μεταξύ, ειδικά ο Hans Dieter Pötsch είχε δεχθεί επιθέσεις, διότι πέρυσι θα ελάμβανε 10 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τη μετακίνησή του από τη θέση του γενικού οικονομικού διευθυντή της Volkswagen σε αυτήν του προέδρου με χαμηλότερες απολαβές. Η μετακίνηση ήταν αποτέλεσμα των διοικητικών αλλαγών λόγω σκανδάλου. Μετά τις σχετικές αποφάσεις, που έλαβε στις 22 Απριλίου το αρμόδιο εποπτικό συμβούλιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ο Hans Dieter Pötsch θα αποζημιωθεί από την προηγούμενη θέση του με 5,2 εκατ. ευρώ συν την πάγια αμοιβή του νέου του ρόλου των 13,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο Hans Dieter Pötsch, κατόπιν δικού του αιτήματος, δήλωσε επίσης ότι παραιτείται αναδρομικά από μέρος των μεταβλητών αποδοχών του για το οικονομικό έτος 2015 που ανέρχονται σε 2,3 εκατ. ευρώ.

Hans Dieter Pοtsch Matthias Muller

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της VW, Matthias Müller, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία μετά την παραίτηση του «στιγματισθέντος» Martin Winterkorn που πήρε αποζημίωση απόλυσης 9 εκατ. ευρώ,, θα εισέπραττε 4,75 εκατ. ευρώ προ σκανδάλου. Σήμερα θα λάβει 880.000 ευρώ λιγότερα. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί το εξής: παρά το σκάνδαλο της πολυετούς εξαπάτησης των αρμόδιων αρχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων της VW, ο επικεφαλής της εταιρείας την αντίστοιχη περίοδο θα λάβει 7,3 εκατ. ευρώ, ενώ ένα 30% των κυμαινόμενων αποδοχών του θα καθυστερήσει να του δοθεί.

Η πληρωμή των bonus των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ωστόσο αλλάζει, με το 30% να γίνεται τρία χρόνια μετά, με το ποσό αυτό να μετατρέπεται σε εικονικές προνομιούχες μετοχές, που θα καταβληθούν στο ακέραιο εφόσον η τιμή της προνομιούχου μετοχής αυξηθεί κατά τουλάχιστον 25% κατά το τέλος της περιόδου διατήρησης, σε σύγκριση με την αρχική τιμή αναφοράς. Συνολικά, η μεταβλητή αμοιβή ενός τακτικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου θα μειωθεί κατά 39% από 5,3 εκατομμύρια ευρώ το 2014 σε 3,2 εκατ. ευρώ το 2015. Το ποσό των μεταβλητών αποδοχών που θα καταβληθεί για το 2015 θα είναι περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ χαμηλότερα από το ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ ή κατά 57% χαμηλότερο από το ποσό που καταβλήθηκε το 2014.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Διέρρευσε η sedan έκδοση του VW Passat, μόνο για την Κίνα

Η ένατη γενιά του VW Passat έκανε το ντεμπούτο της πέρυσι στην Ευρώπη, αποκλειστικά διαθέσιμη ως estate. Ωστόσο, η κινεζική αγορά έχει διαφορετικές προτιμήσεις,...

Ξεκίνησε η παραγωγή του VW Golf facelift

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η Volkswagen παρουσίασε την ανανεωμένη εκδοχή της 8ης γενιάς του Golf, με το μοντέλο να μπαίνει στην παραγωγή την...