Η Nissan δημιουργεί αυτοκίνητο υδρογόνου με αιθανόλη

Σχετικά άρθρα

Nissan Solid Oxide Fuel Cell (1)

Η Nissan ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης ενός συστήματος κίνησης με Ενεργειακές Κυψέλες Στερεού Οξειδίου (SOFC – Solid Oxide Fuel-Cell), που τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από βιοαιθανόλη. Το νέο σύστημα που αποτελεί μια παγκόσμια πρωτιά για την αυτοκινητοβιομηχανία, διαθέτει ενεργειακές κυψέλες βιοκαυσίμου σε συνδυασμό με μια γεννήτρια SOFC. Το SOFC είναι μια κυψέλη καυσίμου που εκμεταλλεύεται την αντίδραση των διαφόρων τύπων καυσίμου, συμπεριλαμβανομένης της αιθανόλης και του φυσικού αερίου, με το οξυγόνο, προκειμένου να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια με υψηλή απόδοση.

Οι ενεργειακές κυψέλες βιοκαυσίμου παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω της γεννήτριας SOFC, με τη χρήση βιοαιθανόλης που αποθηκεύεται στο όχημα. Το e-Bio Fuel-Cell χρησιμοποιεί το υδρογόνο που μετατρέπεται σε καύσιμο μέσω ενός μετατροπέα (μαζί με ατμοσφαιρικό οξυγόνο), προκαλώντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ηλεκτροχημική αντίδραση, με τελικό σκοπό την κίνηση του οχήματος.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα, το e-Bio Fuel-Cell χρησιμοποιεί το SOFC ως πηγή ενέργειας, παρέχοντας μεγαλύτερη αυτονομία στο όχημα, σε επίπεδα παρόμοια με τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα (πάνω από 600 χιλιόμετρα). Επιπλέον, η ηλεκτροκίνηση με e-Bio Fuel-Cell προσφέρει και τα πλεονεκτήματα της αθόρυβης κίνησης, της γραμμικής αλλά και της γρήγορης επιτάχυνσης, εκείνων των χαρακτηριστικών δηλαδή που απολαμβάνουν και οι οδηγοί ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου οχήματος (EV).

Nissan Solid Oxide Fuel Cell (2)

Τα συστήματα κυψελών καυσίμου χρησιμοποιούν χημικές ουσίες που αντιδρούν με το οξυγόνο, παράγοντας ενέργεια χωρίς την απελευθέρωση βλαβερών παραπροϊόντων. Τα καύσιμα από βιοαιθανόλη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προέρχονται από το ζαχαροκάλαμο και το καλαμπόκι, είναι ευρέως διαθέσιμα σε χώρες της Βορείου και Νοτίου Αμερικής, αλλά και στην Ασία. Το e-Bio Fuel-Cell, χρησιμοποιώντας την βιοαιθανόλη, μπορεί να προσφέρει φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές, αλλά και τη δημιουργία ευκαιριών για την παραγωγή τοπικών μονάδων ενεργειακών πρώτων υλών, με βάση τις ισχύουσες υποδομές.

Όταν παράγεται ισχύς με ένα σύστημα κυψελών καυσίμου, συνήθως αυτή συνοδεύεται και από εκπομπή CO2. Με το σύστημα βιοαιθανόλης, οι εκπομπές CO2 εκμηδενίζονται λόγω της αυξανόμενης παραγωγή ζαχαροκάλαμου (που αποτελεί και την πρώτη ύλη για βιοκαύσιμο), διαμορφώνοντας έτσι ένα «ουδέτερο ισοζύγιο κύκλου άνθρακα», με σχεδόν καμία απολύτως αύξηση του CO2.

Στο μέλλον, το σύστημα e-Bio Fuel-Cell θα γίνει ακόμη πιο φιλικό προς το χρήστη. Η αιθανόλη αναμεμιγμένη με νερό είναι ευκολότερη και ασφαλέστερη στον χειρισμό της, σε σχέση με τα περισσότερα καύσιμα. Οι δυνατότητες για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος είναι μεγάλες, καθώς το μεγάλο του πλεονέκτημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν απαιτούνται εντελώς νέες υποδομές διαχείρισης.

Το κόστος λειτουργίας θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, κινούμενο στο ίδιο επίπεδο με τα σημερινά αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα. Το e-Bio Fuel-Cell θα έχει ιδανική εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα μεταφορικών αναγκών, λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για ανεφοδιασμό, αλλά για την άφθονη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που μπορεί να υποστηρίξει μια σειρά από υπηρεσίες, όπως τις μεταφορές με φορτηγά – ψυγεία.

Το όραμα της ευφυούς κινητικότητας της Nissan, εκπορεύεται από την επιδίωξη ενός στόχου για οχήματα μηδενικών εκπομπών και εξάλειψης των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. Με βάση αυτό το όραμα, η Nissan σχεδιάζει και καθοδηγεί τις γραμμές των προϊόντων και των συναφών τεχνολογιών, σε άμεση συνάφεια με κρίσιμες επιχειρηματικές αποφάσεις γύρω από ζητήματα που αφορούν το πώς θα κινούνται, θα οδηγούνται αλλά και θα ενσωματωθούν τα μελλοντικά αυτοκίνητα στην κοινωνία.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Πατέντα της Ferrari αποκαλύπτει εξακύλινδρο υβριδικό κινητήρα υδρογόνου

Η Ferrari έχει προχωρήσει στη κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για έναν υβριδικό εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα που τροφοδοτείται με υδρογόνο. Τα σχέδια παρουσιάζουν μια πληθώρα...

Συνεργασία Nissan και Honda στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Nissan και η Honda ανακοίνωσαν σήμερα πως υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, βάσει του οποίου θα ξεκινήσουν μια μελέτη σκοπιμότητας στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα των...
Autoblog.gr