Renault: O Kubica έχει τον ρυθμό για να γυρίσει στην F1

Σχετικά άρθρα

Η 6η Ιουνίου είναι η μέρα που θα θυμάται για πολλά χρόνια ο Robert Kubica, καθώς μετά από έξι χρόνια αποχής από τα κόκπτιτ της Formula 1, ο Πολωνός ολοκλήρωσε 115 γύρους στην πίστα της Βαλένθια της Ισπανίας σε ιδιωτικές δοκιμές που διοργάνωσε η Renault.

Ο διευθυντής της γαλλικής ομάδας για ότι γίνεται μέσα στην πίστα, Alan Permane, δήλωσε ότι ο Kubica έδειξε σ’αυτές τις δοκιμές ότι έχει το ρυθμό που απαιτείται για ενδεχόμενη επιστροφή στη Formula 1. Χαρακτηριστικά ο Permane είπε για τον 32-χρονο Πολωνό:

Δεν είχα καμία αμφιβολία για το ρυθμό του, ποτέ, καθόλου. Δεν ήξερα, και δεν νομίζω ότι ήξερε, αν θα ήταν σωματικά σε θέση να οδηγήσει, και περισσότερο από αυτό, αν θα μπορούσε να οδηγήσει για πολύ. Έχει οδηγήσει μερικά πράγματα. Έχει οδηγήσει σε προσομοιωτές, για την προετοιμασία για αυτό το τεστ οδήγησε ένα GP3 μονοθέσιο νωρίτερα φέτος, αλλά δεν γνωρίζαμε πραγματικά ποιοι είναι οι περιορισμοί του. Και ειλικρινά, πήγε πολύ καλά. Ήταν γρήγορος. Έκανε μερικά μεγάλα stints, έκανε μερικά σύντομα stints, έκανε γύρους κατατακτηρίων, έκανε προσομοιώσεις αγώνα και όλα πήγαν πολύ καλά.

Από αυτά που έχω δει από τα στατιστικά και από τα δεδομένα, είναι ότι ο ρυθμός είναι εκεί. Αυτό είναι σίγουρο. Το μόνο που θα έλεγα είναι ότι εκείνη την Τρίτη στη Βαλένθια έκανε μια φανταστική δουλειά. Υπάρχουν πολλές άλλες πίστες, και αν έχει περιορισμούς φυσικής κατάστασης σε αυτές, μόνο αυτός το ξέρει αυτή τη στιγμή. Εάν χρειάζεται να προχωρήσει περαιτέρω, αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα.

Ο σοβαρός τραυματισμός του δεξιού χεριού και του βραχίονα του Kubica, από το ατύχημα με το Skoda Fabia WRC την 6 Φεβρουαρίου του 2011 στο Ράλλυ Ανδόρας, ήταν ο παράγοντας που άλλαξε την καριέρα του, με τον Permane να δηλώνει ότι η Renault χρειάστηκε να κάνει μόνο πολύ μικρές τροποποιήσεις στο τιμόνι για να οδηγήσει ο Πολωνός την E20. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν πιστεύει ότι τα νέα ταχύτερα και πιο απαιτητικά μονοθέσια της F1 θα εμπόδιζαν τις πιθανότητες επιστροφής του Πολωνού οδηγού στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η συγκεκριμένη δοκιμή του Kubica οργανωνόταν από την Renault εδώ και μερικούς μήνες, αλλά επιβεβαιώθηκε επίσημα από την ομάδα μόνο μετά την πραγματοποίησή της. Ο Permane εξήγησε επ’αυτού:

Ειλικρινά δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη “καταιγίδα” στα μέσα ενημέρωσης. Γνωρίζαμε ότι από την στιγμή που u=θα μαθευτεί όλοι θα ενδιαφέρονταν. Όλοι αγαπούν τον Robert, όλοι αισθάνονται πολύ λυπημένοι για αυτό που συνέβη. Ειλικρινά ήταν πολύ ήρεμος γι ‘αυτό. Δεν είχε κανένα πρόβλημα να λέει στους ανθρώπους γι’αυτό. Δεν ήθελα να του ασκήσω πολλή πίεση. Ήθελα απλώς να είναι μια μέρα γι’αυτόν, χωρίς καμία προσδοκία, καμία πίεση, μόνο για αυτόν να οδηγεί.

Και ενώ η Renault ανακοίνωσε ότι αυτή ήταν η μοναδική δοκιμή για τον Kubica, ο Permane επιβεβαίωσε ότι θα του δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στο μέλλον, τονίζοντας:

Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσουμε. Είμαστε ακόμα σε επαφή, έχουμε μιλήσει για οτιδήποτε μπορεί να κάνουμε στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα άλλο προγραμματισμένο, αυτό μπορώ να πω αυτή τη στιγμή. Αλλά δεν θα έλεγα ότι δεν θα κάνουμε κάτι και πάλι στο μέλλον.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο Kubica να οδηγεί τον προσομοιωτή της ομάδας στο Enstone, ο Permane δήλωσε:

Ξέρω ότι έχει οδηγήσει άλλους προσομοιωτές, και ίσως αυτό είναι κάτι που θα σκεφτούμε για το μέλλον. Αυτό μπορεί να είναι το επόμενο βήμα, να πάμε στον προσομοιωτή.

Παλιότερα ο Kubica είχε δηλώσει ότι το στενό cockpit είναι αυτό που τον εμποδίζει να επιστρέψει στην F1, αλλά μάλλον η κατάσταση του χεριού του είναι πολύ καλύτερη για να τα καταφέρει. Λες;

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024: Άπιαστος Verstappen

Για έναν ακόμα ακόμα θαυμάσαμε το μεγαλείο της Red Bull και του Max Verstappen και ταυτόχρονα διασκεδάσαμε με τις μάχες για τις πίσω θέσεις. Ούτε...