Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες εργάζονται σήμερα πάνω στην ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων οδήγησης και με την έρευνα της Navigant Research να εξετάζει την πρόοδο που έχουν κάνει 18 εταιρίες πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία και να τις κατατάσσει σε μια λίστα, η οποία δείχνει ποιες από αυτές, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πετυχημένα αυτόνομα συστήματα οδήγησης.

Η τελική κατάταξη προέκυψε από μια συνολική βαθμολογία που αποτελούνταν από 10 κριτήρια (όραμα, στρατηγική αγοράς, στρατηγική παραγωγής, τεχνολογία, πωλήσεις, marketing, διανομή, δυνατότητα πώλησης, ποιότητα και αξιοπιστία. Σύμφωνα με αυτά, οι εταιρίες που βρέθηκαν στη πρώτη δεκάδα είναι οι:

  1. Ford
  2. GM
  3. Renault-Nissan Alliance
  4. Daimler
  5. Volkswagen Group
  6. BMW
  7. Waymo
  8. Volvo/Autoliv/Zenuity
  9. Delphi
  10. Hyundai Motor Group

Οι Ford, GM, Renault-Nissan και Daimler ξεχώρισαν λόγω της δυναμικής των επενδύσεων που έχουν κάνει στο τομέα των αυτόνομων οχημάτων, των συμμαχιών αλλά και των εξαγορών. Το γράφημα που ετοίμασε η Navigant Research δείχνει και τις ακραίες τιμές των Honda, nuTonomy, Baidu και Uber, οι οποίες έδειξαν να έχουν έλλειψη συνεκτικής στρατηγικής, ενώ υστερούσαν και στο τομέα των οδικών δοκιμών. Η Ford δηλώνει πως έως το 2021 θα προσφέρει στην αγορά αυτόνομα οχήματα επιπέδου 4, ενώ πλήρως αυτόνομα οχήματα επιπέδου 5 θα κυκλοφορήσουν από το 2026 και μετά.

Σήμερα μάλιστα η Mercedes ανακοίνωσε συνεργασία με την Bosch προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού αυτόνομη τεχνολογία που θα περάσει στα μοντέλα παραγωγής μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, αλλά και να δημιουργήσουν έναν στόλο από αυτόνομα ταξί.