Τον Οκτώβριο που μας πέρασε, η Nissan είχε ανακοινώσει ότι η επόμενη γενιά των Qashqai και X-Trail θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της στο Sunderland, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού νωρίτερα είχε λάβει γραπτές διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της χώρας, ότι η έξοδος της από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου. Όπως όλα δείχνουν όμως, η Ιαπωνική εταιρία θα επανεξετάσει τα επενδυτικά της σχέδια για το Ηνωμένο Βασίλειο αφού τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας και γίνουν γνωστοί όλοι οι όροι της αποχώρησης από κράτος μέλος της Ε.Ε.

Η είδηση ήρθε από τα χείλη του διευθύνων σύμβουλου της Nissan, Carlos Ghosn, ο οποίος  είπε σε δημοσιογράφους, πως η Nissan πρέπει να επανεξετάσει την επενδυτική στρατηγική της αφού πρώτα οριστικοποιηθεί η συμφωνία εξόδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία τότε θα μπορέσουμε να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και να πούμε αν είναι ανταγωνιστικό να διατηρήσουμε το εργοστάσιο μας εδώ ή όχι.

Ο Ghosn πρόσθεσε επίσης ότι εμπιστεύτηκαν την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και υποτίθεται ότι θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου τους στο Sunderland, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση του Brexit.

Εμείς πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για την πορεία των επενδύσεων μας μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, τόσο το καλύτερο.