Η Fiat Chrysler Automobiles προειδοποίησε τους μετόχους της πως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμα ύψους έως και 4,6 δις δολαρίων αν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ κρίνουν πως η εταιρία έχει τοποθετήσει 8 παράνομα λογισμικά χειραγώγησης εκπομπών ρύπων.

H FCA ενημέρωσε τους μετόχους της πως πρόσφατα έχει λάβει κλήσεις και αιτήματα για παροχή πληροφοριών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από μια σειρά πολιτειών, ζητώντας εξηγήσεις για τα παράνομα λογισμικά που εντόπισε η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) σε 103.828 Jeep Grand Cherokee και Ram 1500 που εξοπλίζονται με τον EcoDiesel 3,0-λιτρο V6 turbodiesel κινητήρα.

Η FCA αρνείται κατηγορηματικά πως τα λογισμικά της κάνουν κάτι το παράνομο, μιας και οι κινητήρες της διαθέτουν προηγμένα συστήματα ελέγχουν των εκπομπών, ενώ αναφέρει πως κάθε κατασκευαστής αυτοκινήτων πρέπει να χρησιμοποιεί διάφορες στρατηγικές για τον έλεγχο των εκπομπών ρύπων προκειμένου να εξισορροπήσει τις κανονιστικές απαιτήσεις της EPA για χαμηλές εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx), αλλά και τις απαιτήσεις για την αντοχή, την ασφάλεια και τις επιδόσεις του κινητήρα, όπως επίσης και την αποδοτικότητα των καυσίμων.

Η FCA θεωρεί πως τα συστήματα της ελέγχου των εκπομπών, πληρούν τις ισχύουσες απαιτήσεις του νόμου και δεν είναι παράνομα. Όπως αναφέρει, τεχνικοί της έχουν δαπανήσει μήνες παρέχοντας πάρα πολλές πληροφορίες στην EPA αλλά και σε άλλες κυβερνητικές αρχές, προκειμένου να εξηγήσουν την τεχνολογία ελέγχου των εκπομπών των κινητήρων της. Η FCA συμπληρώνει, πως έχει προτείνει μια σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της EPA, συμπεριλαμβανομένου της ανάπτυξης νέου λογισμικού για τον έλεγχο των εκπομπών των κινητήρων της, που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στα οχήματα της αμέσως, για την περαιτέρω βελτίωση των εκπομπών.