Η Baidu είναι η κινέζικη Google και ανακοίνωσε πως δημιουργεί μια συμμαχία αποτελούμενη από δεκάδες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες και παγκόσμιες τεχνολογικές εταιρείες, προκειμένου να αναπτύξει την αυτόνομη τεχνολογία.

Το project ονομάζεται Apollo και οι εταιρείες που συνεργάζονται περιλαμβάνουν την Chery Automobile, τη FAW Group, τη Changan Automobile Group και τη Great Wall Motors, όπως ανακοίνωσε η εταιρία στο Baidu Create, στο πρώτο συνέδριο προγραμματιστών της εταιρείας για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης και πολυεθνικές εταιρείες ανταλλακτικών όπως η Bosch, η Continental, η ZF, η Nvidia και η LiDAR Velodyne. Η Baidu θα επενδύσεις 1,5 δισ. δολάρια σε αυτό μέσα σε βάθος τριετίας.

Η δημιουργία λογισμικού για αυτοοδηγούμενα οχήματα από 50 συνεργαζόμενες εταιρείες μπορεί να βοηθήσει την Baidu να βελτιώσει πιο γρήγορα την τεχνολογία δήλωσε ο πρόεδρος Qi Lu. Όπως είπε:

Το πρόγραμμα Apollo είναι στην ουσία το Android της βιομηχανίας αυτόνομης οδήγησης, αλλά πιο ανοιχτό και πιο ισχυρό.

Το Apollo ανήκει σε όλους. Όσο εμείς και οι συνεργάτες μας συμβάλλουμε στην πλατφόρμα, όλοι κερδίζουμε περισσότερα.

Κάθε προγραμματιστής που εργάζεται πάνω στο λογισμικό αυτόνομης οδήγησης μπορεί να έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα και τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει το Apollo, και μπορεί στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει και να τα τροποποιήσει έτσι ώστε να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς, δήλωσε η Baidu. Το Apollo παρέχει επίσης πρόσβαση σε εργαλεία και υπηρεσίες προσομοίωσης οδήγησης που είναι ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσονται για τα αυτοοδηγούμενα οχήματα, με αποτέλεσμα την καλύτερη και πιο ασφαλή οδήγηση.

Αν αυτό λειτουργήσει, η προσπάθεια της Baidu μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στην εξέλιξη της τεχνολογίας που έχουν προσφέρει εταιρείες, όπως η Waymo, η General Motors, η BMW, η Uber και η Tesla του Elon Musk. Εάν η προσέγγιση του Apollo αποφέρει ταχύτερα αποτελέσματα, αναμφίβολα ένας αριθμός Αμερικανών, Ιαπώνων και Ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινητοβιομηχανιών είναι πιθανό να εισέλθουν σε αυτή τη συμμαχία.

Στις σχετικές ειδήσεις, η τροχαία του Πεκίνου έκανε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη δοκιμή αυτόνομων οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους της πόλης, με την Baidu, να προβάλει ένα video, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Baidu Create, στο οποίο ο CEO της, ο Robin Li, επιβαίνει στο πρώτο αυτόνομο όχημά του κάνοντας το γύρο της πόλης από τον δακτύλιο της 5ης Περιφερειακής Λεωφόρου του Πεκίνου.

Το βίντεο διαδόθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων και τράβηξε την προσοχή της τροχαίας, η οποία τώρα το εξετάζει, απουσία σαφών κανόνων που θα διέπουν την κυκλοφορία οχημάτων χωρίς οδηγό. Η τροχαία πάντως δηλώνει υπέρ της καινοτομίας, εντούτοις εξετάζει την πιθανή παραβίαση του ισχύοντος κώδικα οδικής κυκλοφορίας.