Οι αρχές της Σιγκαπούρης πήραν την απόφαση να βάλουν φρένο στην αύξηση των αυτοκινήτων. Η Σιγκαπούρη είναι ένα από τα ακριβότερα μέρη του κόσμου για να κυκλοφορεί κανείς με ΙΧ, με την LTA (Land Transport Authority), την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Χώρας, να ανακοινώνει πως από τον ερχόμενο Φεβρουάριο του 2018 θα μηδενιστεί το ποσοστό των νέων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καθώς η Σιγκαπούρη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της πυκνής δόμησης και των περιορισμένων ελεύθερων εκτάσεων. Το ποσοστό θα αναθεωρηθεί το 2020.

Σήμερα το ποσοστό αύξησης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στη Σιγκαπούρη είναι στο 0,25%, με τους δρόμους να αποτελούν το 12% συνολικής έκτασης του κράτους. Αντίθετα με τα ιδιόκτητα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες, ο ρυθμός αύξησης των φορτηγών αυτοκινήτων θα παραμείνει στο 0,25% ετησίως μέχρι τον Μάρτιο του 2021, για να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων τους και να μειώσουν από μόνες τους τον αριθμό των επαγγελματικών οχημάτων που χρειάζονται.

Στη Σιγκαπούρη, ο πληθυσμός της οποίας έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 40% από το 2000, φτάνοντας τα 5,6 εκατομμύρια, ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας, κοστίζει περίπου τέσσερις φορές περισσότερο σε σχέση με το κόστος του ίδιου μοντέλου στην Ευρώπη.

Η γη στη Σιγκαπούρη είναι πολύτιμη για τις εμπορικές δραστηριότητες, ενώ οι τοπικοί αξιωματούχοι θέλουν να εξασφαλίσουν την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγική χρήση του υπόλοιπου χώρου. Οι υποδομές στη Σιγκαπούρη είναι από τις πιο αποδοτικές παγκοσμίως και η κυβέρνηση έχει σκοπό να επενδύσει 17,5 δισ. ευρώ για τις σιδηροδρομικές και λεωφορειακές μεταφορές μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σιγκαπούρη εφαρμόζεται ένα ιδιότυπο σύστημα για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αγοράζουν τις άδειες, οι οποίες τους επιτρέπουν να κρατήσουν το όχημά τους για 10 χρόνια. Οι εν λόγω άδειες είναι περιορισμένες και δίδονται με πλειστηριασμό κάθε μήνα. Ενδεικτικό της ζήτησης είναι ότι στην τελευταία δημοπρασία, το κόστος μιας άδειας κυκλοφορίας για το μικρότερο όχημα που κυκλοφορεί ήταν στα 41.617 δολάρια Σιγκαπούρης (περίπου 26.000 ευρώ).

Να σημειωθεί πως οι αλλαγές αυτές δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την προμήθεια των ειδικών αδειών, δεδομένου ότι η ποσόστωση καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των καταργημένων οχημάτων μετά το πέρας της δεκαετίας.