Ο Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε πως σύστησε την Υπηρεσία Οδικών Τελών, ορίζοντας μάλιστα για τρία χρόνια διοικητή και υποδιοικητή τους Αθανάσιο Δημαράκο και Γεώργιο Μπιτάκο.

Η υπηρεσία οδικών τελών ή ηλεκτρονικής διαχείρισης οδικών τελών συστάθηκε με παλαιότερη τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την “κύρωση της συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας του Ιράκ”. Πρόκειται για μια υπηρεσία στα πρότυπα του παλιού «Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας» που διαλύθηκε, πριν τέσσερα χρόνια, η οποία δεν θα αποτελέσει ξεχωριστό Οργανισμό, ωστόσο θα στελεχωθεί με δικό της προσωπικό και θα λογοδοτεί στον υπουργό Υποδομών.

Στην υπηρεσία υπάγεται το σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, όπως και η κατασκευή και η διαχείριση νέων σταθμών διοδίων πλην των συμβάσεων παραχώρησης που διέπονται από ειδικό νομικό καθεστώς. Βασική αποστολή της είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη και λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης οδικών υποδομών παρακολούθησης και χρέωσης τελών διοδίων οχημάτων, η ανάπτυξη και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής και επεξεργασίας κυκλοφοριακών φόρτων, η γνωμοδότηση στον υπουργό Υποδομών για τα σημεία ανέγερσης και λειτουργίας των σταθμών τελών διοδίων στο οδικό δίκτυο και σε εισόδους της χώρας και η παρακολούθηση και απόδοση των εσόδων, εκτός αυτών, που αφορούν συμβάσεις παραχώρησης.

Στόχος είναι η επίτευξη μιας κεντρικής διαχείρισης για τον έλεγχο και την ορθολογική κατανομή των εσόδων, σε συνδυασμό με το ειδικό καθεστώς των συμβάσεων παραχώρησης. Σημειώνεται ότι η λειτουργία και συντήρηση της συντριπτικής πλειονότητας των αυτοκινητοδρόμων (Μορέας, Ιόνια Οδός, Ε-65, Ολυμπία Οδός)-η Εγνατία Οδός είναι προς ιδιωτικοποίηση- έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες.

Εκτός από διοικητή και υποδιοικητή, η υπηρεσία θα στελεχωθεί με τακτικό προσωπικό, με μετάταξη ή απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, σε ΟΤΑ ή σε φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Βέβαια, ο λογαριασμός των νέων αυτών διορισμών δεν προσδιορίζεται ούτε στην απόφαση Σπίρτζη για την τοποθέτηση των δύο επικεφαλής ούτε στην αρχική τροπολογία. Απλώς επισημαίνεται ότι οι μηνιαίες αποδοχές του διοικητή και του υποδιοικητή θα καλύπτονται από τις πιστώσεις του υπουργείου Υποδομών.

Το έργο της Υπηρεσίας θα συνεπικουρεί γνωμοδοτική επιτροπή οδικών υποδομών που θα αποτελείται από τον διοικητή στη θέση του προέδρου και τον αναπληρωματικό του και από 14 μέλη (7+7 αναπληρωματικοί). Οι αποδοχές των επικεφαλής της Υπηρεσίας και του προσωπικού καθορίζονται βάσει του άρθρου 4 του Ν. 4354/2015 (“Οι κάθε είδους αποδοχές των ιπτάμενων χειριστών του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ν.Π.Ι.Δ. καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού”). Τα μέλη της Επιτροπής θα εισπράττουν μέχρι 50 ευρώ, ανά συνεδρίαση, για έως 50 συνεδριάσεις ετησίως, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν.4354/2015. Δηλαδή, σε ετήσια βάση, θα εισπράξουν 20.000 ευρώ (8x50x50), εάν εξαντλήσουν το ετήσιο όριο των 50 συνεδριάσεων.

