Παρότι ο Robert Kubica δεν θέλει να δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, οι δηλώσεις του μετά τις ιδιωτικές δοκιμές, που διοργάνωσε η Renault στην πίστα της Βαλένθια της Ισπανίας, ολοκληρώνοντας απροβλημάτιστα 115 γύρους, είναι αναπόφευκτο ότι δύσκολα θα συγκρατηθεί η όρεξη μας να τον ξαναδούμε να αγωνίζεται στην F1.

Πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψη και τα λεγόμενα της Renault, η οποία είπε ότι ο Kubica με την Lotus E20 (του 2012) έδειξε να έχει τον ρυθμό για να γυρίσει στην F1. Σε πρόσφατη συνέντευξη του σε μέσο από την χώρα του, ο 32-χρονος πλέον Πολωνός πιλότος ρωτήθηκε για την εμπειρία της επιστροφής, και ποιες είναι οι βλέψεις του για το μέλλον του, με τον ίδιο να δηλώνει πως είναι έτοιμος για την μεγάλη επιστροφή στον μαγικό κόσμο της Formula 1.

Χαρακτηριστικά είπε:

Είχα εργαστεί πολύ για τη σωματική μου κατάσταση. Δεν είχα φτάσει ποτέ σε τέτοιο βαθμό, ακόμα και στα “χρυσά χρόνια” μου, όταν ακόμα αγωνιζόμουν στην F1. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά στη ζωή μου το σωματικό μου βάρος είναι χαμηλότερο από το 2008. Αποδείχθηκε ότι η οδήγηση ενός μονοθεσίου της F1 δεν είναι τόσο τρομακτική, όσο απόμακρη μου φαινόταν. Μπορώ να ομολογήσω ότι ένα αυτοκίνητο F1 ήταν ένα από τα ευκολότερα μηχανήματα που οδήγησα με τους περιορισμούς μετά το ατύχημα μου. Τώρα μπορώ να κοιμηθώ καλύτερα επειδή ξέρω ότι μπορώ να οδηγήσω ένα μονοθέσιο της Formula 1 χωρίς περιορισμούς, μπορώ να οδηγήσω γρήγορα και με συνέπεια.

Μία από τις καλύτερες στιγμές ήταν όταν επέστρεψα στα pits, μετά το πρώτο μου stint, όταν συνειδητοποίησα ότι όλα ήταν υπό έλεγχο και τίποτα δεν άλλαξε. Μετά τους πρώτους τρεις γύρους φαινόταν ότι το διάλειμμα δεν διήρκεσε περισσότερο από ένα μήνα. Ήταν σοκ, καθώς είχα πολλά ερωτηματικά μετά από τόσα χρόνια [εκτός δράσης].

Ένιωσα πολύ σίγουρος στο cockpit. Ένιωσα σαν στο σπίτι μου.

Μιλώντας για το επόμενο βήμα, ο Kubica δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην παρασυρθούμε, καθώς πλέον στοχεύει σε μια σωστή επιστροφή στη F1, τονίζοντας:

Γνωρίζω ότι οι φαντασιώσεις και οι προσδοκίες των οπαδών και των αθλητών θα ενισχυθούν μετά από αυτές τις δοκιμές, αλλά δεν έχει νόημα να είμαστε υπερβολικά ενθουσιασμένοι. Ο χρόνος θα δείξει. Πολλά έχουν συμβεί στη ζωή μου τα τελευταία έξι χρόνια, πολλά έχουν αλλάξει μέσα μου. Θα εργαστώ για να επιτύχω τον στόχο που θέτω για τον εαυτό μου, και για να πετύχω αυτό που νομίζω ότι είναι μέσα μου. Είναι πολύ νωρίς να πω τι και αν θα συμβεί, θα προετοιμαστώ για τους υψηλότερους στόχους.

Νομίζω ότι πριν από δύο χρόνια οι άνθρωποι μου έδωσαν πολύ μικρές πιθανότητες να επιστρέψω στην οδήγηση ενός μονοθεσίου Formula 1, αλλά επέστρεψα και το έκανα, νομίζω, με στυλ.