Οι ΗΠΑ θα μηνύσουν την Fiat Chrysler λόγω των λογισμικών εξαπάτησης εκπομπών

Σχετικά άρθρα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να καταθέσει μήνυση κατά της Fiat Chrysler Automobiles, αν δεν επιτευχθεί επίλυση των διαφορών τους σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις που φέρεται να έκανε η αυτοκινητοβιομηχανία σχετικά με τους κανονισμούς που έχουν θέσει οι ΗΠΑ για τις εκπομπές ρύπων από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται και υπάρχει ακόμα πιθανότητα να φτάσουν σε μια συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη. Η κατάθεση μήνυσης – αν υλοποιηθεί – θα σηματοδοτήσει την κλιμάκωση της έρευνας που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες οι ΗΠΑ, ενώ μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή σοβαρών προστίμων κατά της FCA.

Η αυτοκινητοβιομηχανία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε 8 παράνομες συσκευές/παράνομα λογισμικά μέτρησης ρύπων, που αποτελούνται από λογισμικό σε ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία καθιστούν άκυρους τους ελέγχους επιπέδων μόλυνσης, ώστε τα οχήματά της να παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις.

Η μετοχή της FCA, μετά την δημοσιοποίηση της είδησης, υποχώρησε έως και 7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Ιανουαρίου. Στο Μιλάνο υποχώρησε στα 9,08 ευρώ μειώνοντας την αποτίμηση της εταιρείας στα 14,6 δισ. ευρώ.

Να θυμίσω πως πριν από μερικές ημέρες η Κομισιόν ξεκίνησε διαδικασίες κατά της Ιταλίας για την «αποτυχία της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για τα αυτοκίνητα και την εφαρμογή της στα οχήματα της FCA. Η κίνηση της Επιτροπής έγινε κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Γερμανίας να παρέμβει, όταν οι ιταλικές αρχές αρνήθηκαν να γίνει πιο ενδελεχής έλεγχος στους κινητήρες diesel της Fiat, ώστε να διασφαλιστεί ότι πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Τον περασμένο Μάρτιο η FCA είχε προειδοποιεί τους μετόχους της για πιθανά πρόστιμα 4,6 δις δολαρίων λόγω των παράνομων λογισμικών.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ανάκληση 284.982 Dodge Charger και Chrysler 300

Η Stellantis ανακαλεί 284.982 Dodge Charger και Chrysler 300 για πρόβλημα παρόμοιο με τους ελαττωματικούς αερόσακους της Takata. Αιτία της ανάκλησης είναι το γεγονός πως...

Ανάκληση για 38.164 Chrysler, Jeep και Ram

Η Stellantis προχωρά στην ανάκληση 38.164 αυτοκινήτων της Chrysler, Jeep και Ram στις ΗΠΑ επειδή ενδέχεται η μονάδα ελέγχου της κολόνας τιμονιού να έχει...

Η Fiat εξετάζει να προσθέσει υβριδική έκδοση στο 500e

Τα σημάδια της επιβράδυνσης της αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ολοένα και πληθαίνουν, κάτι που φέρνει πολλές εταιρίες στην επανεξέταση της στρατηγικής τους και την...

Η Fiat παρουσιάζει το 500 Tributo Trepiuno

Πριν ακριβώς 20 χρόνια και στην πρεμιέρα της έκθεσης της Γενεύης του 2004, η Fiat παρουσίασε στο περίπτερο της το Trepiuno, ένα concept που...
Autoblog.gr