 • θα συστησουν αλλη μια εταιρια που θα λογοτη στην πρωτη εταιρια που εφτιαξαν ..μετα μια ακομα που θα λογοδοτη στην δευτερη που αυτη με την σειρα της στην πρωτη που αυτη θα λογοδοτη στον υπουργου .. και επειδη η δουλεια ειναι δυσκολη θα συστησουν αλλη μια εταιρια που θα ελεγχοι τις αλλες δυο και η οποια θα λογοδοτη σε μια νεα υπηρεσια που θα ελεγχει την υπηρεσια που ελεγχει τις αλλες δυο που και αυτη με την σειρα της θα λογοδοτη σε μια νεα υπηρεσια που θα ελεγχοι την υπηρεσια που ελεγχη την υπηρεσια που ελεγχοι τις αλλες δυο υπηρεσιες …και ολα αυτα για να παρακολουθουν μεσο ενος υπολογιστει τα εσοδα απο εναν Η/Υ που τους στελνους οι εταιριες των διοδιων … ηλιθιοι ελληνα θα πληρωνεις για πολλα χρονια ακομα τα μνημονια που ανακαλυψαν οι κρατιστες για να δανιζονται με 1% για πληρωνουν τα δικα τους παλι εξοδα και να διοριζουν παλι τα δικα τους παιδια … καμια ελπιδα για τους φορολογουμενους

 • Κάθε μέρα, ένα μικρό μυρμήγκι πήγαινε στη δουλειά του πολύ νωρίς και ξεκίναγε αμέσως να δουλεύει.
  Ήταν πολύ παραγωγικό και χαρούμενο.
  Το αφεντικό, το λιοντάρι, παραξενεύτηκε που το μυρμήγκι δούλευε χωρίς εποπτεία, και σκέφτηκε…
  Αν το μυρμήγκι είναι τόσο παραγωγικό χωρίς εποπτεία, δεν θα ήταν ακόμη πιο παραγωγικό αν είχε κάποιον να τον επιβλέπει;
  Έτσι προσέλαβε μια κατσαρίδα, η οποία είχε μεγάλη πείρα σε αυτή τη θέση και μάλιστα έγραφε καταπληκτικές αναφορές.
  Η πρώτη απόφαση που πήρε η κατσαρίδα ήταν η δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου της προσέλευσης των εργαζομένων.
  Επίσης χρειαζόταν έναν υπάλληλο για να τη βοηθάει στη συγγραφή και δακτυλογράφηση των αναφορών της.
  Γι’ αυτό προσέλαβε μια αράχνη για να τη βοηθάει με τις αναφορές και για να απαντάει στα τηλεφωνήματα.
  Το λιοντάρι ήταν πάρα πολύ ευχαριστημένο από τις αναφορές της κατσαρίδας, και τις ζήτησε να δημιουργήσει γραφήματα που να δείχνουν το ρυθμό και τις τάσεις παραγωγής, ώστε να τα τις χρησιμοποιήσει στις συναντήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
  Έτσι η κατσαρίδα έπρεπε να αγοράσει έναν νέο ηλεκτρονικό υπολογιστή και εκτυπωτή laser.
  …και γι’ αυτό προσέλαβε μια μύγα για να διευθύνει το τμήμα της τεχνολογίας (ΙΤ)
  Το μυρμήγκι που ήταν τόσο παραγωγικό και ήρεμο, μισούσε την πληθώρα της γραφειοκρατίας και των συναντήσεων που έτρωγαν τον περισσότερο από το χρόνο του.
  Το λιοντάρι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να ορίσει κάποιον υπεύθυνο στο τμήμα που εργαζόταν το μυρμήγκι.
  Η θέση δόθηκε στον τζίτζικα, η πρώτη απόφαση του οποίου ήταν να αγοράσει καινούργια μοκέτα και καινούργια εργονομική πολυθρόνα για το γραφείο του.
  Ο νέος υπεύθυνος του τμήματος, χρειάζονταν επίσης έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και έναν βοηθό, τον οποίο έφερε από την προηγούμενη θέση του, για να τον βοηθήσει να δημιουργήσει ένα πλάνο εργασίας, στρατηγικού ελέγχου του προϋπολογισμού και βελτιστοποίησης του τμήματος.
  Το τμήμα στο οποίο δούλευε το μυρμήγκι ήταν τώρα ένα θλιμμένο μέρος, όπου κανένας δεν γελούσε πια και όλοι ήταν αναστατωμένοι.
  Τότε ο τζίτζικας έπεισε το αφεντικό, το λιοντάρι, ότι ήταν απολύτως απαραίτητο να γίνει μια έρευνα για το εργασιακό περιβάλλον του τμήματος.
  Κάνοντας μια επισκόπηση των αναφορών σχετικά με το τμήμα στο οποίο δούλευε το μυρμήγκι, το λιοντάρι παρατήρησε ότι η παραγωγικότητα είχε πέσει σε σχέση με παλιότερα.
  Έτσι προσέλαβε την κουκουβάγια, μια επιφανής και πεφωτισμένη σύμβουλος, για να κάνει λογιστικό έλεγχο και να προτείνει λύσεις.
  Η κουκουβάγια πέρασε τρεις μήνες στο τμήμα και κατέληξε με μια αναφορά πολλών τόμων που κατέληγε στο εξής: το τμήμα έχει υπερβολικό αριθμό προσωπικού.
  Μαντέψτε ποιον απέλυσε πρώτο το λιοντάρι…
  Το μυρμήγκι φυσικά, γιατί «παρουσίαζε έλλειψη κινήτρων και είχε αρνητική συμπεριφορά»…

