Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο καιρός είναι αρκετά μαλακός και οι δρόμοι έχουν βελτιωθεί, με αποτέλεσμα ο περισσότερος κόσμος να μην έχει βάλει ποτέ αλυσίδες ή έστω και χειμερινά ελαστικά. Εξαίρεση βέβαια αποτελούν αυτοί που ζουν σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές καθώς η οδήγηση γι’αυτούς είναι αρκετά διαφορετική γενικώς, σε δρόμους με στροφές, κατολισθήσεις, έντονες ανωφέρειες, λάσπες και χιόνια. Όσοι έχει χρειαστεί να βάλουν αλυσίδες επειδή έχουν κολλήσει στα χιόνια, είναι μια εμπειρία που δεν τη ξεχνούν ποτέ. Φαντάσου λοιπόν να είχες να βάλεις αλυσίδες σε ένα μηχάνημα έργου, σε έναν γεωπροωθητή (μπουλντόζα), με τροχούς διαμέτρους τριών και πλέον μέτρων. Το καλό είναι πως λόγω μεγέθους έχεις άπλα, ενώ στο ΙΧ η στενότης του χώρου είναι που δυσκολεύει την κατάσταση.

Στο video που βλέπεις ο ήλιος λάμπει, χιόνια δεν υπάρχουν και ο εργάτης είναι με κοντομάνικο, οπότε ίσως σκέφτεσαι για πιο λόγο ένα τέτοιο μηχάνημα που μάλλον είναι και τετρακίνητο να χρειάζεται αλυσίδες; Αφενός δεν υπάρχει πάγος, αφετέρου αυτό έχει πολύ καλή πρόσφυση. Η απάντηση είναι πως οι αλυσίδες εδώ είναι για να προστατεύσει το ελαστικό, που σύμφωνα με τις πληροφορίες κοστίζει πάνω από 50 χιλιάδες ευρώ. Ο γεωπροωθητής αυτός δουλεύει σε χυτήριο και το καυτό μετάλλευμα θα μπορούσε να καταστρέψει τα λάστιχα οπότε με τις αλυσίδες προστατεύεται κάπως.

 • spiros

  sorry αλλα συτος είναι φορτωτής (loader)
  ο προωθητής γαιών είναι άλλο τέρας…Αυτό https://uploads.disquscdn.com/images/2951751812ed7c0129afc2e915e27a7f80cecaa8716b22260ca2a2947bfc770c.jpg ………..

  • Tc

   Επίσης ο προωθητής γαιών έχει ερπύστριες. Οπότε δε χρειάζεται αλυσίδες.
   Το άρθρο μου θυμίζει τα ρεπορτάζ στις ειδήσεις με τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων…που ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για τεράστια μπουλντόζα και τελικά στο πλάνο έβλεπες ενα jcb :)

  • spiros

   ως συνηθως οι δημοσιογραφοι κάνουν την τριχα τριχιά για να πουλήσουν μια κατά τα άλλα αδιάφορη είδηση.

 • Tc

  Α! Έχετε δει ποτέ φορτωτη με slick ελαστικά διαμέτρου σχεδον 2 μετρων; https://uploads.disquscdn.com/images/e3e6b0954e7be6ea9766906369b921004886b04f07fa10695e4e50eb0540d8dc.jpg

 • Geopan

  Δηλαδή οι αλυσίδες πόσο στοιχίζουν???

  • Tc

   γύρω στο 15άρι για αυτή τη διάσταση

 • giorgos

  Αμα βγουν ποτε τα ζομπι παγανιά αυτο ειναι το ιδανικό όχημα για να τα πατάς :p