Την περασμένη εβδομάδα ο Donald Trump στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες δήλωσε πως οι Γερμανοί είναι πολύ κακοί, επειδή έχουν εμπορικό πλεόνασμα σε ότι έχει να κάνει με τα αυτοκίνητα που πωλούν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ και σύμφωνα με τον Trump κατασκευάζονται στη Γερμανία. Είναι όμως αυτή η αλήθεια;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν πωλούν εκατομμύρια αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Πέρυσι, οι συνολικές πωλήσεις οχημάτων της Audi, BMW, Mercedes, Smart και Volkswagen έφτασαν τα 1,3 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, οι γερμανικές εταιρείες παράγουν περίπου ένα εκατομμύριο οχήματα στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η BMW κατασκεύασε 32.659 σπορ οχήματα στο Spartanburg, της Νότιας Καρολίνας, τον Απρίλιο του 2017. Παράγει 1400 ημερησίως, τα περισσότερα εκ των οποίων εξάγονται. Στο Spartanburg κατασκευάζονται όλα τα SUV της BMW (Χ3, Χ4, Χ5 και X6) που εξάγονται σε όλες τις αγορές παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ εξάγουν αυτοκίνητα συνολικής αξίας 53,8 δισ. δολαρίων ανά έτος, με τα 10,5 δισ. δολάρια να προέρχονται από το εργοστάσιο της BMW στη Νότιο Καρολίνα, μιας και περίπου το 70% της παραγωγής του εργοστασίου του Spartanburg είχε ως προορισμό άλλες χώρες εκτός ΗΠΑ.Το 2016 η BMW πούλησε 313.174 στις ΗΠΑ, με τα 103.943 από αυτά να είναι Χ3, Χ4, Χ5 και X6. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στο 33,2% του συνόλου των πωλήσεων της BMW στις ΗΠΑ, ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Απρίλιο το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 37,7%.

Η Daimler κατασκεύασε συνολικά 300.000 Μercedes (GLS-class, GLE-class, C-class, Sprinter) στο εργοστάσιό της στην πόλη Tuscaloosa της Αλαμπάμα το 2016. Το εργοστάσιό της είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της πολιτείας. Η μονάδα της VW στο Chattanooga του Τενεσί, έχει παραγωγική ικανότητα 150.000 οχημάτων μιας και κατασκευάζεται εκεί το Passat, ενώ σύντομα θα κατασκευάζεται και το Atlas.

Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν πράγματι έλλειμμα στο εμπόριο αυτοκινήτων με τη Γερμανία. Σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των Η.Π.Α., εξήγαγαν αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία και ανταλλακτικά αξίας 2 δισ. δολαρίων στη Γερμανία τους πρώτους τρεις μήνες του 2017 ενώ οι εισαγωγές τους έφτασαν τα 7 δισ. δολάρια.