Τρεις ημέρες μετά τους ελέγχους στα κεντρικά γραφεία της BMW, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της υπόθεσης του καρτέλ στο οποίο εμπλέκονται ακόμη τέσσερις μεγάλες γερμανικές εταιρείες, διεξήγαγε ελέγχους στα κεντρικά γραφεία της VW, αλλά και της Daimler, της μητρικής εταιρίας της Mercedes-Benz.

Η υπόθεση αφορά τις παράνομες εκπομπές ρύπων από τα οχήματά τους, ζήτημα στο οποίο φέρονται ότι ακολουθούσαν εναρμονισμένη πολιτική ζημιώνοντας πολίτες και άλλες επιχειρήσεις.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, στελέχη των Audi, BMW, Daimler, Porsche και Volkswagen και συνταντιούνταν μυστικά επί περισσότερα από 20 χρόνια προκειμένου να εναρμονίζουν τις πρακτικές τους σε διάφορα τεχνικά θέματα, όπως για παράδειγμα στο σύστημα φιλτραρίσματος των εκπομπών ρύπων. Συνέπεια των παραπάνω ήταν να ζημιώνονται οι καταναλωτές αλλά και οι υπεργολάβοι των εταιρειών.

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε τους ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν, αναφέροντας πως οι επιθεωρήσεις είναι προκαταρκτικά στάδια στο πλαίσιο των ερευνών για ύποπτες δραστηριότητες που καταπατούν τον ανταγωνισμό. Στην Ε.Ε. απαγορεύονται τα καρτέλ, διότι βλάπτουν τον ανταγωνισμό αλλά και τους καταναλωτές και η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει βαριά πρόστιμα σε εταιρείες που παραβιάζουν αυτήν την απαγόρευση.