Η PSA, ως γαλλικός όμιλος, έχει δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει εργοστάσια στη χώρα της, προκαλώντας έτσι ανησυχία και εικασίες για το μέλλον της παραγωγής του Opel Astra στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αμφιβολίες για το μέλλον του εργοστασίου του Ellesmere Port της Vauxhall βρίσκουν πάτημα στην σημερινή ανακοίνωση από τους ιθύνοντες της PSA, ότι αρκετά νέα μοντέλα θα κατασκευαστούν στα γαλλικά εργοστάσια, και πιο συγκεκριμένα, στο Sochaux και στο Mulhouse, στην ανατολική Γαλλία.

Η εταιρεία δεν αποκάλυψε περαιτέρω λεπτομέρειες για το ποια θα είναι αυτά τα μοντέλα, για “στρατηγικούς λόγους”, αλλά υπάρχουν εικασίες που θέλουν την επόμενη γενιά του Astra να μπορούσε να είναι ένα από αυτά τα μοντέλα. Ένα ακόμα στοιχείο που τροφοδότησε το συγκεκριμένο σενάριο, είναι η επιβεβαίωση της PSA ότι η παραγωγή αυτών των νέων μοντέλων θα ξεκινήσει μεταξύ 2020 και 2022, τότε που αναμένεται να είναι το τέλος του τρέχοντος κύκλου ζωής του Astra, καθώς επίσης και ότι αυτά τα οχήματα θα βασίζονται στην EMP2 πλατφόρμα του ομίλου, στην οποία βασίζεται μεταξύ άλλων και το Peugeot 308.

Μετά την ολοκλήρωση του Brexit, ο CEO της PSA Carlos Tavarez έχει υπαινιχθεί ότι θα μεταφέρει την παραγωγή μακριά από το Ηνωμένο Βασίλειο για να εξορθολογίσει την παραγωγή και να αυξήσει τα κέρδη. Και με την χρήση της γαλλικής πλατφόρμας για το επόμενο Astra είναι δεδομένο ότι η PSA μπορεί να μειώσει το κόστος ανάπτυξης.

Σήμερα, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι απασχολούνται από την Vauxhall στο Ηνωμένο Βασίλειο, και περίπου 4.500 από αυτούς απασχολούνται στα εργοστάσια της Ellesmere Port και Luton της εταιρείας. Κάτι που σημαίνει ότι πιθανό κλείσιμο των δύο εργοστασίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας.

Η Vauxhall αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τη σημερινή ανακοίνωση, αλλά ένας εκπρόσωπος της είπε:

Προς το παρόν, η ανακοίνωση της PSA δεν αλλάζει τίποτα για εμάς. Είναι άλλη μια μέρα στην δουλειά για τα εργοστάσιά μας στη Βρετανία, και αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε για το συγκεκριμένο θέμα.

 • Mika

  Αυτο κι αν θα ειναι πληγμα για τους Αγγλους…Και περηφανιας,αλλα και τοσων θεσεων εργασιας…
  Το θεμα ομως ειναι, οτι πει το νεο αφεντικο!!!

 • LJ

  Οταν ψήφιζαν Brexit να το σκεφτόντουσαν. Ας καταλάβουν και αυτοί ότι δεν μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη ναι τον σκύλο χορτάτο.

  • στην προκειμενη περιπτωση δεν νομιζω να παιζει τοσο ρολο το brexit….αλλα η εξαγορα τους απο την PSA !

  • LJ

   Ειναι συνδιασμος αλλά με την ΜΒ εντός ΕΕ θα ήταν πολυ διαφορετικά τα πράγματα.

 • SAMURAI-66

  Ειναι επιεικως ανοητο να πιστευει καποιος οτι θα αφησουν αμαχητι οι αγγλοι να τους φυγει ενα βαρυ χαρτι της βιομηχανιας τους και να στειλουν 35 χιλ. ανθρωπους στον δρομο…..θα δωσουν γη και υδωρ στους γαλλους οπως ακριβως θα κανουν και με τους ιαπωνες για να κρατησουν βιομηχανιες στον τοπο τους.
  Με αυτα τα πραγματα δεν παιζουν και το ξερουν καλα στα βρετανικα νησια οι κυβερνητες του κρατους….ολα γινονται για καποιο σκοπο που δεν ειναι αλλος απο της μεγαλυτερες οικονομικες και φορολογικες απολαβες των κατασκευαστων της οποιες θα πετυχουν με τον τροπο που πιεζουν θα βρουν την χρυση τομη μεταξυ τους και ολα καλα και ωραια!