Η απόλυτη δοκιμασία για τον άνθρωπο και τη μηχανή επέστρεψε στη Νότια Αμερική. Το Rally Dakar 2017 που ξεκίνησε σήμερα θα επισκεφτεί νέα εδάφη καθώς η Παραγουάη γίνεται η 29η χώρα που φιλοξενεί τον διάσημο αγώνα. Εκτός από τις νέες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι οδηγοί, υπάρχουν και πολλές “παγίδες” στη Βολιβία και την Αργεντινή που αποτελούν πλέον ένα θρυλικό μέρος της εμπειρίας στο Dakar.

Το Rally Dakar του 2017 έχει νέα διαδρομή, με την Χιλή και το Περού να βρίσκονται εκτός, αλλά να προστίθεται η Παραγουάη, μαζί με την Αργεντινή και τη Βολιβία. Στον διάσημο αγώνα αντοχής για το 2017 συμμετέχουν 328 οχήματα (144 μοτοσυκλέτες, 37 Quads, 87 αυτοκίνητα, 10 UTV και 50 φορτηγά), με όλα τους να ξεκινούν σήμερα από την πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουνσιόν και αφού περάσουν από εδάφη της Αργεντινής, της Βολιβίας, θα τερματίσουν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής στις 14 Ιανουαρίου.

Συνολικά υπάρχουν 12 ειδικές διαδρομές, με τις τρεις να έχουν συνολικό μήκος μεγαλύτερο των 450 χλμ. Επτά ειδικές διαδρομές θα λάβουν χώρα στην Αργεντινή, οι τέσσερις στη Βολιβία, ενώ στη Παραγουάη θα διεξαχθεί μόνο μια διαδρομή.

Σήμερα, η πρώτη ημέρα του rally, περιλάμβανε ένα μόνο χρονομετρημένο κομμάτι μήκους 38 περίπου χιλιομέτρων σε σύνολο 454 χιλιομέτρων μέχρι την πόλη Resistencia της Αργεντινής όπου ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα. Αυτή ήταν και η μοναδική ειδική διαδρομή (χρονομετρημένο κομμάτι) για την Παραγουάη στον αγώνα. Ο Nasser Al-Attiyah, δύο φορές νικητής του Dakar, ήταν ο ταχύτερος την 1η μέρα με χρόνο 25 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά όμως, αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα και ρυμουλκήθηκε στον τερματισμό από τον teammate του, Giniel De Villers. Ο Al Attiyah το 2016 συμμετείχε με Mini αλλά για το 2017 μεταπήδησε στην ομάδα της Toyota. Επόμενος ταχύτερος ο Ισπανός Xavi Pons με Ford και διαφορά 24 δευτερολέπτων ενώ στην 3η θέση ολοκλήρωσε ο Nani Roma, επίσης με Toyota, ο οποίος, όπως και ο Al-Attiyah μεταπήδησε από την ομάδα της Mini.

Πρώτο Peugeot ήταν αυτό του Carlos Sainz, στην 4η θέση με τον De Villers να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα. Ο Sebastian Loeb (Peugeot) ολοκλήρωσε την 1η μέρα στην 6η θέση με διαφορά 55 δευτερολέπτων από την κορυφή και 22 δευτερολέπτων από τον teammate του, Carlos Sainz. Πρώτο Mini αυτό του Yazeed AL Raghi στην 7η θέση ενώ ο Mikko Hirvonen με ίδιο αυτοκίνητο ήταν στην 9η θέση. Ο Πολυνίκης του Dakar, Stephane Peterhansel (Peugeot) περιορίστηκε στη 12η θέση. Στη 16η θέση της κατάταξης της 1ης μέρας συναντάμε τον Martin Prokop με Ford.

Στις μοτοσυκλέτες, τον ταχύτερο χρόνο σημείωσε ο Xavier De Soultrait με Yamaha σταματώντας το χρονόμετρο στα 28 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα. Μόλις 2 δευτερόλεπτα πίσω του ο Juan Pedrero Garcia με Sherco και την τριάδα συμπλήρωσε ο Ricky Brabec με Honda. Στα Quad ο Marcelo Medeiros ήταν με διαφορά ταχύτερος κάνοντας χρόνο 32 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα. Ο Gaston Gonzalez ακολούθησε με διαφορά 1 λεπτού και 2 δευτερολέπτων αφήνοντας στην 3η θέση τον Augusto Sanabria, όλοι με Yamaha. Στα φορτηγά ταχύτεροι ήταν οι Kolomy-Kilian-Kilian με Tatra και χρόνο 30 λεπτά ακριβώς, ενώ στα UTV προηγείται ο Tim Coronel με χρόνο 33 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα.

Η 2η μέρα του αγώνα περιλαμβάνει 803 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 275 αποτελούν την ειδική διαδρομή. Μεγαλύτερη πρόκληση η σκόνη σε μεγάλο μέρος της διαδρομής που δεν αποκλείεται να μετατραπεί και σε λάσπη.

Μακάρι φέτος να μην θρηνήσουμε θύματα μας και στα 37 χρόνια της διεξαγωγής του Ράλι Ντακάρ έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 52 άτομα, μεταξύ αυτών οδηγοί, δημοσιογράφοι, προσωπικό και θεατές. Πέρυσι στο Ράλι Ντακάρ ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού θρήνησε δύο θύματα, έναν θεατή και έναν από την ομάδα των διοργανωτών.