Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να καταθέσει μήνυση κατά της Fiat Chrysler Automobiles, αν δεν επιτευχθεί επίλυση των διαφορών τους σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις που φέρεται να έκανε η αυτοκινητοβιομηχανία σχετικά με τους κανονισμούς που έχουν θέσει οι ΗΠΑ για τις εκπομπές ρύπων από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται και υπάρχει ακόμα πιθανότητα να φτάσουν σε μια συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη. Η κατάθεση μήνυσης – αν υλοποιηθεί – θα σηματοδοτήσει την κλιμάκωση της έρευνας που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες οι ΗΠΑ, ενώ μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή σοβαρών προστίμων κατά της FCA.

Η αυτοκινητοβιομηχανία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε 8 παράνομες συσκευές/παράνομα λογισμικά μέτρησης ρύπων, που αποτελούνται από λογισμικό σε ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία καθιστούν άκυρους τους ελέγχους επιπέδων μόλυνσης, ώστε τα οχήματά της να παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις.

Η μετοχή της FCA, μετά την δημοσιοποίηση της είδησης, υποχώρησε έως και 7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Ιανουαρίου. Στο Μιλάνο υποχώρησε στα 9,08 ευρώ μειώνοντας την αποτίμηση της εταιρείας στα 14,6 δισ. ευρώ.

Να θυμίσω πως πριν από μερικές ημέρες η Κομισιόν ξεκίνησε διαδικασίες κατά της Ιταλίας για την «αποτυχία της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για τα αυτοκίνητα και την εφαρμογή της στα οχήματα της FCA. Η κίνηση της Επιτροπής έγινε κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Γερμανίας να παρέμβει, όταν οι ιταλικές αρχές αρνήθηκαν να γίνει πιο ενδελεχής έλεγχος στους κινητήρες diesel της Fiat, ώστε να διασφαλιστεί ότι πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Τον περασμένο Μάρτιο η FCA είχε προειδοποιεί τους μετόχους της για πιθανά πρόστιμα 4,6 δις δολαρίων λόγω των παράνομων λογισμικών.