Δεν ξέρω αν το έχεις παρατηρήσει ή σου φαίνεται παράλογο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Θεωρητικά περιμένεις ότι το καλοκαίρι με την χρήση του κλιματισμού το αυτοκίνητο σου καταναλώνει περισσότερο καύσιμο, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η οικονομία καυσίμου ενός οχήματος επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η χρήση του κλιματισμού, η χαμηλότερη -από το ενδεδειγμένο- πίεση των ελαστικών, η συντήρηση του οχήματος, η εξωτερική θερμοκρασία, κλπ. Αυτός ο τελευταίος παράγοντας, όμως, μπορεί να αυξήσει πολύ σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου.

Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή, το ιξώδες των λιπαντικών είναι μεγαλύτερο κατά την εκκίνηση του κινητήρα, οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερες μηχανικές απώλειες λόγω τριβής. Με δεδομένη την αυξημένη χρήση του ηλεκτρικού εξοπλισμού, αυξάνεται επίσης και η χρήση της μπαταρίας.

Έτσι, ο αντίκτυπος των χαμηλότερων θερμοκρασιών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση μέχρι και 5%! Ως εκ τούτου, πρέπει να περιμένεις ότι η κατανάλωση αυτές τις κρύες ημέρες θα είναι υψηλότερη από ότι το καλοκαίρι.