Το 2020 οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Τόκιο και οι άνθρωποι της Toyota θέλουν να τους αξιοποιήσουν ως “σκηνή” για την πρεμιέρα της νέας γενιάς των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης που ετοιμάζουν. Η επιλογή αυτή, εκτός από την επιπλέον δημοσιότητα που θα εξασφαλίσει στην Toyota, έγινε επειδή οι ιθύνοντες του ιαπωνικού ομίλου πιστεύουν πως το περιβάλλον της παραλίας του τεχνητού νησιού της Odaiba είναι το ιδανικό για την επίδειξη των δυνατοτήτων του των νέων συστημάτων αυτόνομης οδήγησης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Toyota, ο τρόπος που θα αποκαλυφθούν οι νέες τεχνολογίες της στο μέτωπο της αυτόνομης οδήγησης θα στοχεύσει στην αλλαγή της αντίληψης του παγκόσμιου κοινού για τα συγκεκριμένα συστήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Toyota προτιμά τον όρο “αυτοματοποιημένα” έναντι του “αυτόνομα” για τα αυτοκίνητα που θα διαθέτουν έξυπνα συστήματα καθώς τα “αυτόνομα” θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια λανθασμένη αντίληψη στο κοινό για τις δυνατότητές τους. Η Toyota πιστεύει πως εκτός από την απαραίτητη εξέλιξη της τεχνολογίας radar και αισθητήρων που απαιτούνται για την πλήρη “αυτοματοποίηση” των αυτοκινήτων, κρίσιμη παράμετρο αποτελεί η πλήρης ψηφιακή χαρτογράφηση των δρόμων η οποία στην Ιαπωνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της δεκαετίας σε ό,τι αφορά το εθνικό οδικό δίκτυο, ενώ σε ό,τι αφορά τις πόλεις γίνονται βήματα αλλά αποτελεί μια εξαιρετικά πιο δύσκολη διεργασία που θα πάρει περισσότερο χρόνο.

Κάτι αντίστοιχο θέλει να κάνει και η Hyundai δύο χρόνια νωρίτερα, μιας και το 2018 (9 με 25 Φεβρουαρίου), οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες θα διεξαχθούν στην πόλη Πιόνγκτσανγκ της Νοτίου Κορέας. Έτσι η Hyundai αναπτύσσει αυτόνομα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους συμμετέχοντας στου αγώνες από την Σεούλ στην Πιόνγκτσανγκ. Επίσης ανάμεσα στον στόλο των αυτόνομων οχημάτων θα βρίσκονται και αυτόνομα Ioniq.