Σε ελέγχους στα κεντρικά γραφεία της BMW, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της υπόθεσης του καρτέλ στο οποίο εμπλέκονται ακόμη τέσσερις μεγάλες γερμανικές εταιρείες. Η υπόθεση αφορά τις παράνομες εκπομπές ρύπων από τα οχήματά τους, ζήτημα στο οποίο φέρονται ότι ακολουθούσαν εναρμονισμένη πολιτική ζημιώνοντας πολίτες και άλλες επιχειρήσεις.

Τον έλεγχο επιβεβαίωσε η ίδια η BMW, με ανακοίνωσή της στην οποία εξηγεί ότι ο έλεγχος στα γραφεία της στο Μόναχο σχετίζεται με την έρευνα που είχε αποκαλυφθεί από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Ιούλιο. Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, στελέχη των Audi, BMW, Daimler, Porsche και Volkswagen και συνταντιούνταν μυστικά επί περισσότερα από 20 χρόνια προκειμένου να εναρμονίζουν τις πρακτικές τους σε διάφορα τεχνικά θέματα, όπως για παράδειγμα στο σύστημα φιλτραρίσματος των εκπομπών ρύπων. Συνέπεια των παραπάνω ήταν να ζημιώνονται οι καταναλωτές αλλά και οι υπεργολάβοι των εταιρειών.

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε τους ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν στις 16 Οκτωβρίου, ωστόσο δεν κατονόμασε την εταιρεία.

Οι επιθεωρήσεις είναι προκαταρκτικά στάδια στο πλαίσιο των ερευνών για ύποπτες δραστηριότητες που καταπατούν τον ανταγωνισμό,

αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην Ε.Ε. απαγορεύονται τα καρτέλ, διότι βλάπτουν τον ανταγωνισμό αλλά και τους καταναλωτές και η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει βαριά πρόστιμα σε εταιρείες που παραβιάζουν αυτήν την απαγόρευση.