Πριν από 3 μήνες, η FIA έριξε στο τραπέζι μια νέα πρόταση για την προστασία του κεφαλιού, ένα θέμα στο οποίο οι άνθρωποι τις Παγκόσμιας Ομοσπονδίας δεν κάνουν πίσω μετά από τους θανάτους των Jules Bianchi και Justin Wilson. Μετά από το Halo και το Aeroscreen της Red Bull, η FIA φαίνεται πως έχει καταλήξει στο «Shield».

Είχαμε πάρει μια πρώτη γεύση από το πώς θα μοιάζει η προστασία, όμως τώρα η FIA δίνει την πρώτη εικόνα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα rendering, με το σύστημα να βρίσκεται πάνω στη Williams FW40. Το σύστημα θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στο Silverstone και θα τοποθετηθεί στη Ferrari SF70H, αφού το feedback των οδηγών θα φανεί χρήσιμο στους υπεύθυνους, μιας και το «Shield» βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης.

Από αυτό που βλέπουμε, σίγουρα η πρόταση της FIA είναι καλύτερη αισθητικά από το Halo και το Aeroscreen, ωστόσο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο θα επηρεαστεί η ορατότητα του οδηγού, ιδιαίτερα σε συνθήκες βροχής, ενώ από την άλλη είναι άγνωστο το πόσο ανθεκτικό θα είναι απέναντι σε πολύ δυνατά ατυχήματα, όπως για παράδειγμα αυτό του Bianchi.

Η FIA αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θέλει να προστατέψει τον οδηγό από συντρίμμια, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την ορατότητά του. Μένει να δούμε κατά πόσο αυτό θα φανεί στην πράξη.