  • Bon Viveur

   Άψογος!

  • Anestis Genk

   Ναι αλλά είδες πόσος κόσμος βρήκε δουλειά έτσι; Τι θα κάναν όλοι αυτοί πριν; Πως αυτοί θα έβρισκαν λεφτά για να αγοράσουν όσα παρήγαγε το μυρμήγκι; Αν αυτοί δεν έβρισκαν λεφτά για να αγοράσουν όσα παρήγαγε το μυρμήγκι θα το απέλυαν κι αυτό γιατί θα έμενε απούλητο το εμπόρευμα.

   Θα μου πεις “άχρηστη” δουλειά. Οκ δλδ αν δεν υπάρχει καμιά “χρήσιμη” δουλειά για να γίνει, ο πλεονάζον κόσμος που θα βρει “εισόδημα”;

   Άρα καταλήγουμε σε ένα διαφορετικό σύστημα από αυτό που ζούμε τώρα που πρέπει κάτι να κάνουμε για να πληρωνόμαστε(στο τωρινό σύστημα) και αυτό το κάτι δεν είναι απαραίτητα χρήσιμο ούτε στην ντεμέκ “ελεύθερη” αγορά γιατί δεν νομίζω πως χρειαζόμαστε τόσα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας (που είναι και καρτέλ) ή τόσα υποκαταστήματα τραπεζών (στην εποχή του e-banking, και που επίσης είναι καρτέλ) ούτε τόσες καφετέριες κτλ.

  • Tsou Kostas

   Δεν το πας καλά… ξεκίνησες με το “πόσος κόσμος πληρώνεται ετσι…” χωρίς να βρεις από που πληρώνεται. Αν πληρώνεται από την Vodafone χέστηκα, αν δεν θέλω δεν έχω κινητο ή πάω στην Wind, αν πληρώνεται από το δημόσιο όμως είναι φύρα για όλους, και δεν χέστηκα γιατι αν δεν πληρώσω φόρο θα παω φυλακή.

  • Anestis Genk

   Αυτό που λες είναι λογικοφανές, αλλά δεν λειτουργάει έτσι η κονομία. Μακάρι να ήταν έτσι, να μην έχουμε ούτε μισό δημόσιο υπάλληλο. Αν ήταν έτσι δεν θα δούλευε το new deal και πολλά άλλα θαυμαστά στις ευπρεπείς εσπερίες. Το χρήμα ανήκει σε αυτόν που το τυπώνει και το επιβάλει και από αυτόν πληρώνονται όλοι.

   Αλλά δε πειράζει, πες ότι λειτουργάει όπως τα λες. Το παράδειγμα με τον μέρμυγκα ισχύει σε κάθε ιδιωτικότατη επιχείρηση που είναι λίγο μεγαλύτερη από ψιλικατζίδικο. Δλδ η Vodafone λειτουργεί όπως στο παράδειγμα με τον μέρμυγκα και στο παράδειγμα με τον μέρμυγκα λέει για περισπούδαστα στελέχια, δεν λέει για βυσματίες πασόκους.

  • Anestis Genk

   Αυτό που λες είναι λογικοφανές, αλλά δεν λειτουργάει έτσι η κονομία. Μακάρι να ήταν έτσι, να μην έχουμε ούτε μισό δημόσιο υπάλληλο. Αν ήταν έτσι δεν θα δούλευε το new deal και πολλά άλλα θαυμαστά στις ευπρεπείς εσπερίες. Το χρήμα ανήκει σε αυτόν που το τυπώνει και το επιβάλει και από αυτόν πληρώνονται όλοι.

