Η στροφή των αυτοκινητοβιομηχανιών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι δεδομένη και το ότι στο μέλλον θα κατακλύσουν την αγορά είναι και αυτό ένα στοιχείο που δε χωράει αμφισβήτηση, ή μήπως χωράει; Για να πουλήσεις ένα προϊόν, η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει είναι να το κάνεις γνωστό στον κόσμο. Πόσο καλά γνωρίζουν όμως οι σημερινοί οδηγοί την ύπαρξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από την συμβουλευτική εταιρία Altman Vilandrie & Co, το περασμένο καλοκαίρι στις Η.Π.Α, από ένα σύνολο 2.500 ανθρώπων μόλις το 40% από αυτούς γνώριζαν την ύπαρξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το 60% των ερωτηθέντων δεν ήταν καθόλου εξοικειωμένοι με την ιδέα του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και το 80% αυτών δεν είχε μπει ποτέ σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Σίγουρα τα νούμερα δεν είναι και ενθαρρυντικά αλλά υπάρχουν και θετικά στοιχεία. Ένα από αυτά είναι ότι αυτοί που γνώριζαν για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βλέπουν θετικά την ύπαρξή τους και το 60% αυτών που οδήγησαν ή βρέθηκαν μέσα σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο δήλωσαν ότι τους άρεσε η εμπειρία, ενώ μόλις το 8% είπε ότι δεν του άρεσε με το υπόλοιπο 32% να μένει ‘’αδιάφορο’’. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι το επόμενό τους αυτοκίνητο θα είναι ηλεκτρικό ήταν της τάξης του 10% που μπορεί να ακούγεται μικρό, αλλά αντιπροσωπεύει έναν στους τέσσερις από αυτούς που γνώριζαν για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απ’ ότι φαίνεται χαίρουν της εκτίμησης των νέων οδηγών και κυρίως τις ηλικίες από 25 μέχρι 34 ετών, καθώς το 18% αυτής της ηλικιακής ομάδας δήλωσε ότι το επόμενο αυτοκίνητο του θα είναι ηλεκτρικό. Από το σύνολο των ερωτηθέντων ένα ποσοστό της τάξης του 3% έχει ήδη στην κατοχή του ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Το μεγαλύτερο πάντως ποσοστό δήλωσε ότι δεν προτίθεται να αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον, και επισήμανε ως ανασταλτικό παράγοντα στην επιλογή του, τις υψηλές τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων, το περιορισμένο δίκτυο φόρτισης της χώρας και το άγχος της αυτονομίας. Πάντως σύμφωνα με την έρευνα οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες θα έδιναν ευκολότερα ένα ποσό της τάξης των 35.000 δολαρίων (33.000 ευρώ) για να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που στην πράξη σημαίνει πως οικονομικά ηλεκτρικά οχήματα όπως το Chevrolet Bolt και το Tesla Model 3 θα μπορέσουν να αναστρέψουν το κλίμα της αγοράς υπέρ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο μέλλον.

Bonus! Δες και ένα video που μας λέει πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι τόσο “πράσινα” όσο νομίζουμε.