Η Google δημιουργεί την Waze για να “χτυπήσει” την Uber

Σχετικά άρθρα

waze-iphone-1

Μια νέα ride-sharing υπηρεσία θα λανσάρει η Google έχοντας ως στόχο να χτυπήσει την Uber. Η υπηρεσία ονομάζεται Waze και για αρχή θα προσφέρεται μόνο στο Φρανσίσκο, ώστε να διασυνδέει οδηγούς και επιβάτες που μετακινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Από τον περασμένο Μάιο, η εταιρεία είχε ξεκινήσει την υπηρεσία πιλοτικά στην Καλιφόρνια σε συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων, οι οποίοι μπορούσαν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να συνδέονται μεταξύ τους. Πλέον, από το φθινόπωρο θα επεκτείνει την υπηρεσία σε όλη την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Η εφαρμογή δεν θα απευθύνεται σε επαγγελματίες οδηγούς, αλλά περισσότερο σε οδηγούς οχημάτων και επιβάτες που εργάζονται στις ίδιες εταιρείες. Έτσι ενώ αναμένεται να ανταγωνιστεί ως ένα βαθμό υπηρεσίες όπως η Uber και η Lyft, η διαφορά είναι ότι δεν διαθέτει επαγγελματίες οδηγούς τους οποίους οι επιβάτες θα καλούν για κούρσα, αλλά θα φέρνει σε επικοινωνία τους επιβάτες με οδηγούς που θα πραγματοποιούσαν τη διαδρομή ούτως ή άλλως.

Η Google πάντως σκοπεύει να χαμηλώσει αρκετά τις μισθώσεις έτσι ώστε να αποθαρρύνει τους οδηγούς από το να λειτουργούν ως οδηγοί ταξί. Το πιλοτικό πρόγραμμα της Waze προς το παρόν χρεώνει 54 σεντ ανά μίλι, πολύ λιγότερο από την Uber και τη Lyft, και προς το παρόν η Google δεν λαμβάνει ποσοστό.

Να σημειωθεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα της εταιρείας. Αν και όλοι οι χρήστες του Waze θα μπορούν να εγγραφούν σαν οδηγοί, οι ενδεχόμενοι πελάτες είναι περιορισμένοι σε συγκεκριμένο αριθμών τεχνολογικών υπηρεσιών στην περιοχή. Επιπλέον, θα μπορούν να κάνουν μέχρι 2 κούρσες τη μέρα (συνήθως προς και από τη δουλειά ή τουλάχιστον αυτό θα είχαν κατά νου όταν ήρθαν με αυτή την ιδέα). Από την άλλη, η Uber χρεώνει 5 δολάρια τη διαδρομή για carpooling, ενώ και η Lyft είχε δοκιμάσει να επωφεληθεί της υπηρεσίας χρεώνοντας 4 με 10 δολάρια τη διαδρομή. Ωστόσο, νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο αποφάσισε να διακόψει προσωρινά την υπηρεσία καθώς δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση.

Οι δύο εταιρείες λειτουργούν ως σύμμαχοι, καθώς η Google επένδυσε 258 εκατομμύρια δολάρια πριν από τρία χρόνια στη Waze. Η αντίπαλη εταιρεία Uber έχει αναπτύξει τους δικούς της χάρτες προκαλώντας τη Waze και, κατ’ επέκταση, τη Google, αφού και οι δύο εταιρείες ανταγωνίζονται για την ανάπτυξη αυτοκινήτων χωρίς οδηγούς. Μάλιστα, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς μπορούν να γίνουν ένα χαρακτηριστικό στην υπηρεσία με carpools, εν αναμονή δοκιμών.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...