Οι αρχές του Όσλο ανακοίνωσαν πως από αύριο Τρίτη 17 έως και την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, θα απαγορεύσουν την κυκλοφορία των οχημάτων με κινητήρες πετρελαίου προκειμένου να περιοριστεί η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το μέτρο δέχτηκε έντονη κριτική από αυτοκινητιστές οι οποίοι είχαν ενθαρρυνθεί το 2006 από τις νορβηγικές αρχές να αγοράσουν οχήματα με κινητήρες πετρελαίου, που τότε θεωρούνταν πιο φιλικοί για το περιβάλλον από τους κινητήρες βενζίνης. Η η Ιρένε Σινιόρα Μάιερ Τζιότας, έγραψε στη σελίδα της εφημερίδας Verdens Gang:

Αποφασίστε. Δεν πάει πολύς καιρός που το ντίζελ προτεινόταν στη θέση της βενζίνης από τον Γενς (Στόλτενμπεργκ, τον πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας που είναι σήμερα επικεφαλής του ΝΑΤΟ). Δεν είναι σίγουρο ότι ξέρατε αληθινά τι είναι καλύτερο.

Η απαγόρευση, η οποία θα ισχύσει στους δρόμους του δήμου, αλλά όχι στους μεγάλους εθνικούς οδικούς άξονες που διασχίζουν τη νορβηγική πρωτεύουσα, πρόκειται να παραμείνει σε ισχύ έως την Πέμπτη, οπότε αναμένεται βελτίωση των ατμοσφαιρικών συνθηκών. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1.500 κορωνών (166 ευρώ).

Είναι η πρώτη φορά που το Όσλο θέτει σε εφαρμογή αυτή την απαγόρευση, η οποία είχε κατ’ αρχήν υιοθετηθεί τον Φεβρουάριο του 2016 από τη πλειοψηφία του δήμου, στην οποία μετέχουν οι Εργατικοί και οι οικολόγοι. Μολονότι εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2), οι κινητήρες ντίζελ εκπέμπουν επίσης περισσότερο NOx. Η οικολόγος δημοτική σύμβουλος Λαν Μαρί Νγκουγέν Μπεργκ δήλωσε:

Στο Όσλο, δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και αυτούς που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα να μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι επειδή ο αέρας είναι υπερβολικά επικίνδυνος για να τον αναπνέουν.

Σύμφωνα με το νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, τα αιωρούμενα σωματίδια προκαλούν τον πρόωρο θάνατο 185 ανθρώπων κάθε χρόνο στο Όσλο.