   Αλλά δε πειράζει, πες ότι λειτουργάει όπως τα λες. Το παράδειγμα με τον μέρμυγκα ισχύει σε κάθε ιδιωτικότατη επιχείρηση που είναι λίγο μεγαλύτερη από ψιλικατζίδικο. Δλδ η Vodafone λειτουργεί όπως στο παράδειγμα με τον μέρμυγκα και στο παράδειγμα με τον μέρμυγκα λέει για περισπούδαστα στελέχια, δεν λέει για βυσματίες πασόκους.

  • οταν ο πουλεβερακιας χαλασε 1 δις για να εξελιξει την πλατφορμα της τζουλια προσελαβε κοσμο … οταν προσλαμβανει ο τσιπρας και ο καθε πικραμενος ελληνας υπουργος και κοινοταρχης κοσμο ειναι για να παροκολουθει τον εναν και μοναδικο φιλότιμο δημοσιο υπαλληλο που δουλευει σε καθε υπηρεσια στην καλυτερη, στην χειροτερη ειναι για να χτιπαει καρτα να αποσπατε σε κανα γραφειο βουλευτη και να καθετε σπιτι του ή να πινει τον καφε αραχτος στην πλατεια του χωριου ..δηλαδη δεν παραγουν κανενα εργα .. καταντια …

  • Anestis Genk

   Με τον τρόπο που περιέγραψες (τον μέρμυγκα) λειτουργεί κάθε ιδιωτική επιχείρηση. Και αν δεν κάνω λάθος το “παραμυθάκι” αυτό για να στηλιτεύσει τις ιδιωτικές γράφτηκε που έχουν γεμίσει περισπούδαστα στελέχια να λένε αποψάρα για το πως να δουλεύει ο μέρμυγκας.

   Για το δημόσιο τώρα….”Δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω την ανοησία των οικονομικών προγραμμάτων
   που επιδιώκουν να δημιουργήσουν περισσότερες «θέσεις εργασίας», λες και
   χρειαζόμαστε περισσότερα αγαθά ή περισσότερες υπηρεσίες. Γιατί θέλουμε
   να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας; Για να έχουν οι άνθρωποι
   χρήματα να ζήσουν. Για το σκοπό αυτό, θα μπορούσαν κάλλιστα να σκάβουν
   τρύπες στο έδαφος και να τις ξαναγεμίζουν, όπως είπε ο Keynes
   χαριτολογώντας.”

   Δλδ αν αύριο εσύ πεις κόβω τον μισθό σε όλους αυτούς τους τεμπέληδες, αυτοί δεν θα έχουν να καταναλώσουν και άρα δεν θα έχει δουλειά και ο κάθε καφετζής. Θα μειωθούν οι φόροι στον καφετζή γιατί δεν θα πληρώνει τους ξύστες αλλά δεν θα έχει και πελάτες, άρα…είναι μεν άδικο κάποιοι να βγάζουν εύκολα λεφτά και άλλοι δύσκολα. Αλλά αν καταργήσεις τους easy money τότε δεν θα έχουν πελάτες και οι hard workers. Όταν το κράτος σταμάτησε να κόβει χρήμα, τότε ξεκίνησαν να κόβουν χρήμα οι τράπεζες, όσο μοιράζαν δάνεια σαν μεθυσμένοι ναύτες και οι εγκρατείς και ενάρετοι είχαν πελατεία, όταν αποφάσισαν πειθαρχία, πήραν πούλο και οι ενάρετοι.

   http://sacred-economics.com/%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF-14-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1/

