Το 2015 μόνο στις ΗΠΑ, 35.092 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα, με την Toyota να εργάζεται σκληρά προκειμένου να μειώσει το νούμερο αυτό. Έτσι έχει ξεκινήσει ένα τετραετές σχέδιο που χρησιμοποιεί ένα ειδικό software που τοποθετεί μυς στα ανδρείκελα των δοκιμών ασφαλείας, ώστε να αναδημιουργήσει το πως το ανθρώπινο σώμα αντιδρά κατά τη διάρκεια μιας πρόσκρουσης.

Πρόκειται για το Total Human Model for Safety (THUMS) που έχει την δυνατότητα να προσομοιώσει πολλά χαρακτηριστικά των μελών του ανθρώπινου σώματος, δίνοντας έτσι τη ευκαιρία στους ερευνητές να αναλύσουν τα κατάγματα των οστών, τις πληγές στο σώμα, τις κακώσεις στις αρθρώσεις και στους συνδέσμους, όπως και τους άλλους τραυματισμούς που μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.

Το πρόγραμμα έχει δυνατότητα να προσομοιώσει τη στάση του σώματος είτε αυτή είναι χαλαρή, είτε σε εγρήγορση, με την Toyota να υποστηρίζει πως συμβάλει στην ακριβέστερη μελέτη της αποτελεσματικότητας της ζώνης ασφαλείας, των αερόσακων, των άλλων συστημάτων παθητικής και ενεργητικής ασφαλείας. Επίσης το λογισμικό μπορεί να προσομοιώσει ακόμη τις πιέσεις και τις δυνάμεις που δέχονται εσωτερικά όργανα του ανθρωπίνου σώματος, ακόμη και του εγκεφάλου, κατά τη διάρκεια εντός τροχαίου.

Μετά από αίτημα της FIA και του NASCAR, η Toyota θα ξεκινήσει έρευνες και στις συγκρούσεις σε αγωνιστικά αυτοκίνητα με ανοικτό και κλειστό πιλοτήριο, με τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών να οδηγήσουν σε νέου σχεδιασμού ζωνών ασφαλείας και καθισμάτων, που θα προστατεύουν καλύτερα τους πιλότους.