Η BMW απάντησε σήμερα στο δημοσίευμα του Der Spiegel, το οποίο κατηγορεί τις Audi, BMW, Porsche, Mercedes και Volkswagen πως είχανε συστήσει καρτέλ από τη δεκαετία του ’90, με σκοπό να παρακάμψουν τους κανόνες του ανταγωνισμού και να παραπλανήσουν τις αρμόδιες αρχές -τόσο εντός όσο και εκτός χώρας, σε ότι έχει να κάνει την τεχνολογία που χρησιμοποιούνταν στα παραγόμενα οχήματα, τις σχέσεις με τους προμηθευτές, τις τιμές πώλησης, ακόμη όμως και την παραπλάνηση των αρχών αναφορικά με τις εκπομπές αερίων. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, είχαν συγκροτηθεί περισσότερες από 60 ομάδες εργασίας, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 200 στελέχη των πέντε ισχυρών του κλάδου: της Volkswagen, της Daimler, της Audi, της Porsche και της BMW.

Στην ανακοίνωσή του το BMW Group διαψεύδει τις κατηγορίες λέγοντας:

Τα οχήματα του BMW Group δεν παραποιούν τις εκπομπές ρύπων και συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία. Ασφαλώς το ίδιο ισχύει και για τα οχήματα diesel, όπως επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα σχετικών επίσημων ερευνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το BMW Group διαψεύδει κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα του Euro 6 δεν παρέχουν επαρκή επεξεργασία καυσαερίων λόγω υπερβολικά μικρών δεξαμενών AdBlue.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το BMW Group διαφοροποιείται από άλλα συστήματα της αγοράς. Συναγωνίζεται για να προσφέρει τα καλύτερα συστήματα επεξεργασίας καυσαερίων: αντίθετα με άλλους κατασκευαστές τα οχήματα diesel του BMW Group επιστρατεύουν ένα συνδυασμό διαφόρων συστημάτων για την επεξεργασία καυσαερίων. Οχήματα που υιοθετούν ψεκασμό ουρίας με AdBlue (SCR) για την επεξεργασία καυσαερίων, χρησιμοποιούν επίσης ένα καταλυτικό μετατροπέα αποθήκευσης οξειδίων του αζώτου NOx. Με αυτό τον συνδυασμό τεχνολογιών, πληρούμε όλες τις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων επιτυγχάνοντας πολύ καλές τιμές σε πραγματικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ανάκληση ή αναβάθμιση του λογισμικού των πετρελαιοκίνητων επιβατικών οχημάτων Euro 6 του BMW Group.

Επιπλέον, ο συνδυασμός των δύο συστημάτων με την ανακυκλοφορία καυσαερίων, απαιτεί χαμηλότερο επίπεδο ψεκασμού AdBlue με αποτέλεσμα την πολύ χαμηλή κατανάλωση AdBlue συγκριτικά με άλλους κατασκευαστές. Αυτό επιτρέπει τη χρήση ενός αναβαθμισμένου μεγέθους δεξαμενής, και παράλληλα επιτυγχάνει πολύ χαμηλούς ρύπους σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης. Επίσης, τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα του BMW Group διαθέτουν μία απλή λύση ανεφοδιασμού μέσα από το κάλυμμα του ρεζερβουάρ ή το καπό του κινητήρα, ανάλογα με το μοντέλο. Οι πελάτες του BMW Group ενημερώνονται από το όχημα έγκαιρα και κατ’ επανάληψη εάν το επίπεδο πλήρωσης του AdBlue έχει πέσει. Εάν αυτό αγνοηθεί, το όχημα τελικά εμποδίζει τη λειτουργία.

Σύμφωνα με το BMW Group, σκοπός των συζητήσεων με άλλους κατασκευαστές σχετικά με τις δεξαμενές AdBlue ήταν η εγκατάσταση της απαιτούμενης υποδομής τροφοδοσίας στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τα Euro5 μοντέλα της η BMW ανακοίνωσε πως θα τα ανακαλέσει. Συγκεκριμένα:

Το BMW Group επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να προχωρήσει σε εθελοντική αναβάθμιση λογισμικού επιβατικών οχημάτων με κινητήρες diesel Euro 5 χωρίς κόστος για τους πελάτες. Η αναβάθμιση ενσωματώνει τη γνώση που αποκτήθηκε στον τομέα τα τελευταία χρόνια για περαιτέρω βελτίωση των εκπομπών. Θεωρούμε ότι αυτό θα αποτελέσει τμήμα ενός ολοκληρωμένου και κοινού σχεδίου μέτρων με εμπλοκή των δήμων και της βιομηχανίας για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις χωρίς καθολικές απαγορεύσεις, στο πλαίσιο της ‘Διάσκεψης για το Diesel’ στις 2 Αυγούστου 2017.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε το Σάββατο (22/7) ότι οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ διερευνούν τους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης ενώ Γερμανοί πολιτικοί ζήτησαν διαφάνεια και τιμωρία σε περίπτωση παραβίασης.

Οι εκπομπές ρύπων των οχημάτων έχουν εξεταστεί διεξοδικότερα παγκοσμίως από τότε που η Volkswagen παραδέχτηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού, προκειμένου να εξαπατήσει ανάλογα συστήματα στις ΗΠΑ στα πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Να σημειωθεί πως η Mercedes ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάκληση 3 εκατομμυρίων diesel αυτοκινήτων της στην Ευρώπη και η Audi 850.000 diesel αυτοκινήτων της.