Η LG Chem ανακοίνωσε ότι το 2018 θα ανοίξει το νέο εργοστάσιο μπαταριών ιόντων λιθίου στην Πολωνία, το οποίο -σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του- θα το καταστήσει ως την μεγαλύτερη μονάδα κατασκευής μπαταριών για αυτοκίνητα στην Ευρώπη.

Η κίνηση αυτή έρχεται την περίοδο που αναμένεται αλματώδη αυξημένη της ζήτησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και κατ’επέκταση οι αυτοκινητοβιομηχανίες να αυξήσουν γεωμετρικά τις αντίστοιχης τεχνολογίας προτάσεις στην γκάμα τους. Αυτό βασίζεται και στην ολοένα αυξανόμενη πρόθεση κρατών-μελών της Ε.Ε. να “κυνηγήσουν” τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, αρχικά στις μεγαλουπόλεις.

Το εργοστάσιο της κορεάτικη εταιρίας, σύμφωνα με πληροφορίες θα κοστίσει 1,63 δις δολάρια, θα κατασκευαστεί στην πόλη Wroclaw, πόλη η οποία απέχει 190 χλμ. από τα γερμανικά σύνορα, με την ετήσια παραγωγική του δυνατότητα θα είναι 100.000 μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Αυτό θα απασχολεί περίπου 2.500 εργαζόμενους, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν το εργοστάσιο θα κατασκευάζει από το μηδέν τις μπαταρίες ιόντων λιθίου σε ευρωπαϊκό έδαφος ή θα εισάγει ένα μεγάλο μέρος των εξαρτημάτων από την Κορέα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, το εργοστάσιο θα διαθέτει κέντρο έρευνας και εξέλιξης, το οποίο θα απασχολεί 400 μηχανικούς.

Αρχικά, οι πρώτες ύλες, μεταξύ των οποίων το λίθιο, θα εισάγονται από την Κορέα, με την προοπτική μελλοντικά να υπάρξει συνεργασία με Πολωνούς και Ευρωπαίους προμηθευτές.

Τέλος, για να καταλάβεις το μέγεθος του ευρωπαϊκού εργοστασίου της LG, η ετήσια παραγωγή 100.000 μπαταριών ιόντων λιθίου αντιστοιχεί περίπου στο 10% της προβλεπόμενης δυναμικότητας παραγωγής του Gigafactory της Tesla στις ΗΠΑ, για το 2018.