Την περασμένη Δευτέρα, 15.374 Γερμανοί κατέθεσαν ομαδική αγωγή κατά της VW ζητώντας από αυτή αποζημιώσεις λόγω dieselgate, ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ.

Η αγωγή κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο του Μπράουνσβαϊκ, παρά το γεγονός ότι η γερμανική δικαιοσύνη δεν προβλέπει ομαδικές αγωγές όπως αυτές στις ΗΠΑ, ενώ η VW έχει δηλώσει πολλάκις πως δεν θα προβεί σε αποζημιώσεις στην Ευρώπη, όπως συνέβη στις ΗΠΑ.

Πώς έγινε η ομαδική αγωγή; Το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Hausfeld ίδρυσε την Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης financialright GmbH, στην οποία οι 15.374 ιδιοκτήτες παραχώρησαν τις αξιώσεις τους. Έτσι είναι η εταιρία, η οποία διεκδικεί τώρα δικαστικά από την VW τις αποζημιώσεις άνω των 350 εκατομμύρια ευρώ. Προς το παρόν πάντως το αρμόδιο δικαστήριο εξετάζει αν θα κάνει δεκτή την ομαδική αγωγή.

Πρόσφατα στην Ελλάδα το δικαστήριο επέβαλε στην VW να δώσει αποζημιώσεις σε πελάτες της, λόγω του Dieselgate στην Ελλάδα.

Όμως η Volkswagen αναμένεται να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη και με διεκδικήσεις μετόχων της, οι οποίοι κατηγορούν την αυτοκινητοβιομηχανία ότι λόγω της καθυστερημένης ενημέρωσης για το σκάνδαλο Dieselgate τον Σεπτέμβριο του 2015, η μετοχή της VW έκανε βουτιά και οι προνομιούχες μετοχές έχασαν για ένα διάστημα σχεδόν το 50% της αξίας τους. Πολλοί επενδυτές προτίθενται να καταθέσουν αγωγές ύψους δισεκατομμυρίων. Και σαν μην έφθανε αυτό παράλληλα η Εισαγγελία του Μπράουνσβαϊκ συνεχίζει τη διεξαγωγή ερευνών σε βάρος 40 υψηλόβαθμων στελεχών της VW με την υποψία της απάτης.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι οι κάτοχοι στηρίχθηκαν στο γεγονός ότι το όχημα πληροί όλα τα στάνταρτ ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Όμως η εγκατάσταση λογισμικού από την VW που παραποιεί τους ρύπους ήταν παράνομη,

δηλώνει ο νομικός Κρίστοφερ Ρότερ από το γραφείο Hausfeld. Κατά την εκτίμηση του γερμανού δικηγόρου υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας της αγωγής, μιας και όπως τονίζει:

Όταν ένας κατασκευαστής διαθέτει οχήματα στην αγορά που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις όπως ορίζει ο νόμος, αναγκάζεται να καταβάλλει αποζημιώσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού.