Στην ηπειρωτική Ευρώπη ίσως εξαιτίας των αυστηρών νομοθεσιών τα kit cars είναι πρακτικά ανύπαρκτα. Οι Αγγλοσάξονες όμως τα τιμούν ιδιαιτέρως μιας και επικεντρώνονται στην ουσία της οδήγησης και προσφέρουν εμπειρίες αντάξιες των αγωνιστικών κατασκευών σε κόστος εντυπωσιακά χαμηλό. Το όχημα που βλέπεις ίσως σου θυμίζει πρωτότυπο του Le Mans ή ίσως κάποιο εξωτικό supercar, όμως είναι ένα αυτοκίνητο που κοστίζει λιγότερο από 50.000 ευρώ. Πρόκειται για το SL-C, ή αλλιώς Superlite Coupe.

Η Superlite είναι μια μικρή βιοτεχνία στην πάλαι ποτέ καρδιά της αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανίας, στο Detroit του Michigan. Κατασκευάζουν road legan kit cars τα οποία μπορείς να αγοράσεις και να συνορμολογήσεις μόνος σου, αν έχεις αρκετά μεγάλο γκαράζ, αρκετό χρόνο και ακόμη περισσότερη όρεξη. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή να το πάρεις έτοιμο, αλλά το πληρώνεις ακριβότερα, γύρω στις 70.000 και χάνεις την χαρά και την περηφάνια να λες πως κατασκεύασες το αυτοκίνητό σου και να γνωρίζεις κυριολεκτικά κάθε βίδα του. Το συγκεκριμένο υπόδειγμα φοράει κινητήρα και μετάδοση από Porsche 911 (996) GT3. Προφανώς πρόκειται για μεταχειρισμένα μηχανικά μέρη αφού η Porsche δεν προσφέρει crate κινητήρες, τουλάχιστον είναι πλήρως ανακασκευασμένα. Επιπλέον φοράει ελαφρωμένο σφόνδυλο, ξηρό κάρτερ με εξωτερικό δοχείο λαδιού, εξάτμιση Borla, και Brembo φρένα.

Οι ζάντες είναι οι πανάλαφρες Forgestar F14 με διαστάσεις 8×10 μπροστά και 19×12 πίσω. Το αμάξωμα δεν είναι ανθρακονημάτινο αλλά πολυεστερικό και το πλαίσιο είναι μια μπανιέρα αλουμινίου, σαν κι αυτές που είχαν τα αγωνιστικά μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80, πριν την επέλαση του carbon. Επιπλέον για λόγους ασφαλείας έχει και χαλύβδινο roll cage και η ζυγαριά σταματάει λίγο κάτω από τα 1100 κιλά, 1088 για την ακρίβεια. Με περίπου 370 ίππους που αποδίδει το μοτέρ της GT3 έχει αναλογία κιλών ανά ίππο κάτω από 3 αν και αυτά είναι ψιλά γράμματα όταν το SL-C βρίσκεται στον φυσικό του χώρο, τις πίστες δηλαδή. Όπως προείπα όμως το αυτοκίνητο είναι πλήρως νόμιμο ακόμη και στην Καλιφόρνια, που έχει από τους αυστηρότερους νόμους για έγκριση τύπου.

Τι λες αξίζει;