Η Toyota ανακοίνωσε πως από τον Απρίλιο προχωρά στην περικοπή θέσεων του διοικητικού της συμβουλίου από τους έντεκα στους εννέα, προκειμένου να λαμβάνει ταχύτερες αποφάσεις.

Σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση μόνο ο Akio Toyoda και ο πρόεδρος Takeshi Uchiyamada θα παραμείνουν διευθυντές της εταιρίας, μετά την μείωση τους από τους έξι που είναι σήμερα. Η Toyota ελπίζει η νέα διάρθρωση της να επιταχύνει την λήψη αποφάσεων που θα της επιτρέψουν να γίνει ξανά η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως από πλευράς πωλήσεων, έναν τίτλο που τον έχασε πέρυσι, μετά από αρκετά χρόνια, από την VW.

Ο Osamu Nagata, προηγουμένως προϊστάμενος των διοικητικών υπηρεσιών της Toyota στη Βόρεια Αμερική, θα προωθηθεί σε Chief Financial Officer και εκτελεστικός αντιπρόεδρος, ενώ αποκτά θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Ο Mitsuru Kawai θα γίνει εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για τα εργοστάσια της Toyota.

Οι Mitsuhisa Kato, Takahiko Ijichi, Nobuyori Kodaira, μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα παραιτηθούν και θα γίνουν σύμβουλοι της εταιρίας, ενώ και τα διευθυντικά στελέχη Hirofumi Muta, Koei Saga και Soichiro Okudaira υποβαθμίζονται. Ο Muta θα γίνει αντιπρόεδρος της Hino Motors, της θυγατρικής εταιρίας της Toyota, ο Saga θα γίνει εκτελεστικός σύμβουλος και πρόεδρος του αγωνιστικού τμήματος της αυτοκινητοβιομηχανίας, με τον Okudaira να μπαίνει επικεφαλής της Daihatsu.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τον Απρίλιο, ενώ οι θέσεις διοικητικού συμβουλίου θα τεθούν σε ψηφοφορία κατά τη συνεδρίαση των μετόχων τον Ιούνιο.