Στα θέματα της οδικής ασφάλειας υπάρχουν δύο βασικές σχολές. Η μία που λέει πως την σημαντική αλλαγή στην οδική ασφάλεια έφεραν τα καλύτερα αυτοκίνητα και η άλλη που λέει πως η βελτιώση στην οδική ασφάλεια χάρη στην τεχνολογία των αυτοκινήτων ήταν οριακή και πως την μεγάλη διαφορά κάναν οι κρατικές/νομοθετικές επεμβάσεις, όπως το διαχωριστικό διάζωμα στους δρόμους, τα όρια ταχύτητας, η αστυνόμευση και η υποχρεωτική χρήση ζώνης ασφαλείας.

Η νέα δημιουργία της Umbrellium ανήκει στην τρίτη σχολή σκέψης (σχετικά με την οδική ασφάλεια) που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και είναι η ενεργητική ασφάλεια. Την ενεργητική ασφάλεια την βλέπαμε ως τώρα μόνο στα αυτοκίνητα αλλά τελευταία υπάρχουν προτάσεις για όπως αυτήν, για διαδραστικούς δρόμους. Δρόμους δηλαδή που θα αλλάζουν την σήμανση ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Βέβαια τα φανάρια με αισθητήρες είναι κάτι αντίστοιχο, αλλά εν προκειμένω αναφερόμαστε σε συνεχή έλεγχο και όχι σε σημεία ελέγχου.

Όραμα του Usman Haque, αρχιτέκτονα και ιδρυτή της Umbrellium είναι να προστατέψει τους πεζούς, προειδοποιώντας τους οδηγούς που πλησιάζουν. Έτσι παρουσίασε στο Λονδίνο ένα πρωτότυπο δρόμο μήκους 22 μέτρων που με την βοήθεια led φωτισμού και καμερών προβάλει διαφορετικά σήματα στους οδηγούς ανάλογα με την συμπεριφορά των πεζών. Οι κάμερες αναγνωρίζουν τους πεζούς, τους ποδηλάτες, ακόμη και τα ζώα και το λογισμικό προβλέπει την συμπεριφορά τους. Έτσι οι επερχόμενοι οδηγοί βλέπουν φωτεινές προειδοποιήσεις στο οδόστρωμα.

Το υλικό του είναι κάποιου είδος πλαστικό και όχι πίσσα και περιέχει 660 led. Ο δρόμος είναι πλήρως λειτουργικός, δηλαδή μπορεί να δεχθεί το βάρος των οχημάτων και είναι αδιάβροχος. Δεν γνωρίζω αν δοκιμάστηκε σε συνθήκες ηλιοφάνειας, μιας και σαν Έλληνας το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν πως το πλαστικό θα αντέχει τον καλοκαιρινό ήλιο και πως τα led θα είναι ορατά με τόσο έντονο ήλιο, αλλά στην Βρετανία μάλλον δεν θα αντιμετωπίσουν ποτέ τέτοιες συνθήκες.

Το κόστος για το πρωτότυπο 22 μέτρων δεν έχει ανακοινωθεί αλλά η κατασκευή του διήρκησε εννέα ολόκληρους μήνες.