Νέο παράνομο λογισμικό στα αυτόματα κιβώτια της Audi

Σχετικά άρθρα

audi logo

Οι Αμερικάνοι βρήκαν και νέο παράνομο λογισμικό της Audi, αυτή τη φορά στα αυτόματα κιβώτια της; Η απάντηση είναι καταφατική, αν το δημοσίευμα της κυριακάτικης Bild am Sonntag είναι αληθές. Σύμφωνα με το γερμανικό μέσο, ο CARB (California Air Resources Board), ο οργανισμός καθαρού αέρα της Καλιφόρνια, ανακάλυψε πριν από τέσσερις μήνες, ένα νέο λογισμικό στα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων της Audi, που έχει ως στόχο την τεχνητή μείωση των εκπομπών ρύπων. Η Bild am Sonntag επικαλείται ένα έγγραφο, το οποίο αναφέρει πως το εν λόγω λογισμικό είναι διαφορετικό από το γνωστό λογισμικό χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων του Dieselgate, μιας και το λογισμικό των κιβωτίων ταχυτήτων ανακαλύφθηκε σε αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης, ενώ έχει τοποθετηθεί και σε κινητήρες πετρελαίου.

audi-a8_gearbox-shifter

Το λογισμικό, που η Audi προσπάθησε να το κρύψει ως “λειτουργία προθέρμανσης”, ήταν σε θέση να ανιχνεύσει την θέση του τιμονιού, αν περιστρέφεται σε οποιαδήποτε κατεύθυνση για περισσότερο από 15 μοίρες ή όχι και έτσι καταλάβαινε αν βρισκόταν στον δρόμο ή σε δοκιμές μέτρησης των εκπομπών μέσα σε κάποιο εργαστήριο. Όταν το λογισμικό ήταν ενεργοποιημένο, το αυτόματο κιβώτιο έμπαινε σε λειτουργία αλλαγής ταχυτήτων σε χαμηλές στροφές, αλλάζοντας τις ταχύτητες σε όσο χαμηλότερες στροφές γινόταν με τεχνητό τρόπο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και κατά συνέπεια, μειωμένες εκπομπές CO2. Το λογισμικό ενεργοποιούνταν μόνο όταν καταλάβανε πως δεν υπήρχε περιστροφή του τιμονιού, ενώ απενεργοποιούταν σε κανονικές συνθήκες οδήγησης, επιτρέποντας στο κιβώτιο ταχυτήτων να αλλάζει τις σχέσεις σε υψηλότερες στροφές του κινητήρα, κάτι που οδηγούσε σε αυξημένη κατανάλωση και περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Audi σταμάτησε να χρησιμοποιεί το επίμαχο λογισμικό στα μοντέλα της σε όλον τον κόσμο τον περασμένο Μάιο, λίγο προτού το ανακαλύψει η CARB σε ένα παλαιότερο μοντέλο της εταιρίας. Το λογισμικό είναι τοποθετημένο σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα της Audi (συμπεριλαμβανομένων μοντέλων όπως το Q5, Q7, A6 και A8) που εξοπλίζονται με το κιβώτιο ταχυτήτων AL 551, το 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο της ZF, που οι αναφορές το θέλουν να τοποθετείται μόνο στα Quattro μοντέλα της Audi. Μέχρι στιγμής, τόσο η Audi, όσο και o CARB δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο ή δήλωση για το δημοσίευμα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Volkswagen ID.Code Concept

Η Volkswagen στην έκθεση του Πεκίνου παρουσίασε το ID.Code Concept, ένα νέο πρωτότυπο SUV που μας δείχνει τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία που θα έχουν...