Η PSA στους μνηστήρες της Lotus

Σχετικά άρθρα

Η Lotus είναι μια μάρκα που τιμά ακόμα την ιστορία της φτιάχνοντας απλά, σχετικά φθηνά και fun-to-drive αυτοκίνητα και δυστυχώς το πληρώνει ακριβά, έχοντας συνήθως υπερισχύον παθητικό στους ισολογισμούς της. Τον τελευταίο καιρό τα πήγαινε κάπως καλύτερα, ίσως επειδή τα ανόθευτα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο σπάνια, παρόλα αυτά δεν βρίσκεται σε ακόμα σε ομαλό δρόμο και αυτό οφείλεται και στις περιπέτειες της μητρικής Proton Cars από την Μαλαισία.

Το σχέδιο πώλησης της Lotus πάει αρκετά πίσω όταν η κυβέρνηση της Μαλαισίας προσπαθούσε να ιδιωτικοποιήσει την “εθνική εταιρεία αυτοκινήτων” ή Perusahaan Otomobil Nasional όπως ήταν το πλήρες όνομα της Proton. Τότε λοιπόν ο όμιλος εταιρειών DRB-Hicom, που έμελε να αγοράσει την Proton το 2012, πρότεινε την απόσχιση της Lotus, μιας και την θεωρούσε μια εταιρεία με πολύ διαφορετική φιλοσοφία. Η DRB-Hicom δραστηριοποιείται στον χώρο της μαζικής παραγωγής προϊόντων σχετικών με την αυτοκίνηση. Η Lotus μια μικρή βρετανική εταιρεία φτιάχνει λίγα και καλά χειροποίητα αυτοκίνητα. Η διαφορά στην αντίληψη είναι αβυσσαλέα.

Θα μπορούσε βέβαια να βρει κάποιο ρόλο και για την Lotus, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν θέλει να ασχοληθεί και πολύ μαζί της. Ευτυχώς(;) για τους Βρετανούς υπήρχαν προτάσεις για να τους διατηρήσουν στην ζωή και να χρηματοδοτήσουν την ανανέωση της γκάμας τους. Όμως αυτές φαίνεται πως μειώνονται. Η κινεζική Geely είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για την Lotus όμως για λόγους που δεν έχουν αποσαφηνιστεί και ίσως είναι δύσκολο και να κατανοήσουμε, η Geely απέσυρε το ενδιαφέρον της να συναλλαχθεί με τους Μαλαισιανούς. Υπάρχουν εικασίες πως η Geely απεσύρθει επειδή η Proton προέβαλε εμπόδια, με στόχο να αποτρέψουν την κινεζική διείσδυση στην μαλαισιανή βιομηχανία. Έτσι το Groupe PSA, δηλαδή η Peugeot-Citroen, που πρόσφατα προσέθεσαν και την Opel στην ομάδα τους, μένει ο μόνος ενδιαφερόμενος για την Lotus αυτή την στιγμή.

Προσωπικά το βρίσκω καλή κίνηση επειδή θεωρώ την Lotus καλό asset, το καλύτερο όμως θα ήταν η Lotus να επιστρέψει σε βρετανικά χέρια και να μπορέσει να σταθεί μόνης στα πόδια της, όπως ελπίζω να καταφέρει η TVR.

ΠηγήScmp

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...