  • οκ … η οικονομια το ξερω λειτουργη ποιο περιπλοκα .. εγω ομως εδω δεν κρινω πως λειτουργει η οικονομια αλλα οτι καποιοι θα πληρονονται χωρις να κανουν τιποτα και εγω θα πρεπει να δουλευω 10 ωρες την ημερα για να πληρωνω αυτο το βισμα και το καθε βισμα … θες να το δεις διαφορετικα ;; οκ πες οτι ειναι απλως αδικια … με την ιδια λογικη οπως λες και ο κλεφτης που κλεβει 1εκ απο μιζες κοινει την οικονομια .. ολοι τον κυνηγάνε επειδη ειναι ανιθικο να κλεβεις και αδικο γιατι αν ολοι εκαναν το ιδιο στο τελος δεν θα δουλευε κανεις σε παραγωγικες δουλειες ;;; ειναι σαν το αλλο ανεκδοτο που δυο τύποι με ενα διφραγκο αδειασαν μια νταμιζανα κρασι …

  • Anestis Genk

   Δεν παίρνω ελαφρά τη καρδία την αδικία, η διαφωνία μας ίσως(ίσως λέω) είναι:
   1-μη παραγωγικοί για τα λεφτά που παίρνουν υπάρχουν πολλοί και στον ιδιωτικό τομέα και μπορεί κάποιος να πει δεν μας νοιάζει τι θα κάνει κάθε εταιρεία, νοιάζει όμως τους παραγωγικούς εργαζόμενους της κάθε εταιρείας, άρα εφόσον είμαστε ιδιωτικοί υπάλληλοι στο τέλος μας νοιάζει όλους μας

   2-ως προς την αδικία…φοβάμαι μήπως η δικαιοσύνη βλάψει ως παράπλευρη απώλεια και ντόμινο και τους ενάρετους, οπότε είμαι επιφυλακτικός για το ποιο είναι τελικά το δίκαιο εν προκειμένω.

  • Tsou Kostas

   Δεν πάει έτσι αδερφέ, στο ξαναλέω. Δεν χαρίζεις λεφτά σε κάποιον με την προοπτική να έρθει να τα ξοδέψει στο μαγαζί σου. Ανάποδα το βλέπεις, πρέπει να παράξει έργο και αυτός, αλλιώς δεν δημιουργείται πλούτος, αλλά το αντίθετο, δλδ φτώχεια. ΦΤΩΧΕΙΑ καταραμένη για όλους, σαν αυτήν που έφτιαξε το ελληνικό δημόσιο εδω και 30 χρόνια.

 • Φωτόνιον

  Γελάνε κι οι πέτρες….

  • Anestis Genk

   Εγώ δεν κατάλαβα τι θα κάνουν πάντως, περίμενα να διαβάσω τπτ για τα διόδια με το χιλιόμετρο.

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Δεν κατάλαβες ”σύντροφε”;;;Θα στο κάνω ένα explain εγώ. : )
   Πολύ απλά τα luben γερμανοκουρέλια που νόμιζαν πως θα ξεφύγουν από τους παράδρομους, ΜΗ πληρώνοντας διόδια,
   απλά θα τα ΑΚΟΥΜΠΑΝΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
   ΜΗ ΜΠΟΡΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ.

   Επίσης ξέρεις τι σημαίνει δεν μπορώ να πληρώσω τέλη η άλλες φορολογίες και ”χρωστώ” στο Δημόσιο….
   ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ οποιουδήποτε ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΛΕΟΝ….
   Καλως ήλθες στην ρουφιανοφάρμα των ζώων που γούσταρες και που οι πάντες είναι φακελωμένοι.

   Ρώτα τους κακομοίριδες από αμέτρητα Έθνη που πέθαναν στα gulag τι εννοώ.
   Μόνο ρώτα τους εξ’αποστάσεως, μην ανεβείς Βόρεια στους πρώην μπολσεβίκους,διότι έγιναν καραΕΘΝΙΚΙΑ και βλέπω να σου τρώνε το λαρύγγι για πρωινό. : )

  • Φωτόνιον

   Ούτε αυτοί κατάλαβαν. Μόνο θα διορίσουν μερικούς που φέρνουν μπόλικα ψηφαλάκια…

 • NIKOS HomoAkatastatus

  Γαμ@ το σπίτι σας luben ΠΡΟΔΟΤΕΣ μπολσεβίκοι, που ξεπουλήσατε την Χώρα μας για 99 χρόνια στο σιωνιστικό κεφάλαιο!
  Οι σάπιοι φτιάχνου τις ρουφιανοπλατφόρμες τους, για να κονομάνε οι αυλικοί τους με την υπερφολογία του Ελληνικού Λαού και να πληρώνουν τους αυλικούς τους και τα εκατομμύρια όρκς!