Οι αμερικάνικες αρχές συνεχίζουν να ερευνούν την FCA, κατηγορώντας τη πως η εταιρία έκανε χρήση λογισμικών που εξαπατούσαν τις αρχές σχετικά με τις εκπομπές ρύπων των σχεδόν 104.000 οχημάτων με κινητήρες 3.0D EcoDiesel.

Σύμφωνα με e-mails που δημοσίευσε το Reuters, η EPA είχε ενημερώσει την FCA πως εντόπισε ύποπτα λογισμικά χειραγώγησης εκπομπών ρύπων σε κάποια μοντέλα της. Τότε οι άνθρωποι της EPA μιλούσαν για τουλάχιστον ένα παράνομο λογισμικό και τελικά η FCA κατηγορήθηκε για 8 παράνομα λογισμικά εξαπάτησης εκπομπών.

Με την FCA να συμφωνεί με τις EPA και CARB να τοποθετήσει νέο λογισμικό στα diesel αυτοκίνητά της, το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μηνύσει την Fiat Chrysler λόγω των λογισμικών εξαπάτησης εκπομπών ρύπων, με τους Αμερικάνους να συνεχίζουν τις έρευνες για ενδεχόμενη εμπλοκή της Fiat Chrysler Automobiles σε σκάνδαλο παραποίησης των μετρήσεων εκπομπών ρύπων, με την τελική εκτίμηση να αναμένεται σε “εβδομάδες ή ακόμη και μήνες”.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει πολιτικές κυρώσεις για πιθανές παραβιάσεις του νόμου για καθαρό περιβάλλον, σύμφωνα με την EPA. Η καταγγελία έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων που απέτυχαν να γεφυρώσουν ένα χάσμα μεταξύ της εταιρείας και των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τη φύση των βαθμονομήσεων εκπομπών που χρησιμοποιήθηκαν για τα SUVs Jeep Grand Cherokee 2014-2016 και τα Ram Pick Ups 1500 με κινητήρες ντίζελ.

Στις σχετικές ειδήσεις o Sergio Marchionne σε πρόσφατη συνέντευξή του, έκρινε για ακόμη μια φορά πως στο μέλλον μια συγχώνευση της FCA με μια άλλη αυτοκινητοβιομηχανία είναι “απολύτως αναπόφευκτη” αλλά για την ώρα ξεκαθάρισε πως δεν βρίσκεται σε συνομιλίες με κάποια εταιρία για κάτι τέτοιο.