Οι αγοραστές κλασσικών αυτοκινήτων στο Pebble Beach όλο και μειώνονται, επειδή πεθαίνουν!

Σχετικά άρθρα

300-sl-mercedes-rally-car-pebble-beach

Η αυτοκινητιστική εβδομάδα του Pebble Beach στο Monterey είναι ίσως το διασημότερο event για τους λάτρεις των κλασσικών αυτοκινήτων, το οποίο λαμβάνει χώρα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Έχει μακρά παράδοση και θεωρείται το σημαντικότερο του δυτικού ημισφαίριου, καθώς κάθε χρόνο “παρελαύνουν” εκεί σπανιότατα κομμάτια της αυτοκινητιστικής ιστορίας. Μάλιστα δεν είναι για όποιον και όποιον, καθώς τα εισιτήρια ξεκινούν από τα $350, φτάνοντας τις $2.500! Σημαντικότερο event της εβδομάδας, με το οποίο πέφτει και η αυλαία της γιορτής, είναι οι δημοπρασίες που συνήθως αποφέρουν κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία.

Γνωρίζουμε ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει πιάσει τον κόσμο μια ιδιαίτερη και άνευ προηγουμένου, μανία για τα κλασσικά αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να έχουν εκτιναχθεί, χωρίς μάλλον να πρέπει. Το θέμα τώρα είναι, ποιοι αγοράζουν αυτά τα αυτοκίνητα; Σίγουρα συλλέκτες. Αλλά, ποιο μπορεί να είναι το πιο κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών, που ξοδεύουν υπέρογκα ποσά, για να αγοράσουν ένα αμάξι πολλών δεκαετιών πίσω; Μα ασφαλώς η μεγαλύτερη ηλικία τους!

2015-pebble-beach-concours-delegance

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, υπολογίζεται πως φέτος θα ξοδέψουν εκεί περί τα 370 εκατομμύρια δολάρια στις δημοπρασίες. Όσο μεγάλο όμως κι αν σου ακούγεται το ποσό, είναι αρκετά πιο κάτω από το παρελθόν. Ενδεικτικά μόνο να αναφέρω ότι πέρυσι στο Pebble Beach πωλήθηκαν αυτοκίνητα αξίας $396 εκ. δολαρίων, ενώ το 2014 το ποσό είχε αγγίξει τα $403 εκατομμύρια δολάρια!

Ο μόνος λόγος για αυτή τη συνεχή μείωση είναι ότι εκείνοι που λατρεύουν τα τόσο παλιά αυτοκίνητα, πεθαίνουν! Γι αυτό το λόγο άλλωστε, φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά, όπου το 24% το αυτοκινήτων που πωλούνται είναι του 1980 ή μετέπειτα.

Η Hagerty, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται γύρω από τις ασφαλίσεις κλασσικών αυτοκινήτων, δηλώνει χαρακτηριστικά:

Μια άλλη τάση ειδικά για τις δημοπρασίες στο Monterey: Θα διατεθούν λιγότερα αυτοκίνητα του ’50 και του ’60. Ο αριθμός των προσφερόμενων οχημάτων του ’50 πέφτει σταθερά από το 2009, όπου είχε φτάσει το μέγιστο σημείο του 29% [από το σύνολο των οχημάτων]. Το 2016, μόνο 16% θα είναι από το ’50. Ο τομέας [των αυτοκινήτων] του ’60 έχει επίσης πέσει από το 2014, όπου είχε πιάσει το μέγιστο του 34%. Φέτος θα αποτελούν το 27%.

Pebble Beach Concours DElegance 2011

Τα κλασσικά αυτοκίνητα αντιμετωπίζουν περίεργες τάσεις ζήτησης σε σχέση με άλλα είδη αγοράς, τα οποία απευθύνονται σε οικονομικά ισχυρό κοινό, όπως πχ η αγορά έργων τέχνης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σημερινοί “μεγάλοι άνθρωποι”, όταν ήταν νέοι ποθούσαν τα αυτοκίνητα της εποχής τους, αλλά δεν είχαν χρήματα να τα αποκτήσουν. Τώρα όμως έχουν και μπορούν να ικανοποιήσουν εκείνες τις επιθυμίες τους.

Pebble Beach 2015 (21)

Εκείνο όμως που φαίνεται πως συμβαίνει, είναι ότι φεύγουν από την ζωή και έτσι εκείνα που αγαπούν “χάνουν έδαφος” και η ζήτησή τους πέφτει. Είναι απλό. Γι’ αυτό τον λόγο, τώρα βλέπουμε να κερδίζουν έδαφος τα αμάξια από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Επειδή εκείνοι που ήταν νέοι τότε, τώρα έχουν την δυνατότητα να εκπληρώσουν εκείνα τα όνειρά τους. Μην απογοητεύεσαι λοιπόν, έχεις ελπίδες να κάνεις δικό σου το supercar των ονείρων σου, όχι σήμερα, αλλά όταν τα μαλλιά σου θα είναι άσπρα!

Οι εκδηλώσεις στο Pebble Beach ξεκινούν φέτος στις 16/8, με τις δημοπρασίες του να γίνονται κυρίως την Κυριακή 21/8. Όλο το πρόγραμμα μπορείς να το δεις εδώ.

Πηγήjalopnik.com

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα