Με τις φήμες να φουντώνουν περί παρουσίασης του RX-9 στην έκθεση του Τόκιο τον Οκτώβριο, η Mazda έχει προχωρήσει σε μία ακόμα κατοχύρωση πατέντας, αυτή τη φορά για αναδιπλούμενη πίσω αεροτομή. Έτσι, μετά τις πατέντες για πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω, και τον κινητήρα με 2 turbo και έναν ηλεκτρικό κομπρέσορα, σήμερα βλέπουμε την λειτουργία μιας ενεργής πίσω αεροτομής, η οποία κρύβεται σε μια εσοχή στα πίσω φώτα, όταν δεν χρησιμοποιείται.

Τα αναδιπλούμενα αεροδυναμικά βοηθήματα δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η ιδέα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι διαφορετική, καθώς η αεροτομή βγαίνει προς τα έξω και προς τα πίσω, και όχι απλά προς τα πάνω. Σύμφωνα με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Mazda, με αυτό το τρόπο μειώνονται οι στροβιλισμοί στο πίσω μέρος, και βελτιώνεται η αισθητική ενός μοντέλου, καθώς η αεροτομή κρύβεται όταν δεν είναι απαραίτητη.

Η αεροτομή εκτείνεται σε ολόκληρο το μήκος του πίσω οχήματος, με τις άκρες της να βγαίνουν έξω από τα πίσω φώτα. Ένας ηλεκτρικός βραχίονας ελέγχει την κίνηση της πτέρυγας μέσα και έξω από την εσοχή, με το σύστημα να περιστρέφεται και προς τα πάνω. Ο βραχίονας θα είναι σε μεγάλο βαθμό κρυμμένος, ακόμη και με την πτέρυγα στη μέγιστη ανάπτυξη, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτή τη θέση, η αεροτομή ουσιαστικά επιμηκύνει το όχημα, ενώ παράλληλα αυξάνει την κάθετη δύναμη.

 • DarkV12Tdi

  xμ ,φανάρια και αεροτομή ίσως μπούνε για το επόμενο RX δείχνει ;)

 • Renesis1

  3 πατέντες ήδη και 21 ημέρες ακόμα.. Για να δούμε..

 • SAMURAI-66

  Μπραβο ρε mazda…..εισαι απιστευτη!!

 • Anestis Genk

  Όταν βγάλαν το RX8 νομίζω λέγαν πως δεν είναι διάδοχος του FD και καλά κάναν γιατί ήταν ψιλοδιαφορετικής φιλοσοφίας. Απλά εμείς είμαστε τόσο στερημένοι που λέμε wankel mazda πισωκούνα και τα υπόλοιπα δεν μας νοιάζουν.
  Οπότε αυτό αν ονομαστεί 9 λογικά θα είναι πιο upmarket αν και (δυστυχώς) θα είναι πιο κοντά στο 7. Και λέω δυστυχώς γιατί αυτές οι επιστροφές δεν αναπαράγουν ποτέ το αυθεντικό συναίσθημα. Όταν τελείωσε το FD, έπρεπε να βγει FE κτλ και να υπάρχει συνεχές lineage.
  Αν είναι να κάνει πάνω από 60 χιλιάρικα φάτε μάτια ψάρια.

 • Μάνος Μαμαλάκης

  Αυτά είναι Mazdaρα!!!!

 • ω θεοί των τυχερών παιγνίων, λυτρώστε με με ένα εκατομυριάκι να κλείσω το μαζντάκι

 • εν τω μεταξύ στο τζαλοπνικ, δείχνει ότι τα φώτα στην πατέντα μοιάζουν πολύ με του rx vision. https://jalopnik.com/mazda-patent-shows-novel-active-spoiler-design-that-may-1819174809