Αν ρωτήσεις τους ανθρώπους της FIA, το βασικότερο μέλημά τους είναι η ασφάλεια και η υγεία των οδηγών. Τα μονοθέσια της Formula 1 είναι ίσως τα ασφαλέστερα οχήματα στον κόσμο, αφού οι οδηγού μπορούν να βγουν ανέπαφοι ακόμα και μετά από μία σφοδρή σύγκρουση. Από τη νέα σεζόν, τα μονοθέσια θα έχουν ενσωματωμένο το Halo, για την προστασία του κεφαλιού, αλλά η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν σταματά εκεί.

Από την επόμενη σεζόν, τα γάντια των οδηγών θα έχουν έναν αισθητήρα 3 χιλιοστών, ο οποίος αρχικά θα μετρά τους παλμούς του οδηγού και την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα, ενώ στο μέλλον θα είναι δυνατή η μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά και η αναπνευστική συχνότητα, προκειμένου οι γιατροί να έχουν μια πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση του οδηγού μετά από ένα ατύχημα.

Ο αισθητήρας δοκιμάστηκε από τους οδηγούς των Mercedes, Ferrari και Red Bull κατά τη διάρκεια του Ουγγρικού Grand Prix, με τους υπεύθυνους να αποφασίζουν στο μέλλον τη βέλτιστη θέση του αισθητήρα. Ο Ian Roberts, αναπληρωτής ιατρικός εκπρόσωπος της FIA, τονίζει τη σημασία της νέας αυτής τεχνολογίας.

Ξέρουμε ότι η παρακολούθηση των ανθρώπων είναι απαραίτητη όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη. Οι οδηγοί στα ατυχήματα δεν διαφέρουν. Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε να τους παρακολουθούμε και να εκτιμούμε την κατάστασή τους όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Αλλά, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι σχετικά ογκώδης και εφαρμόζεται μόνο μετά το ατύχημα.

Υπάρχουν, επίσης, φορές που ο οδηγός δεν είναι άμεσα προσβάσιμος σ’ εμάς, οπότε, αν δεν μπορούμε να τον δούμε ή να βρεθούμε δίπλα του, υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες που μπορούμε να πάρουμε.

Στο Ρωσικό Grand Prix του 2015, ο Carlos Sainz βρέθηκε κάτω από τις μπαριέρες, χωρίς οι γιατροί να έχουν άμεση πρόσβαση στον Ισπανό. Ο Roberts εξηγεί πως, αν είχαν δεδομένα για τον οδηγό, θα εφάρμοζαν ένα καλύτερο σχέδιο απεγκλωβισμού.

Η ακριβής παρακολούθηση ήταν αδύνατη μέχρι να φτάσουμε εκεί, και δεν μπορούσαμε να το κάνουμε μέχρι να απομακρυνθούν οι μπαριέρες. Αν τον παρακολουθούσαμε, θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε τη διάσωσή του ακόμα καλύτερα από αυτό που κάναμε. Με αυτή τη νέα τεχνολογία, τη στιγμή που ο οδηγός θα έχει ένα ατύχημα, θα λάβουμε μετρήσεις και βιομετρικά δεδομένα, έτσι θα παρακολουθείται ο οδηγός από την αρχή μέχρι την αρχική ανταπόκριση και την άφιξή του στο ιατρικό κέντρο.