Με τα κέρδη της Toyota να παρουσίασαν πτώση 21% το οικονομικό έτος του 2016, ο πρόεδρος του ιαπωνικού κολοσσού, ο Akio Toyoda, ανακοίνωσε πως τα κέρδη του επόμενου έτους θα είναι ακόμη χαμηλότερα, λόγω της ενδυνάμωσης του ιαπωνικού νομίσματος. Η τοποθέτηση της αυτοκινητοβιομηχανίας βασίζεται σε μια πρόβλεψη ότι η ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος θα ενισχυθεί έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μέχρι το Μάρτιο του 2018, με το ένα δολάριο να αντιστοιχεί σε 105 γεν από τα 108 που ήταν στο προηγούμενο οικονομικό έτος. Σύμφωνα με την Toyota οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες στέρησαν 940 δισ. γεν από τα λειτουργικά της κέρδη κατά το οικονομικό έτος 2016.

Παράλληλα η Toyota έχει ξεκινήσει από το 2016 μία διαδικασία εσωτερικής αναδιάρθρωσης προκειμένου να καταστεί πιο ευέλικτη και να ενισχύσει τα κέρδη της. Ωστόσο οι τεράστιες επενδύσεις που πρέπει να κάνει προκειμένου να αναβαθμίσει τα εργοστάσιά της, ώστε αυτά να είναι ικανά να κατασκευάζουν τα όλο και περισσότερα αυτοκίνητα που βασίζονται στη νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική της TNGA, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις για την επίτευξη των αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανονισμών και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως τα αυτόνομα, τα συνδεδεμένα , τα ηλεκτρικά και τα αυτοκίνητα κυψελών υδρογόνου, οδήγησαν την εταιρία να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας που περιλαμβάνει ανώτερα στελέχη, η οποία θα επιβλέπει το κόστος των επενδύσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια των λειτουργικών της κερδών.

H Toyota έχει προσδιορίσει το κόστος για όλα τα παραπάνω, με 4 αντιπρόεδροι της Toyota, τον Osamu Nagata (επίσης και CFO) και τους Mitsuru Kawai, Shigeki Terashi, Didier Leroy να ηγούνται της ομάδος και να είναι υπεύθυνοι για την διασφάλιση των πόρων στα νέα έργα, αλλά και για την περικοπή των δαπανών των υφιστάμενων έργων.